Geliri yetmeyen borçlanıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı her yıl “İsraf Raporu" hazırlatarak yayınlıyor.
İsraf Raporu’nun amacı, Türkiye genelinde tasarrufun arttırılması ve israfın önlenmesi için israfın boyutlarının ve yoğun olarak gerçekleştiği tüketim alanlarının belirlenmesi.
İsraf Raporu’nda tüketicinin gelirine ek olarak borç durumu hakkında da bulgulara yer veriliyor.
Mart ayında yayınlanan son raporda tüketicinin, banka kredisi, kart borçları, senet borçları ve veresiye alışverişten oluşan borçları hakkında bilgi yer alıyor.
Her 100 tüketicinin 10’unun banka borcu var. Bankalara borçluların yüzde 68’inin borcu kullandıkları ihtiyaç kredilerinden, yüzde 24’ünün borcu konut kredisinden kaynaklanıyor.
Banka kredi borçları ortalama kişi başı bin 160 TL. Banka kredisi borcu olanların yüzde 22’sinin borcu 2 bin TL’nın üzerinde.
Kredi kartı kullananların aylık ortalama kredi kartı borcu 969 TL. Borçluların yüzde 22’sinin borcu bin TL’nın üzerinde.
Kredi kartı kullananların yüzde 65’inin tek kredi kartı var. İki kartı olanların kredi kartı kullananlara oranı yüzde 23. Üç veya daha fazla kart kullananlar yüzde 12 oranında.
Kredi kartı kullananların yüzde 12’si kart borçlarını, bir başka kart kullanarak kapatıyorlar.
Senetle alış veriş özellikle Anadolu’da yaygınlaşıyor. Senet borcu olanların ortalama borç yükümlülükleri 748 TL.
Veresiye alış veriş uygulaması devam ediyor. Her 100 kişinin 10’unun veresiye alışveriş borcu var.
Veresiye alış veriş borcu olanların ortalama borcu 236 TL. Toplam borçluların yüzde 58’inin borcu 200 TL’nın üzerinde. Veresiye alış veriş yapanların yüzde 37’si borçlarını ödeyemiyor.
Tüketiciler gelirleri yetmediğinde nereden Para bulabiliyor? Ne kadar borç yükü altında? Bunları bilmek, hem tüketicin yaşamını nasıl sürdürdüğü, hem de ekonomide çarkın nasıl döndüğü konusunda önemli göstergeler.