Gaziantepliler kitap fuarında buluşuyor

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

Her fırsatta gitmeyi, kalmayı, bir saniyemi ziyan etmeden şehri ve çevresini gezmeyi istediğim yerlerden birisidir Gaziantep… Bu yıl ikincisi düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarı, Gaziantep yolculuklarımı düzenli hale getireceği, her sene mayısta baharı burada karşılayacağım için çok mutluyum…

Gaziantep, Mezopotamya ve Akdeniz arasında güneyden ve Akdeniz’den gelip doğuya, kuzeye ve batıya giden yolların kavşağında. Bu nedenle tarihi de çok renkli; binlerce yıldır yerleşme alanı ve uğrak yeri olma özelliğini sürdürüyor. İpek Yolu üzerinde bulunması ise önemini daha da artırmış, canlılığın sürekli kalmasını sağlamış.

Düşünün Paleolitik, Kalkolitik, Neolitik dönemler, Tunç Çağı, Hitit, Med, Asur, Pers, İskender, Selökid, Roma, Bizans, Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti... Bu dönemlerin izlerini şehrin dört bucağında açık bir şekilde görmek mümkün.

Şehrin bu kültürel birikimi ve zenginliği geçtiğimiz yılki kitap fuarına da yansımış, ilk gün 13 bin, toplamda 97 bin ziyaretçi ağırlanmıştı… Gaziantep 500 binin üzerinde genç nüfusa sahip bir kent; eminim ki onlar, bu seneki fuarı da hıncahınç dolduracaklar, geçen seneki ziyaretçi rakamı aşılacak…

Gaziantep Kitap Fuarı, TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsası’nın destekleri ile Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

Bu seneki açılış törenine Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve kitap severler katıldı. Vali Ali Yerlikaya kentte yaşayan 2 milyon Gaziantepli ve 450 bin göçmeni fuarı ziyaret etmeye çağırdı. 511 bin öğrencinin eğitim aldığını ve 3 üniversite bulunduğunu hatırlatan Vali Ali Yerlikaya, "2 milyon vatandaşımız ve 450 bin muhacirimizi kitap fuarımıza davet ediyoruz. Katılan 200 yayınevinin önünden geçseniz zaten kendinizi tutamayarak kitap alacaksınız." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de kitabın dünyaya açılan bir pencere olduğunu söyledi. Şahin, “İlk emri ‘oku’ diyen bir medeniyetten geliyoruz. Kendimizi geliştirmemiz, çocuklarımızı hayata hazırlamamız ve çocuklarımızın ufkunu, vizyonunu dünyadaki en iyi çocuklarla yarıştırmamız lâzım. Tüm hemşehrilerimi fuara davet ediyorum. Gelsinler, fuara sahip çıksınlar, çocuklarını okumaya teşvik etsinler. Çünkü, kitap dosttur, arkadaştır, uzağı yakın eder ve bilginin, hikmetin, irfanın bize yol göstericisidir. Gaziantep'i bir kültür sanat başkenti yapmak istiyoruz. O yüzden kentimizde sürekli kültür, sanat konuşulsun, hayat boyu öğrenip kendisini yetiştiren 2 milyon kardeşimiz olsun istiyoruz" şeklinde konuştu.

Yayınevleri ve yazarların fuar için Gaziantep'te olacağının, bu süreçte kitabın, kültürün, sanatın ve edebiyatın konuşulacağının altını çizen Şahin, “Tüm şehir okusun istiyoruz" dedi.

14 Mayıs'a kadar sürecek fuarda Ayşe Kulin, Canan Tan, Hüsnü Arkan, Ataol Behramoğlu, Ferda İzbudak Akıncı, Sibel Eraslan, Uğur Koşar, Işık Öğütçü ve Şeyhmus Diken gibi pek çok şair ve yazar okurlarıyla buluşacak, panellere katılacak, kitaplarını imzalayacak.

Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na giren kentin yemek kültürü üzerine de etkinlikler düzenlenecek. Bunlardan birisi de bu satırların yazarının Tahir Tekin Öztan ile yapacağı “Kebap Kültürü Ve Uluslararasına Açılımı” başlıklı söyleşi… Oğlak Yayınları’nın düzenlediği etkinlik, Turuncu Salon’da bugün saat 16.45’te başlayacak…

Girişin ücretsiz olduğu fuar, bugün ve yarın 10.00-20.00, pazar günü 10.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar