Geçen hafta Trabzon ve Kocaeli’de iki toplantı
Trabzon’da geçen hafta başında ABIGEM’in “Kobi hibe destekleri” gününe katıldım. Perşembe günü ise Garanti Anadolu Sohbetlerinden 99.’su için Kocaeli toplantısındaydım.Bu iki tıoplantının ortak özelliği ilginin yüksek olması ve katılımcıların kendi sorunlarının çözümüyle ilgili sorular sorup, çözümler için araştrmalar yapmalarıldı.
Trabzon’daki “Hibe fırsatlarını değerlendiren KOBİ” başlıklı benim yönettiğim panelde DOKA İzleme Değerlendirme Bilim Başkanı Fatih Ege, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destaklemi kurumu il Koordinatörü Şansal Aydoğdu, KOSGEB müdürü Mehmet Turhal, Trabzon İşkur Müdürü Servet Kaba, IBRD proje uzmanı Bilge Sezer Kayaoğlu ve KTÜ’si öğretim üyesi Doç. Dr. Oktay Yıldız birer kısa konuşma yaparak kurumlarının KOBİ’lere sunduğu imkanları anlatıp, nasıl yararlanılabileceği konusunda bilgiler verdiler.
Panel’in soru cevap bölümünde söz alan 18 KOBİ yöneticisinden bir bölümü, daha önce bu kuruluşların programlarından yararlandıklarını, yada yanrarlanma konusunda sorun yaşadıklarını örnekleriyle ortaya koydular. Kurumların hibe programlarından KOBİlerin daha iyi yararlanabilmesi için önerilerini dile getirdiler. Gördüğüm kadarıyla konuşan KOBİ yöneticileri bu kurumların kandilerine sunduğu olanaklarla yakından ilgiliydiler. Yararlananlar, yararlanabilecekleri yeni imkanları araştırırlarken, yararlanamayanlar ise, yararlanamama nedenlenrini nasıl ortadan kaldıracaklarını araştırıyorlardı. Kurumların belli koşullarla yüzde 90’lara varan hibe programlarından yararlanmak için KOBİ yöneticileri sürekli sorular sorarak bilgi aldılar. 2.5 saat süren toplantıdan hemen hemen ayrılan kimse olmadı. Kurum yöneticileri ise verdikleri raakamlarla hibelerden yararlananların önemli oranda artığını dile getirdiler.
Kocaeli’indeki 99. Garanti Anadolu Sohbetinde, Kentsel Strateji Kurumu Kurucu Ortağı Faruk Göksu, Kocaeli’ni Avrasya çerçeveci adını verdikleri bir üst bakışla değerlendirdiklerini belirterek kentin gelecek yapılanması için senaryo çalışmalarını anlattı.Kentin yeşil mavi renklerle tanımlanması gerektiğini belirterek, bir yandan Çerkezköy’e kadar uzanan Kocaeli, Çayırova Gebze’de ekonomik güç olma konusunu ele aldı, bunun içersinde havzalar olduğunu belirtti. Bir diğer yanda ise ikinci çekici güç olarak İzmit Körfezi Sapanca’nın bulunduğunun altını çizip, bu yapıya uygun farklı senaryolar geliştirilebileceğini kentin bunları irdeleyip karar vermesi gerektiğini anlattı. Diğer konuşmacı Feti Kuyucu, Aile şirketlerine Borsa İstanbul’un önemli fırsatlar sunduğu konusunda bilgi verdi ve Levent Kimya’nın bu fırsatlardan yararlanarak zordaki bir şirket olmaktan kurtulup yapısını ve markasını güçlendirmesini anlattı. Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ise Dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Piyasalardaki dolar 3.50 olur ya da 2.50’ye iner gibi söylentilerin gazına gelmeyin, tamkinli davranın uyarısında bulundu. Bu toplantıda da katılanların yakın ilgileri sorularıyla ortaya çıktı.