Gelişmekte olan ülke piyasalarında ralli…
Son günlerde gelişmekte olan ülke piyasalarında (GOÜ) bir ralli yaşanmakta. Temel ekonomik dengelerdeki (cari açık, enflasyon) kısmi düzelmeler, halen yapılan/yapılacak olan seçimlerin beklentiler paralelinde oluşması ve risk iştahındaki toparlanma bu ralliyi destekleyen faktörler. MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksi Şubat başında gördüğü dip seviyelerden şu an itibariyle %10.2 yukarda.
Gelişmekte olan ülke piyasalarında ralli…
Türkiye’ye baktığımızda, rallide diğer GOÜ’erin ardında kaldıktan sonra son iki haftada bu aranın kapanmaya başladığını görüyoruz. 24 Mart’tan bu yana tüm TL cinsi varlıklarda hızlı değer kazançları yaşanıyor. Bu dönemde USD/TL: %6 geriledi ve 2014 yılında ilk defa 2.10’un altında işlem gördü. Tahvil piyasalarında gösterge tahvilin faizi %11.60’dan %9.90’a kadar gevşedi. TL’deki değerlenme ve faizdeki düşüş hisse senedi piyasalarına olumlu yansıdı; BIST-100 endeksi %16 primle 75.000 seviyesine yaklaştı. 16 Aralıktan bu yana en yüksek seviye.
Bu ralli Hindistan, Endonezya ve Brezilya piyasalarında görülen olumlu havayla da uyumlu. Dip noktalarına göre Brezilya para birimi dolar karşısında %10; Hindistan %13, Endonezya %8 değer kazandı. Benzer şekilde Brezilya borsası dipten bu yana %10 değer kazanırken, Hindistan ve Endonezya’da aynı dönemde %25 ile oldukça yüksek kazançlar söz konusu.
Cari işlemler açığını ve enflasyon düzeyini daha hızlı düşüren GOÜ’lerdeki toparlanma daha belirgin. Nitekim, Endonezya 2013 son çeyrekte cari açık/GSYİH oranının %1,98’e ile son 1,5 yılın en düşüğüne indirdi (3Ç: %3,75).
Hindistan’da ise sonuçları 16 Mayıs’ta açıklanacak olan seçimler başladı. Genel seçimlerde daha piyasa dostu olan muhalefet partisinin galip geleceği beklentilerinin de etkisiyle ralli yaşanıyor: Hindistan da 2013’ün ilk çeyreğinde %5.1 olan cari işlemler açığı/milli gelir oranını son çeyrekte %2.8’a kadar düşürdü.
Çin’e baktığımızda ise resim daha farklı: Çin’de büyüme hala güçlü ancak zayıflama sinyalleri var. Kredi koşullarındaki daralma ile birlikte sabit yatırımlar, perakende satışlar, sanayi üretimi ve ihracat aşağı yönlü eğilimde.
Hükümet büyümenin %7.5’un altına inmesini tercih etmiyor ve mini bir mali teşvik paketi açıkladı. Ancak yapısal faktörler var. Özellikle bankacılık sisteminin %10’una denk gelen gölge bankacılık.
Ayrıca Çin’de finansal deregülasyon kapsamında sistemik risk yaratmayacak kurumların iflasına izin verilecek. Nitekim gayrimenkul ve enerji sektörü olmak üzere iki adet şirket iflasına şahit olduk. İlave iflasların gelmesi de bekleniyor.
Sonuç olarak: GOÜ piyasalarında ayrışma olmakla beraber önemli bir ralli yaşanıyor. Global risk alma iştahı bu rallinin devamı konusunda belirleyici olacak.