Geçen yıla göre imalat sanayi daha iyi durumda
Toplam sanayi üretimi (takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi verilerine göre) yılın ilk 4 ayında 2012 yılında yüzde 3.0 büyümüşken bu yılın ilk 4 ayında yüzde 2.7 büyüdü.
Buna karşılık imalat sanayi endeksi geçen yıl yüzde 2.1 artmış iken bu yıl yüzde 4.0 oranında bir artış gösterdi.
Kapasite kullanım oranları ortalaması 2012 yılının ilk 4 ayında yüzde 74.9 iken, 2013 yılının aynı döneminde yüzde 73.6'ya gerilemişti.
TÜİK'in Nisan ayı sanayi üretim endeksi yayınlandı. Eskiden tek bir endeks vardı.
Şimdi 3 farklı endeks yayınlanıyor.
- Klasik endekse göre Nisan ayı endeksindeki artış sanayi için yüzde 4.6, imalat sanayi için yüzde 4.9 oranında.
- Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endekse göre artış, sanayide yüzde 1.3, imalat sanayinde yüzde 1.4 oranında.
- Takvim endeksinden arındırılmış endekse göre sanayide artış yüzde 3.4, imalat sanayinde yüzde 3.6 oranında.
Yılın ilk 4 aylık dönemine ait toplu değerlemeler ise şöyle:
- Yılın ilk 4 ayındaki klasik sanayi endeksi rakamlarına göre, geçen yılın ilk 4 ayında bir yıl önceye göre sanayi üretimi artışı yüzde 3.5 iken, bu yıl yüzde 2.1 oldu.
- Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endekse göre toplam sanayi endeksinde ilk 4 aydaki artış 2012 yılında yüzde 2.7 iken bu yıl yüzde 2.6 oldu
- Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi endeksi 2012 yılının ilk 4 ayında yüzde 1.9 oranında artmış iken bu yıl yüzde 3.7 oranında arttı.
Ekonomi konusunda genel değerlemeler yılın ilk 4 ayında bir canlılığın olduğu şeklinde. Ancak bu canlılıkta ithalatın rolünün ne kadar olduğu bilinemiyor. Çünkü ithalatta bir artış var. Canlılık acaba sanayi üretimine ne ölçüde yansıdı?
Yılın ilk 3 ayında olan biteni açıklanacak Milli gelir verilerinden öğreneceğiz. Sanayi üretim endeksi öncü gösterge diyeceğiz ama, Haziran ayının 10'unda, Nisan ayı verileri yayınlanıyor.
Hatırlatmakta yarar var, TOBB'un önderliğinde her il ve ilçedeki odalardan haftalık verilerin derlenmesini sağlayacak bir bilgi ağı oluşturulmadıkça, ekonomide olan biteni güncel olarak izleme şansına sahip olamayacağız.