Gaziantep’te işten başka şeyler de var!

Hakan GÜLDAĞ
Hakan GÜLDAĞ [email protected]

Değerli yazarımız Rüştü Bozkurt, Konya Selçuklu Belediyesi’nin hizmete sunduğu ‘Tropikal Kelebek Bahçesi’ne gidip ziyaret ettikten sonra “Kelebek Bahçesi’ni yüzeysel bakışla, masraflı, fantastik bir iş gibi algılayanlar varsa, konuyu yaşamın çeşitlendirilmesi, zenginleştirilmesi ve kolaylaştırılması açısından bir kez daha düşünsünler derim” diyor ve ekliyordu:

“Kültürün, paranın izine basarak ilerlediğini bilmeli ama yaşam zenginliklerinin öteki yüzünü de ihmal etmemeliyiz!”

★ ★ ★

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ile konuşurken Bozkurt’un bu tespiti aklıma geldi...

Çünkü, Başkan Bartık da bence anlamlı bir biçimde, Gaziantep’in eksik bir yönünün üzerine gidiyor.

Hiç şüphe yok ki, Gaziantep, bir ticaret ve sanayi merkezi…

Gaziantep’in dinamizmini, son yıllardaki ekonomik atağını, DÜNYA okurları başta olmak üzere ekonominin aktörleri yakından izliyor…

Eyüp Bartık’ın hedefi ise Gaziantep’in bu başarı grafiğini daha da yukarı çekmek…

Bunun için kentteki girişimcilik kültürüyle birlikte, sosyal yaşamı da zenginleştirmeyi hedefliyor...

Ürünlerini çeşitlendiren Gaziantep’te, müzelerle, kafelerle, yeni sosyal alanlarla hayatı da zenginleştirmenin gereğine dikkat çekiyor…

★ ★ ★

“Gaziantep’in sosyal hayatını geliştirmeliyiz” diyor Başkan Eyüp Bartık, “Bu kent ekonomimizin bir bütün olarak çıtayı yükseltmesiyle de doğrudan ilgili… İş hacmimizle, hedefl erimizle, çok yetenekli insanları dışarıdan Gaziantep’e çekebiliyoruz. Ama onları kentteki sosyal hayatın kısırlığından dolayı kaybetmek istemiyoruz. Şehrin kanaat önderleri, zengin kesimleri buna ön ayak olmalı. Bugün Gaziantep’te 5 bin liranın üzerinde maaş alan birçok beyaz yakalı var. Kent ekonomisi açısından da çok önemli. 2020’de Gaziantep’i ekonomik büyüklük bakımından bugün bulunduğu 6’ncı sıradan 4’üncü sıraya çıkarma hedefimiz var. Bunun yolu harcamaları da artırmaktan geçiyor…”

★ ★ ★

Akşam saatlerinde Bayazhan’a uğradık. Restoranlar, meyhane, kafeler iç içe… Yöresel yemekler enfes…

Avluda sedef işi yapanlardan bakırcılara, yerel el sanatları sergileyen dükkanlar… İkinci katta da kent müzesi… Gidip görülecek, dahası oturulup hoşça vakit geçirilecek bir nokta olmuş…

Şimdi hedef bu tip cazibe yaratan mekanlara yenilerini eklemek…

Örneğin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yenilediği Gazi Muhtar Paşa Bulvarı… 

Kentte açılan modern alışveriş merkezlerinden sonra deyim yerindeyse biraz ‘dışarıda’ kalan bu bulvar GTO’nun radarında… 

Ulusal ve uluslararası markaların yer aldığı, 24 saat yaşayan bir bulvara dönüştürmek için kollar sıvandı…

★ ★ ★

Yeni gelişen İbrahimli bölgesine yakın, kente taze soluk getiren bir başka mekanda sohbetimize devam ederken Hürriyet gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar, Eyüp Bartık’a sordu:

-“Ya gastronomi… O alanda yeni neler planlıyor sunuz?”

Üzerinize afiyet, akşam şehrin yeni mekanlarına ziyaretimizden önce öğle yemeğini Halil Usta’da yemiştik…

Malum Gaziantep lezzetleriyle ünlü…

İmam Çağdaş, Acıoğlu, Aşina…

Koçak Baklava, Ayıntap Baklava, Zeki İnal… Ve tabii diğerleri…

Şehirde tadı damağınızda kalacak o kadar çok lezzet mekanı var ki…

Gerçekten de, gastronomi Gaziantep  için çok önemli bir avantaj…

Ama yeterince kullanılıyor mu?

★ ★ ★

“Hayır, bizce yeterince kullanmıyoruz bu avantajı” dedi Başkan Bartık, “Gaziantep’in 250’den fazla özgün yemeği var. Ama kebap ve baklavadan öteye gidemedik. Bu değerler çok önemli. Yemek tarifl erinin hikayeleri ve Gaziantep mutfak kültürünü de kapsayan içeriği ile ‘Güneşin ve Ateşin Tadı: Gaziantep Mutfağı’ isimli kitabın geçen yıl ikinci ve üçüncü baskılarını yaptık. İlk baskısını 2012 yılında yapmıştık. Çok satanlar listesine girdi. Avrupa Komisyonu’nun düzenlediği, kısaca EDEN olarak adlandırılan Avrupalı Seçkin Destinasyonlar projesinin 2015 yılı teması çerçevesinde Gaziantep, Avrupalı Seçkin Destinasyon seçildi. Aralık ayında yapılan İzmir Gastronomi Kongresi’nde de Büyüşehir Belediyesi ile Gaziantep mutfağının tanıtımı yapıldı…”

★ ★ ★

Son dönemde müthiş bir gelişme oldu: Gaziantep mutfağı UNESCO tarafından “Yaratıcı Şehirler Ağı”na alındı…

GTO’nun bu süreçte önemli katkısı var…

“Asıl iş bundan sonra başlıyor” diyor Eyüp Bartık, “Dünyada bu ağa giren 9’uncu gastronomi kenti olsak da aslında biz birinciyiz. Önümüzdeki süreçte bu potansiyeli daha fazla katma değere dönüştürmek için çalışacağız. 20 Şubat’ta Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla Gastronomi Şehri Gaziantep’in lansmanı yapılacak. Bu konuda belediyeye destek veriyoruz. Ayrıca, kentin yerel dinamikleri ile birlikte ‘Yemek Festivali’ gerçekleştirmek için altyapı çalışmalarımız da devam ediyor…”

★ ★ ★

Ferit Parlak, gazetemizin Ankara temsilcisi. Ama Gaziantep’le kopmaz bir gönül bağı vardır… Kendisini Antepli sayar. Bunda mutlaka bir dönem DÜNYA Gaziantep Bölge Temsilcisi olmasının payı vardır…

Sohbetin bu aşamasında “Turizm” hatırlatmasında bulundu…

Öğrendik ki, GTO öncülüğünde bölgedeki 7 ilin ticaret ve sanayi odaları ile birlikte Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu kurulmuş… İpekyolu, Doğaka ve Karacadağ kalkınma ajanslarıyla işbirliğinde, “Akdeniz’den Mezopotamya’ya Mozaik ve Gastronomi Yolculuğu” konulu bölge turizmine destek olacak bir proje için de çalışmalar devam ediyor…

★ ★ ★

Gaziantep’te sıkıntı yok mu?

Olmaz mı...

Rusya, Suriye, Irak…

Hepsi ihracatçı Gaziantep için sıkıntı…

Ama Gaziantep yine sıkıntıları değil, projeleri konuşuyor…

Proje üretme notu hayli zayıf olan Türkiye’nin kentlerine duyurulur…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar