Geçim sıkıntısı eğitimde uçurumu artırdı

İsmet ÖZKUL
İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI [email protected]

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2018 yılı tüketim harcamaları verileri, yüksek enflasyon ve düşük büyümenin ailelerin harcamalarını nasıl değiştirdiğine dair sonuçları da yansıtıyor.

Yüzde 20’lik gelir gruplarına göre ailelerin tüketim harcaması kalıplarındaki oynamalar ile harcamalarındaki reel değişimi incelediğimizde öne çıkan sonuçları şöyle sıralayabiliriz:

* 12 aylık ağırlıklı ortalama enflasyona göre ailelerin ortalama tüketim harcaması 2018’de reel olarak sadece yüzde 0.15 arttı.

* Barınma ile alkol ve sigaranın harcamalar içindeki payı, tüm gelir gruplarında birden azaldı. Buna karşın gıda ile haberleşmenin payı tüm gelir gruplarında arttı.

* 12 aylık ağırlıklı ortalama enflasyona göre tüketim harcaması reel olarak azalan kalemlerin başını yüzde 6.66 ile ulaşım çekiyor. Ailelerin harcamalarını reel olarak kıstıkları diğer kalemler yüzde 3.44 ile barınma, yüze 3.07 ile ev eşyaları ve yüzde 0.61 ile giyim ve ayakkabı.

* Haberleşme harcamaları ise yüzde 25.92 gibi açıklaması zor yüksek bir reel artış göstermiş.

* Gelir grupları içerisinde toplam tüketimi reel olarak azalan tek kesimin yüzde 0.90 ile en zengin yüzde 20’lik grup olması bir diğer dikkat çekici nokta. Bunda en zengin dilimin, otomobil satın alma ve kullanma harcamalarını da kapsayan ulaştırma harcamalarını yüzde 14.27 kısmış olmasının belirleyici rolü var. Ancak en zengin grup giyim-ayakkabı, mobilya-ev aletleri, barınma ve alkol-sigara harcamalarını da reel olarak kısmış.

* En yoksul yüzde 20’lik gelir diliminde yer alan ailelerin tüketimi reel olarak kıstıkları kalemlerin başını yüzde 26.32 ile eğitim çekiyor.

* Zorlaşan geçim koşullarında en yoksul kesimin en fazla kısıntıyı eğitimde yapmış olmaları, eğitimdeki zengin-yoksul uçurumunun, daha da artmasına yol açtı. En zengin yüzde 20 ile en yoksul yüzde 20’nin eğitim harcamaları arasında 2017’de 22.8 kat olan fark 32.31 kata çıktı.
2018’de artan geçim sıkıntısı, en büyük tahribatı bozuk gelir dağılımını kalıcılaştıran eğitim uçurumunda yapmış gözüküyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar