Gaziantep’ten ihracata dayalı bir büyüme başarı öyküsü

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Yazıişlerinin dünkü sabah toplantısında Yurt Haberleri Servisi'nin gündeminde yer alan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu’nun “Gaziantep her zaman Türkiye’nin iki katı büyür. Bu yılın 9 aylık dönemindeki büyümemiz yüzde 7 civarında” açıklamasını okuyunca, sınır ötesinde Irak ve Suriye’de sorunlar yaşanırken bunun kaynağının ne olabileceğini düşünüp, nedenini öğrenmek için Adil Konukoğlu’nu aradım. 

Onun anlattıklarına geçmeden önce, Gaziantep’in eski dönemlerindeki ihracatta tıkanıklık yaşanırken iki dönem “pazar değişikliği” yapmasıyla elde ettiği başarıya değineyim. 80’li yılların sonunda İran-Irak savaşı sırasında iki ülkeye de ihracat yapan Gaziantep, ambargo sonrası ihracatını, Kafkaslara, Kuzey Afrika’ya yönlendirerek doğan açığı kapattı. O pazarlarda daralma yaşadıklarında ise Avrupa pazarına yöneldiler. 

Şimdi Konukoğlu’nun 9 ayda yüzde 7 büyümeleri için anlatıklarını aktarayım: 

“Bizim yüzde 7 büyümemizde 177 ülkeye yaptığımız geniş yelpazeli gıda, tekstil-halı ve kimyasal ürünler ihracatımızın etkisi var. OSB’deki gelişmeler bunu ortaya koyuyor. Bu yılın dokuz ayında elektirik tüketimi yüzde 12.5, doğalgaz tüketimi 9.8, istihdam yüzde 9 artmış durumda. Son yılda Irak ihracatı yüzde 5.2 oranında daralmış durumda. Suriye’deki çatışmalar bizim bölgemizde değil. Suriye’ye ihracatımız temmuz– ağustostaki düşüşe rağmen bu yıl yüzde 26 artış gösterdi. Bunun yanında Amerika, Avrupa, İran ve Suudi Arabistan’a ihracatımızda önemli artışlar var. Tekstil-kimya ve halı ihraç ettiğimiz Amerika’ya ihracatımız bu yıl yüzde 13 artarken, ağırlıklı olarak tekstil ihraç ettiğimiz İngiltere’de yüzde 24 artış söz konusu. Almanya’da artış yüzde 18, İtalya’da artış yüzde 19. İhracatımız sadece Avrupa ve ABD pazarında artmış değil. Suudi Arabistan’a ihracatımız da yüzde 13 arttı. Yüzde 24 düşüş yaşadığımız Libya dışında Afrika pazarına ihracatımız yüzde 15 artış gösterdi. Bizim için yeni pazar diyebileceğimiz İran’a geçen yılın dokuz ayında 71 milyon dolarlık ihracatımız söz konusuyken, bu yıl aynı dönemde yüzde 60 artışla 114 milyon dolara çıkmış durumda. İlk on ülkeye ihracat artışımızda bu yıl, sanayi ürünlerinde yüzde 95, halıda yüzde 24, gıdada yüzde 16, kimyevi maddelerde yüzde 13 ihracat artış göstermiş durumda. Bütün bunlar zor şartlara karşın ihracatımızı ve buna bağlı büyümemizi sürdürdüğümüzü gösteriyor. Biz üreterek, daralan pazarların yerine yenilerini koyarak ihracatımızı ve büyümemizi artırarak yola devam ediyoruz.” 

İşte bu nedenle, Gaziantep’in bu yılın ilk dokuz ayındaki yüzde 7’lik büyümesinin altında yatan yeni pazarlara ve pazar çeşitliliğine dayanan ihracata dayalı başarısını, Konukoğlu’ndan dinleyip size aktarmak istedim. Önemli üretim merkezlerine de duyurmayı düşündüm.Tabii bu başarıları için kendilerini kutladığımı da söylemek isterim...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar