Gebze Ticaret Odası’nın bonzai ile mücadelesi

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler matematik öğretmenliğinden iş dünyasına gelen iş insanlarımızdan biri… Önceleri dershane yöneticiliği ve kırtasiyecilik daha sonra da Hyundai bayiliği ile iş yaşamını sürdürdü. İş yaşamında başarılarını sürdürürken kendi iş alanındaki meslektaşların sorunlarına çözümler üretme çabasıyla 1994 yılında Gebze Ticaret Odası Meclis Üyesi, Oda Yönetim Kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı, 2009 yılında da Gebze Ticaret Odası Başkanlığı görevini üstlendi.

Nail Çiler ve çalışma arkadaşları göreve geldiklerinden bugüne değin Gebze ve komşu ilçelerdeki  (Çayırova, Darıca ve Dilovası) üyelerine ve buralarda yaşayan insanlarımızın sosyal ve toplumsal sorunlarına ve gelişimlerine yönelik geliştirdikleri projelerde başarı sağladıklarına tanıklık eden kişilerden biriyim.
Geçtiğimiz gün birlikte olduğumuz başkan Çiler’den bölgeye yönelik yeni projelerinden bahsetmesini istemiştim. Bize şu bilgileri verdi: 

“Gebze Teknik Üniversitesi’nin kurulmasına ilişkin kanun sayın Cumhurbaşkanımızın onayından geçti.Kanunla, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün mevcut fakülte ve enstitülerini de bünyesine alacak, TÜBİTAK ile yakın işbirliği yapacak ‘Gebze Teknik Üniversitesi’ adıyla yeni bir üniversite kurulması öngörülüyor.

Bilişim vadisi projemiz hızla hayata geçiriliyor. Bilişim Vadisi toplamda 3 milyon metrekare üzerine kurulacak ve 4 etapta tamamlanacak bir bilişim kampüsü olacak.
Bilişim Vadisi 1. etabının tüm alt yapı ve üst yapı tasarımları tamamlandı. Bilişim Vadisi, teknoloji tabanlı büyüme, inovasyon ve girişimcilik konularında Türkiye’nin merkezi olacaktır. Özellikle bölgenin coğrafi konumu ve stratejik ulaşım, sanayi, araştırma ve finans noktalarına yakınlığı ile inovasyonda Türkiye’nin yükselen değeri olacaktır.
Gebze Teknik Üniversitesi’nin kurulması bu bağlamda da çok önemli.
Bir başka projemiz de bölgemizde birlikte yaşadığımız insanlarımıza, anne-babalara ve çocuklarımıza yönelik ‘Kullanırsan, kullanılırsın’ sloganıyla uygulamaya koyduğumuz uyuşturucu kullanımına karşı mücadele kapsamındaki sosyal sorumluluk projemiz.
Dünya Gazetesi bizim iş dünyamızın, ekonomiyi izleyen her yaştan ve her cinsten insanlarımızın beğenisini kazanan bir gazetemiz.

Sizin aracılığınızla Dünya Gazetesi'nde de destek bağlamında bu projenin duyurulmasını Gebze Ticaret Odası özellikle olarak rica ediyoruz.
Bu proje sadece yöremiz için değil, tüm ülkemizdeki çocuklarımız, gençlerimiz açısından çok önemli. Uyuşturucuya karşı topyekûn bir savaş verilmesi gerekiyor. Ülkemizin gençliği büyük bir tehlike ile karşı karşıya.Bu projemizle ülkemizde yaygınlaşan uyuşturucunun ve özellikle bugün bonzai denen illetin yarattığı ve önleyemezsek giderek artacak genç ölümlerin önlenmesi amacıyla bu illetten korunma ve kurtulma yollarını annelerimize, babalarımıza ve çocuklarımıza anlatacağız.

Bonzai birçok ülkede yasak ama ülkemizde kullanma yaşı 13’e kadar düştü. Kullanıcı sayısında her yıl bir önceki yıla göre 3 kat artış var. Ölenlerin sayısı her geçen yıl iki kat artıyor. 
Gençleri merak uyandırmadan bilinçlendireceğiz. Biz bu konuda koordinatör görevi göreceğiz. 
2013 yılı  nüfus sayımına göre dört ilçemizdeki toplam nüfus 650 bin civarında.

Dilovası’nı pilot bölge seçtik. Dört ilçemizde 6. ve 12. Sınıf aralığında eğitim gören öğrenciler ile ailelerine, uzmanlar tarafından, görsel temalarla desteklenecek, farklı metodlarla zenginleştirilecek ve periyodik aralıklarla gerçekleştirilecek eğitim / seminer programlarına kasım ayının ikinci yarısında başlayacağız.Hem öğrencilere hem de ailelerine verilecek eğitimler tüm öğretim yılı süresince devam edecek. Sağlıklı yetişen bir neslin toplumsal gelişime her anlamda etki yapacağı açıktır.

Bugün alacağımız önlemler, gelecekte eğitim, kültür, ticaret, istihdam vb. alanlara olumlu yönde doğrudan katkı sağlayacaktır. 
Projemizle ülkemizin ekonomik hayatındaki en önemli sorunlardan olan nitelikli işgücü ihtiyacında bireylerin mesleki yeterlilik düzeylerinin yanı sıra gençlerimizin her anlamda daha kaliteli bir hayat sürmelerini sağlayacak.”

Başkan Nail Bey, projeyi anlatırken her cümlesinde öğretmenlik ve babalık  duygularının yoğunluğunu  ve öğrenci sevgisini  hissettiriyordu.
Doğru bir zamanlamayla başlatılan proje için Gebze Ticaret Odası’na başarılar diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar