Geldik yeni Hükümetten beklenen adımlara

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Hükümet kurulurken, hükümetten beklenen adımlar da gündeme gelmeye başladı. Arkadaşımız Mehmet Kaya’nın haberinde, bir yandan Hükümetin atacağı yasal adımlar olduğu, bir yandan da yasal olmamasına karşın verdiği sözlere bağlı adımların beklendiğini belirtiyor.

Yasal olarak beklenen adımlardan ilki Hükümet Programının  hazırlanması olacak. Bu programın ipuçları seçim bildirgesinde belirtildiği için hızla hazılanabilecek. İkinci zorunlu yasal adım bütçe ve ona bağlı yıllık program gibi metinler olacak. Bütçe hazırlığı seçim nedeniyle normal süresinde gündeme gelemediği için öncelikle geçici bütçe gündeme gelecek. Ardından Ocak ayında yeni bütçe hazırlanacak. Ocak sonunda görüşmeleri tamamlanıp 2016 bütçesi uygulanmaya başlayacak. Aynı dönemde bütçeye bağlı olarak 2016 için yıllık program da hazırlanıp yayınlanacak.

Verilen sözlere bağlı beklentiler konusunda atılması gereken adımlar da yer alıyor. Bunlardan 23 milyar dolar olarak hesaplanan seçim vaadleri için parti içersinde bir çalışma başlatılmış durumda. Hükümetin kurulmasının ardından 6 ayda takvime bağlanacak bu vaadlerle ilgili kararlar birbiri ardından gündeme gelecek. Bunların ilk sırasında bilindiği gibi asgari ücretin 1300 liraya yükseltilmesi yer alıyor ve Ocak ayında sonuca bağlanarak uygulanacağı AK parti sözcülerince ve Başbakan tarafından dile getiriliyor. Ancak, bu artışın yük paylaşımının iş dünyası ve kamu arasında nasıl olacağı konusunda henüz bir açıklık söz konusu değil.

Bir başka beklenen adım Ekonomik Reformlar. Bu konuya temel teşkil eden çalışmalar, Davutoğlu’nun daha önce açıkladığı 1350 eylem planlı 25 dönüşüm programı içersinde yer alıyor. Bu reform programına göre hizmetler ve sanayi kesimine kaynak tahsisi için yapacağı düzenlemelerin hangi adımları içerip öncelik vereceği de beklenen konular arasında yer alıyor. 

Yeni Hükümetten beklenen bir konu da mali disiplin sürdürülürken, Türkiye’nin küresel rekabat endeksinde sürekli gerilemesine son verecek, ihracatta yaşanan bozulma ve GSMH’ya katkısı  gerileyen özel sektör yatırımnın hızlanması ve büyümenin ivmelenmesi için atılacak adımları içerecek açıklamalar da bekleniyor. Bir başka beklenti de büyük kamu yatırımlarının  ve ekonoımik reformların izlenmesi için programlar hazırlanması.

Bu konularda kısa zamanda ilgi çekici ve ikna edici bir program ortaya konulabilirse ülkemiz yeni “bir başarı hikayesi” ortaya koyabilecektir. Doğaldır ki bu başarı hikayesi sadece ekonomik verilere bağlı olmayacaktır. Bunun yanı sıra hukuk alanında ve eğitim de yer alacak reformların da gündeme getirilmesi gerekecektir. Kesintiye uğrayan barış sürecinin geleceğikonusunda etılacak adımlar ve Suriye sorununda gelişmeler de bir başka beklenti konusudur.

Yeni Hükümet kurulurken beklentiler, uzun süredir belirsizlik taşıyan döneme son verecek ekonomi, sosyal hayat, hukuk  ve eğitim alanında atılacak reform adımlarının takvime bağlı olarak ortaya konulması yöündedir.

Yeni Hükümetin muhalefet ve iş dünyasıyla işbirliği içersinde bu adımları atabileceğine inanıyorum...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar