Geleceğin bilgisayarına bir bakış

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

 

Geçtiğimiz hafta "Yeni iPad" hakkında yazdıklarım sıkı Apple'cıların biraz canını sıkmış. Öncelikle şunu söyleyeyim, yazımda da belirttiğim gibi Apple'ın tablet konusunda pazar liderliğine devam edeceğini kabul ediyorum. Yeni iPad piyasaya çıkar çıkmaz, tüm rakiplerinin bir çeyrekte sattığının toplamından daha fazla adette satıldı. Tablet piyasasında Apple'ın üstünlüğünü ve gücünü tartışmaya gerek yok. Ancak şunu tekrar ifade ediyorum, işlemci gücü ve ekran çözünürlüğünün artması birçok kişi gibi benim de beklentilerimi karşılamadı. Üstelik yeni dönemde çıkacak tabletlerde de benzer işlemciler ve hatta daha hızlı işlemciler kullanılacağı biliniyor. Bu durumda şuna bakmak lazım, acaba önümüzdeki aylarda çıkacak olan tabletlerde ne gibi yenilikler olacak ve Apple'ın iPad'i bunların gerisinde kalacak mı? Özellikle kullanıcı arabiriminde ne gibi değişiklikler olacak.
Bu senenin sonlarına doğru Windows 8 işletim sistemi ve dolayısıyla Windows tabanlı tabletler piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Microsoft'un hem işletmeler hem de bireysel tüketiciler bazında güçlü bir mirası var. Halen ezici bir üstünlük ile masaüstü sistemlerden Microsoft işletim sistemleri hakimiyeti devam ediyor. Bu güçlü altyapı, muhtemelen Windows 8 işletim sistemi ile beraber gelecek olan tabletlerin çok daha rahat kabul görmesine yol açabilir.
Bundan birkaç yıl önce ilk iPad'e rakip olarak piyasaya sürülen Windows Vista ve XP işletim sistemli tabletler hakkında, bu ürünlerin başarılı olamayacaklarını belirtmiştim. Çünkü kullanıcılar kolayca açılabilen, zahmetsiz bir şekilde kullanılabilen, basit ve eğlenceli bir cihazın tadını bir kere almışlardı. Windows'un klasik arabirimi ise bu kolaylığı sunmadığı gibi parmakla kullanıma kesinlikle imkan vermiyor.
Şimdi ise Microsoft'un yepyeni bir yaklaşımı var. Yaygın kanının aksine Windows 8'in aslında özellikleri kısıtlanmış bir tablet sürümü olmayacak. Masaüstüne, diz üstüne ve tablete kurmuş olduğunu Windows 8'lerin hepsi aynı işletim sistemi. Ön yüze gelen Metro arabirimi sayesinde ise dokunmatik ekranlı tüm ürünlerde çok daha kolay bir kullanıcı deneyimi yaşayacaksınız. Windows Phone'dan alışık olduğum bu arabirim dokunmatik ekran arabirimi olarak gayet başarılı çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde de Windows 8 işletim sistemli tableti deneme şansım oldu. Açıkçası Metro arabiriminde sistemi kullanmak çok hoşuma gitti. Dilediğiniz zaman alışık olduğunuz Windows masaüstüne geçiş yapabiliyorsunuz ancak bunun ancak dosya işlemlerini için gerekli olacağını ve çoğu kullanıcının artık bu arayüzü unutmaya başlayacağını düşünüyorum. Örneğin Windows 95 kullanırken de sık sık DOS penceresini açardık ancak XP ile beraber artık hiç aramaz oldu.  Metro arabirimi aslında arka planda yatan işletim sistemi için bir kabuk vazifesi görüyor. Bu bana yıllar önce yaptığımız bir kapak konusunu hatırlattı. Muhtemelen 1996 yıllarında, BYTE dergisinde, işletim sistemlerinin arabirimlerine kabuklar tasarlanacağını ve bu şekilde daha kolay bir kullanıcı deneyimi yaşanacağını anlatıyorduk. Hatta bir başka sayımızın kapak konusu "Elveda GUI (grafik kullanıcı arabirimi) hoş geldin NUI (network kullanıcı arabirimi)" diyorduk. Aslında endüstrinin nereye doğru yöneleceği ve gelecekte gücünü web'den alan arabirimler üzerinde çalışacağımızı ta o yıllarda yazmıştık. Şimdi yeni arabirimlerin ve cihazların hayat bulduğunu görüyoruz.
Önümüzdeki yıllarda da gücünü ve içeriğini webden alan, parmaktan ziyade ses ve görsel hareketlerle çalıştırılabilen arabirimlerin yükselişini şahitlik edeceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019