Gelecek, fark yaratan girişimcilerle gelecek
Ekonomimizin kalıcı olarak tek haneli rakamlara düşüremediğimiz işsizlik ve 10 bin dolarlar seviyesinden bir türlü kurtaramayarak orta gelir tuzağına düştüğümüz milli gelirimiz gibi iki tane temel sorun bulunmakta. Bu iki sorunun da çözümü daha çok yatırım ve üretim yapacak iş insanlarından geçiyor. Yani bir yandan mevcut yatırımlarımızı korurken diğer yandan da daha çok girişimci yetiştirmemiz gerekmekte.
Adana işsizlik konusunda önde gelen illerden biri. Ciddi anlamda ekonomik potansiyel barındıran kentte bir yandan yüzlerce firma işçi ararken bir yandan da zaman zaman yüzde 25'lere varan işsizlikle karşılaşmaktayız.
Yaptığımız görüşmelerde işletme sahipleri; çalıştıracak işçi bulmakta zorlandıklarından, bu yüzden de yeni yatırım kararları alırken iki kere düşünmek zorunda kaldıklarından bahsetmekte. İŞKUR başta olmak üzere tüm devlet kurumlarının son yıllarda çok ciddi hizmetler ürettiğini, destekler verdiğini kaydeden firma sahipleri, devletin batılı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi sosyal bir devlet anlayışı ile işsizlere iş bulma konusunda elinden gelen tüm çabayı göstermesini ama iş beğenmeyip devlet yardımlarına güvenerek çalışmaktan kaçınmak gibi iyi niyetten yoksun yaklaşımları da cezalandırmasını istemekteler.
Türkiye'nin icat çıkaran, yenilikçi, patent alan, marka yaratan, ürün geliştiren, inovatif fikirleri hayata geçiren, kısaca işe akıl ve değer katan girişimcilere ihtiyacı var. Bu da 'Haydi girişimci yetiştirelim' demekle başarılabilecek bir durum değil haliyle. Öyle olsa bütün anti-demokratik ülkeler gelişmiş, demokrasi ile yönetilen ülkeler ise geri kalmış olurdu. Girişimcilik uygun bir iklimin olmasına bağlı yani bir ekosistemin hayata geçirilmesi ile olacak bir iş. Adana bunu ilk gören ve hayata geçiren illerden biri. Bundan bir yıl kadar önce Esra Özden ve arkadaşları bu gerçekten hareket ederek Girişimci Ekosistem Derneği'ni kurarak (GED) bu alandaki ciddi bir boşluğu doldurdular.
Girişimci Ekosistem Derneği kuruluş amacına uygun olarak bir yandan girişimcilere mentörlük yapacak insanların eğitimi ile bir yandan yeni girişimci adaylarını kazanma ve onların iş fikirlerini hayata geçirmeleri için desteklemekle işe başladı. İş dünyasının saygın kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile girişimci adaylarını bir araya getiren dernek hem girişim fikrinin nasıl yatırıma dönüşebileceğini gösterdi hem de mesleki tecrübe paylaşımına aracılık etmiş oldu. Ayrıca bu girişimci adaylarını, devlet yardımlarından faydalanabilmeleri için odalar başta olmak üzere, Çukurova Kalkınma Ajansı ve KOSGEB gibi kuruluşlarla da işbirliğine giderek destekledi. Bütün bu çabaların ardından süreçleri tamamlayan, KOSGEB eğitimlerini alan girişimci adayları geçenlerde düzenlenen Tecrübe Paylaşımı ve Sertifika Töreni ile bir nevi mezun olmuş oldular.
Tecrübe Paylaşımı Konferansı'na; Abdioğulları ve aynı zamanda Adana Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Türkiye'nin saygın kadın girişimcilerinden Zuhal Mansfield ve Adana'da son yıllarda yazılım alanında yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren sevgili arkadaşım Gürtan Ergene katıldı. 3 konuşmacının da üzerinde durduğu şeyler şunlar: Hayal etmek, hedef belirlemek, kararlı ve cesur olmak, defalarca denemekten asla vazgeçmemek, zamanı iyi yönetmek, işe tutkuyla sarılmak, paraya değil başarıya odaklanmak, iyi bir ekip lideri olmak ve verilen sözlerden asla dönmemek, Bunlar iyi bir girişimcinin ve girişimin ana referanslarını oluşturuyor.
Ekonomik büyümenin önemli unsurlarından olan girişimciliğe adım atan gençleri ve onlara bu imkanı yaratan Girişimci Ekosistem Derneği'ni kutluyor, bu tür organizasyonların sayısının artmasını diliyorum.