Gelişmekte olan piyasalarda kur baskısı

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

 

Yeşim SARIŞEN - Yapı Kredi Yatırım 

Geçtiğimiz hafta yükseliş trendinde devam eden küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 Endeksi’nde sınırlı kâr satışlarının etkili olduğunu gördük.  Kasım ayı başından bu yana döviz kurlarındaki baskı öncülüğünde gelişmekte olan ülke piyasaları hisse senetlerindeki zayıf görünüm, Rus Rublesi’ne yönelik gelişmelerin de etkisiyle devam etti. Yurtdışı piyasalarda dikkatimizi çeken bir diğer gelişme de ABD S&P 500 Endeksi ve yüksek getirili (high yield) bonolar arasında son iki üç haftadır devam eden ayrışmanın Cuma günü daha da belirginleşmesi. Bu durumun devam etmesi piyasalar açısından yakından izlenmesi gereken bir konu. Ayrıca ABD hisse senetlerindeki düzeltmenin ön habercisi haline de gelebilir.

Öte yandan, petrol ve Ukrayna konusuna yönelik haber akışları ön planda kalmaya devam ederken, dün Japonya’da açıklanan ve beklentilerin aksine yüzde 0,4 daralmaya işaret eden üçüncü çeyrek  büyüme rakamı dikkat çekiyor. Piyasalarda yüzde 0,5 büyüme beklentisinin aksine gelen bu veri ile birlikte Japonya’nın iki çeyrektir resesyonda olduğu anlaşılıyor. Bu durumda  vergi ertelemesine yeni bir gerekçe olabilir. Ayrıca Japonya’nın önümüzdeki ay erken seçime gitme ihtimalinin de arttığını düşünüyoruz. Dolayısıyla özellikle Yen’in seyri piyasalar açısından daha önemli hale geldi. Yen’deki değer kazanımı özellikle carry trade’leri ve o kanaldan diğer piyasaları da etkileyebilir.

Diğer taraftan G-20 zirvesinde süpriz kararlar çıkmasa da Putin’in Ukrayna konusunda sert eleştiriler ile karşılaştığı anlaşılıyor. Ukrayna sınırındaki hareketlenme haberleri de dikkate alındığında Rus piyasalarındaki seyrin diğer piyasaların da gündemine gelme ihtimalini küçümsememek gerekiyor.
Makro tarafa baktığımızda bu hafta genelinde başta dolardaki güçlenmeye yönelik yorumların ön planda olabileceği FED FOMC toplantısı  olmak üzere, ılımlı sinyaller üretmeye devam eden ABD enflasyon verisi, stabilizasyon sinyalleri üretmesi beklenen global Kasım ayı öncü PMI endeksleri, BOJ toplantısı, İngiltere'de enflasyon ve perakende satışlar verisi ve güvercin yönde kalması beklenen BOE tutanakları ana gelişmeler olarak sıralanabilir. Gelişmekte olan piyasalarda ise faizlerde değişiklik beklenmeyen Güney Afrika ve Türkiye Merkez Bankası toplantıları ön planda.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017