‘Gelirini gençlere aktaran bir şirketi yönetmek heyecan verici’
Bilkent Holding’in iştiraki Tepe Home, kabuk değiştirme sürecinde. Süreci yönetmek için gelen Wal-Mart’ın eski yöneticilerinden Levent Çapan, “Burada patron yok dediler, gençler için çalışmak çok heyecan verici” diyor.
Tepe Home, 90’lı yıllarda yapı sektörünün yakaladığı ivmeyle kendine yer edinmiş bir marka olarak dikkat çekmişti. Yurtiçinde olduğu kadar dışarıda da mağazalar açtı, büyüdü... Son birkaç yıldır markanın yaşadığı “düşüş” sürecini takip etti Türkiye. Bu süreçte de sessiz kalmayı tercih etti marka. Ancak Doğramacı Vakfı’nın önemli kaynaklarından olan, gelirlerinin tamamını gençlerin eğitimi için Bilkent Üniversitesi’ne aktaran bir şirket için “sürdürülebilirlik” adına bir arayış söz konusuydu bu dönemde. Öncelikle yönetimi değişti, taze kan peşine düşüldü. Şirketin Genel Müdürlüğü’ne Türkiye’nin tanımadığı bir isim olan Levent Çapan getirildi. Çapan, ayağının tozuyla şirketteki yeni yapılanmayı, “kabuk değişimi” dediği süreci DÜNYA’ya anlattı.
Walmart’ta bölge müdürüydü
1 Ocak 2019’dan itibaren genel müdürlük koltuğuna oturan Çapan, 20 yıldır Amerika’da yaşayan bir Türk yönetici. “İşadamı babam şirketin başına geçeyim diye beni Amerika’ya işletme okumaya gönderdi ama orada aşık olup evlenince kaldım. Babam öğrenince finansal kaynağımı kesti. Başımın çaresine bakmak için orada işe girdim. Wal-Mart ile yolum kesişti, kısa sürede yönetici oldu, bölge genel müdürü oldum” diye anlatıyor 20 yılını.
2017’nin sonlarına doğru bir kaza geçirip bacağını kırınca doğan boşlukta Türkiye’ye dinlenmeye gelen Çapan’ı kendi deyimiyle “uçaktan iner inmez” aramış Bilkent Holding yetkililileri. Ona Tepe Home’un geçirdiği süreci yakından takip etmeyi, danışmanlık yapmayı teklif etmişler. Bir yıl boyunca Tepe Home sistemini inceleyen Çapan, kendisini en çok heyecanlandıran detayı şöyle dile getiriyor: “Bilkent Holding’in patronunu sorduğumda ‘yok’ dediler. Burada kazanılan para gençlerin eğitimine, bursa, vakfa aktarılıyor. Bu beni çok heyecanlandırdı. Ayrıca ben Wal-Mart’ta da sorunları çözen yönetici olarak anılıyordum. Tepe Home başarılı bir şirket olsa teklifi kabul etmezdim. Kafa tutmayı seviyorum. Tepe kabuk değişiminde ve bunu başarmaya geldim.”
‘Tebdili kıyafet mağaza dolaştım’
Tepe Home’un şu anda 5 binden fazla çeşit ürünün pazarlandığı 16 mağazası var. Bunların altısı bayilik. 406 kişinin istihdam edildiği şirketin üç de yurtdışı mağazası bulunuyor. “Ben 15 adım sonrasını planlarım” diyen Levent Çapan, bir yıllık incelemeden sonra genel müdürlük koltuğuna oturunca işe mağazalardan başlama kararı almış. “Tebdili kıyafet mağazaları dolaştım, ihtiyaçları, hataları belirledim. Mevcut yöneticilerle iletişimi güçlendirdim. Kilit ekip oluşturdum” diye anlatıyor adımlarını. Önceliği çalışanların motivasyonunu artırmak için prim sistemi getirmeye veren Çapan, kısa sürede sonuç alındığını vurguluyor. Çalışanlara eğitim verilmesi, verimsiz mağazaların kapatılması, orta düzey yönetimde yenilikler yapılması, AVM’lerle görüşülerek kiraların yüzde 50 azaltılması ise diğer adımlar.
Bir yılın sonunda Tepe Home’da attığı adımların karşılığını almaktan memnun Çapan. Diyor ki, “2018 yazındaki döviz krizinden sağ çıkmayı başardık. Burada Walmart deneyimlerimi kullandım. Geldiğimde bir kağıda 2018 kapanışını yazmıştım, aynısı oldu. Ciroda %15 artışla kapattık. Logomuzu değiştirdik. Mart satışlarında %38 artış var. Artık yükselişimiz söz konusu.”
Levent Çapan’a “ABD’ye dönme planınız var mı” diye sorduğumda ise şu yanıtı alıyorum: “Burada hedefim var. 3 yılda 30 mağaza açmayı, bir o kadar da projeler tarafında büyümeyi hedefliyorum. Tepe Home’u bu noktaya getirdiğimde gitmeyi düşünebilirim. Yurtdışında mağaza sayısını 12’ye çıkarmayı planlıyorum. Gençleri işe dahil edemezsek batarız, bunu yapacağım.”