Geleceğe hazırlanmak
Geçen hafta içinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından “Dijital Dönüşüm Platformu” kurulduğu, imalat sanayinde yapay zekayı devreye sokacak yeni bir yol haritası çalışması yürütüldüğü açıklandı. Dijital dönüşüm platformu ile yeni sanayi devrimine hazırlık düzeyini artırmak, işletmelerin dijital dönüşümünü hızlandırmak ve ihtiyaç duyulan dijital teknolojilerin geliştirilmesinde etkin rol almanın amaçlandığı belirtildi. Bu girişimin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan bir protokol ile de 300 organize sanayi bölgesinin içine teknik kolej kurulması çalışması da başlatılmış.
Geleceğin dünyasında, kimin güçlü kimin kazanan olacağını belirleyecek temel özellikler, teknoloji geliştirme kapasitesi ile yenilikçilik yeteneği olacak. Geleceğin dünyasında yer edinmek isteyen her ülkenin atması gereken gerekli ancak yeterli olmayan adımlar bunlar. Başlangıç olarak bu adımlar önemli olmakla beraber, beklenen ve istenen sonuçların elde edilebilmesi için bu adımların başka bileşenlerle desteklenmesi de gerekecek. Eminim bu adımın devamı olan eylemler gerek kamu tarafından gerek özel sektör tarafından atılacak ve ülkemizde bu yeni dönemde önde gelen ülkeler arasında yerini alacaktır.
İşin doğrusu, sanayi ve ticaret kesiminin üstüne düşeni yapmak için elinden geleni yapacağını tahmin ediyorum ama başka kesimlerin de bu işe destek vermesi lazım. Her şeyden önce toplumun hazırlanması gerek dijital dönüşüme.
Toplumu dijital dönüşüme hazırlamak söz konusu olduğu zaman ister istemez insanın aklına dizi ve film sektörü geliyor. Hollywood filmleri bu konuda açık ara önde ilerliyor. Bizim zamanımızın en güzel dizileri Jetgiller, Uzay Yolu, Uzay 1999’la başlayan, daha sonra 2000’li yılların başında Spielberg’in Yapay Zeka (AI) filmiyle devam eden, günümüzde ise sayısız bilim kurgu dizi ve filmiyle gelecek hakkında beklenti oluşturan yapımlarla toplumu hazırlama konusunda önemli bir araç sunuyor Hollywood.
Bu yapımlar tek bir ülkede değil dünyanın dört bir yanında da seyredilebilir olduğu için herkese katkı sağlıyor mutlaka ama işin bir de diğer boyutu var. Bu yapımların oluşturulması, ilgili ülkenin zihinsel olarak geleceğe ne kadar hazır olduğunun da bir göstergesi. Günümüzde teknolojide gelişmeler, o sıra dışı fikirlerin sanıldığından çok daha hızlı bir biçimde hayata geçirilebilmesini sağladığından, dizi ve film sektöründe yapılan çalışmalar aslında bir toplumun bu alanda ne kadar ilerleyebileceğinin de bir göstergesi olmaktadır.
Biz, toplum olarak, çevresel faktörlerden ve yaşadığımız coğrafyadan kaynaklanan nedenlerle genelde günü kurtarmak için çabalamayı belki de biraz alışkanlık haline getirdik ama geleceğin dünyasında iyi bir yer edinebilmek için, yaşadığımız günler kadar ileride yaşayacaklarımıza odaklanmak ve hazırlık yapmak için bugün tam zamanı.