Geçmişi bilmek ve bugüne göre yorumlamak
Ustaya, "Bu kadar başarılı olmanızın altında yatan nedir" diye sormuşlar.
Cevap çok net olmuş "Bu başarının altında iki kelime yatar."
Merak bu ya, tekrar sormuşlar "Bu iki kelime nedir" diye. "Tecrübe" demiş usta.
Sorular devam etmiş, "Bu tecrübenin altında yatan nedir" diye.
"Tecrübenin altında doğru kararlar yatıyor " diye cevap vermiş usta.
Meraklı yine sormuş, "Bu kadar doğru karar verebilmeyi neye borçlusunuz?"
"Yanlış kararlara borçluyum" demiş usta.
Oysaki birçoğumuz, ustalar, üstatlar, gurular ve ne ad verirseniz verin bilge adamlar yanlış yapmaz gibi düşünürüz. Çok sevdiğim bir deyişi burada yinelemek isterim. "İnsan beşer, beşer şaşar." Ömrümde hiç yanlış karar vermedim diyenlere de biraz kuşkuyla yaklaştığımı da söylemeliyim.
İyi de herkes bir türlü yanlış yapıyor veya yapmış ise "akil adamlar/bilge kişiler" denilenlerin sözlerine neden önem veriyor ve onları dinliyoruz?
Önemli olan yanlışı yapmak değil, ondan gereken dersi çıkartabilmek. Ancak çıkaracağımız dersleri uygulamaya kalkıştığımızda ise, bizleri ciddi bir yorumlama süreci bekliyor. Bu da, çıkartılan dersleri içerisinde bulunduğumuz durumun getirdiği koşullara nasıl uygulayabileceğimiz.
Usta'nın, Guru'nun, Bilge Adam'ın yaptığı da bu zaten, yaşanılmış olanı duruma örnek yapabilmek. Aklımızdan hiç çıkarmamamız gereken bazı gerçekler de, tecrübelerin genel geçer kuralları oluşturduğu, her olayın kendine özgü koşulları olduğu ve her yiğidin bir yoğurt yeme tarzı olduğu. Önerilen olası çözümleri olduğu gibi kabul etmeden önce, bunların işletmemizde var olan sorunlara ne kadar çare olacağını dikkatlice görmeye çalışmamız gerekir. Her olası çözüm için, bir senaryo üretebiliriz. Bu senaryoları da sanal ortamda uygulamak ve eğer bu çözümü uygulasaydık sonuçlar ne olabilirdi, sorusunun cevabını aramak için beyin fırtınası toplantıları yapabiliriz. Lütfen bu toplantılarda herkesin söylediklerini dikkate alarak değerlendirelim. Unutmayalım ki hiç ummadık bir zamanda ummadığımız birisi, oldukça dikkate değer bir öneri yapabilir.
Aklıma oldukça takılan noktalardan birisi de yabancı hayranlıkları. Nedendir bilinmez amma etrafta dolaşan ve bazılarının kerameti kendinden menkul olduğu su götürmez yabancılara atfedilen payeler insanı ister istemez şaşırtıyor. Gerçekten değerli uzmanları bu yorumdan istisna tuttuğumu da belirtmem gerekir. Amma deyiş meşhur "şeyh uçmaz, mürit uçurur." Herhangi bir işletmenin içerisinde bulunduğu sorunlu durumdan çıkmasını sağlayabilecek çareler, o işletmelerde daha önce yapılmış olan yanlışlardan alınmış olması gereken derslerin, başkalarının çareleriyle karşılaştırılarak yorumlanmasından oluşursa, daha sağlıklı sonuçlar verir.
Önemli olan, mümkün olduğunca çok çözüme erişmeye çalışıp, bu çözümlerin hangi koşullarda olumlu sonuç verdiğini anlamaktır. Biz bunu kendimize uygularsak ne olabilir senaryosunu yazıp, sonucu tahmin etmeye çalışmalıyız.
Bugün içerisinde bulunduğumuz iletişim ortamının sağladığı hız ve geniş olanaklar, bizlere çok geniş bir hareket ortamı sağlıyor. Aynı zamanda yapacağımız yorumların da, günün koşullarının dikkate alınmasını şart koşuyor.
İhracat eskiden klasik yöntemlerle başarıya erişebiliyordu. Bugün ise küresel ortama, hıza ve teknolojiye uyum sağlamadan iş yapmanın olasılığı, bence kocaman bir sıfır.