Gelişmekte olan piyasalar TCMB, FOMC

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Yeşim SARIŞEN / YAPI KREDİ YATIRIM

Geçtiğimiz hafta Arjantin’de yaşanan devalüasyon sonrası gelişmekte olan ülke piyasalarında yaşananların da etkisiyle global piyasaların satış baskısı altında kaldığını gördük. Korku Endeksi VIX Cuma günü yüzde 31,7 yükseldi. Hisse, bono ve döviz piyasaları volatilitelerinde sert yükselişler görülürken, S&P 500 endeksi haftayı yüzde 2,63 sert satış baskısı altında tamamladı.

Bir süredir büyümeye duyarlı döngüsel sektörlerdeki görece zayıf performansın ardından, geçtiğimiz hafta finansallar, sınai ve teknoloji hisseleri gibi diğer ofansif sektörlerin de satış baskısı altında kalması ile birlikte S&P 500 Endeksi 50 günlük ortalamasının altında kapanış yaptı.

Böylece kısa vadeli düzeltme sürecine yönelik sinyalleri güçlendirmiş oldu. Gelişmekte olan piyasalara baktığımızda ise  MSCI Gelişmekte Olan Ülke Piyasaları Endeksi  dolar bazında yüzde 2,3, MSCI Türkiye endeksi ise yüzde 5,91 düşüşle haftayı tamamladı. Kısacası hisselerde satış, güvenli liman algılaması ile bonolarda alış görürken, ki ABD 2 yıllıkları yüzde 0,35’lere doğru geriledi,, altın ve diğer bazı emtialarda ise yükseliş yaşandı.

Bu hafta ise ana gündem maddelerinin başında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun bugünkü olağanüstü toplantıda alacağı kararlar, dolayısıyla da öncesinde Erdem Başçı’nın enflasyon raporu sunumu sırasında vereceği mesajlar geliyor. Merkez Bankası Ek Parasal Sıkılaştırma (EPS) uygulanan günlerde üst bantta faiz artırımına işaret etse de EPS uygulama günlerinin sıklığına yönelik belirsizlik soru işareti yaratıyor. Bu doğrultuda da yurtiçinde TL’deki seyir ve Merkez Bankası’nın adımları en önemli konu olmaya devam ediyor.

Diğer taraftan yurtdışında 29 Ocak’taki FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı da önemli gündem maddeleri arasında FED’in FOMC toplantısında ise istihdam ve enflasyona yönelik vurgular ön planda olacak.

FED’in 10 milyar dolar kesinti ile ocak ayında başladığı tapering’e ne şekilde devam edeceğine yönelik detaylar ve dolayısıyla da asıl önemli olan konu olan düşük faiz politikasından çıkışta zamanlamaya yönelik beklentiler önemli.  Soğuk havalara bağlanan bazı son zayıf veriler sonrasında, FED’in ekonominin geneli için vereceği mesajlar beklentilerin şekillenmesinde önemli olacak. Aralık ayında oldukça zayıf yönde gerçekleşen tarım dışı istihdam rakamının ardından, Haftalık işsizlik maaşı başvurularındaki dört haftalık ortalamada meydana gelen 3.750 kişilik gerilemenin devamı...  Aynı zamanda Aralık ayındaki zayıf tarım dışı istihdam rakamında soğuk geçen havaların etkili olduğuna yönelik görüşleri destekliyor.

Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017