Gaziantep’te konut fiyatları hala halkın alım gücünden yüksek

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten [email protected]

Gaziantep’te son üç yıldır konut fiyatları yerinde sayıyor. Yerinde sayıyor saymasına da zaten ondan önceki yıllarda fiyatlar öyle yükselmişti ki halen halkın alım gücüne hitap edecek seviyelere gelemedi. İnşaat sektörünün temsilcileri de mutsuz, ev alamayan kent halkı da mutsuz. Çoğu inşaat firması yıllar geçse de dairelerini satamıyor satsa da para kazanamadığından dem vuruyor. Aslında haksız da değiller.

İnşaat malzemelerine ortalama yüzde 25 zam gelse de bunu fiyatlara yansıtamıyorlar. Zaten işler durgun bir de yüzde 25 fiyat artışıyla tamamen işlerini durdurmak istemiyor ve çarkı devam ettirmek için proje üretmeye devam ediyorlar.

Zaten üretmeleri de lazım. Çünkü Gaziantep’in konuta olan ihtiyacı sürekli artıyor. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gelişmiş sanayisiyle ekonomik güç olarak ilk sırada yer alan Gaziantep, sürekli göç alıyor. Bunun yanında altı yıldır Suriye’den gelen sayıları 500 bini geçen nüfusu bünyesinde barındırıyor olması da ayrıca konuta olan talebi iyice arttırıyor.

Diğer taraftan üç üniversitesi olması sebebiyle Gaziantep’in önemli bir öğrenci nüfusu var. Bu arada şehir dışından gelen ciddi bir memur nüfusu da var. Bu öğrenci ve memur kesim Gaziantep’i yüksek konut satış ve kiralarından dolayı tercih etmek istemiyor eden de Gaziantep’te mutlu bir şekilde öğrencilik ve memurluk yapmıyor. Harcamalarda en önemli kalemin kira gideri olduğunu düşünürsek haksız da sayılmazlar.

Gaziantep’te halkın barınma ihtiyacını karşılamak adına çoğu bölge imara açıldı ve açılmaya devam ediyor ama halen bu çabalar yetersiz kalıyor. Şehrin merkezinde imara açılması beklenen, kentsel dönüşüm yapılması gereken çok yer ama Türkiye’de kentsel dönüşümün en zor olduğu yerlerden biri Gaziantep. Öyle ki, kentin yaklaşık yüzde 70’i gecekondu. Yani Gaziantep’te kentsel dönüşümü yapmak öyle kolay değil. Çünkü dip dibe çarpık yapıların baş gösterdiği bir kent Gaziantep. Üstelik bu binaların deprem sıkıntısı da var. Gaziantep deprem bölgesi değil deniliyor olsa da 50 km ötesinde çok ciddi bir fay hattı var.

Bir konuya da değinmeden geçemeyeceğim. Gaziantep’te konut yapmanın karlı olmadığını düşünen inşaat firmalarının çoğu bölgenin eğitim alanında yaşanan sıkıntısını ve boşluğunu fark eden şehir dışından gelen eğitim alanındaki yatırımcıların işlerini yapmaya başladı. Zaten Gaziantep’te bir süredir çok sayıda özel okulun varlığını hissetmeye başladık. Bu sayı ve çeşitlilik önümüzdeki günlerde daha da artacak gibi görünüyor. Bir konuda orta ve alt gruba yönelik konut projelerin çok lüks projelere göre daha hızlı ilerlediğini gözlemliyoruz.

İl yönetiminin bu konuya ciddi kafa yorduğunu ve hatta özeleştiri yaptığını da biliyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile yakın dönemde yaptığımız röportajda dört yılı tamamlamak üzere olduğu belediye başkanlığı süresince “Daha iyisini yapmalıydık” dediğiniz bir konu var mı diye sorduğumuzda aldığımız cevap, “Halkın barınma ihtiyacına yeterli düzeyde cevap veremedik” oldu. TOKİ’yle yürütülen 50 bin konutluk “Kuzey Şehir” projesinin devam ettiğini henüz binlerle ifade edilen konutun tamamlandığını ve bu projenin tamamının bitmesiyle kentin konut ihtiyacında önemli bir açığı kapatacağını ifade edebiliriz.

Gaziantep’te bin 300 civarında inşaat firmasının varlığından bahsediliyor. Almanya’da toplam inşaat firması sayısının 2 bin civarında olduğunu düşünürsek Gaziantep’te bu kadar firmanın varlığını ve yaptıkları işleri sorgulayacak bir yapının olması gerekmiyor mu? Eğer varsa da bu kadar firma bu kentin talebini niye karşılayamıyor diye sormak isterim.

Son söz; Gaziantep’te konuta olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Arz yetersiz kalıyor. Fiyatlar yıllardır artmıyor ama halen yüksek. Bu yöndeki ihtiyaçlara cevap vermek için kentte bir çaba ve gayret var ama yetersiz düzeyde.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar