Gaziantepli değirmen makinecileri hızla büyüyor
Gaziantep’in geniş ürün çeşitliliği yapısında en stratejik sektörleri arasında kuşkusuz makine imalat sektörünün önemli bir yeri var. Son yıllarda hızla gelişen makine imalat sanayisinin Gaziantep için itici bir kuvvet haline geldiğini söylemek mümkün. Gaziantep sanayileşmesinin yapı taşlarını oluşturan makine imalat sektörü, KOBİ niteliğindeki firmalarıyla dinamik, üretken ve katma değer yaratan bir sektör konumunda.
Gaziantep imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların sektörel dağılımına baktığımızda yüzde 22 ile makine-metal sektörü başı çekiyor. Ben bugünkü yazımda makine sektörünün alt kolu olan değirmen makineleri alanına değineceğim. Değirmen makineleri konusunda Gaziantep Konya’dan sonra önemli firmalara ev sahipliği yapıyor. Gaziantep’te sektörde uzmanlaşmış marka firmaların sayısı epeyce fazla. Kimler var ilde dediğimizde hemen Tanış, Günmak, Özpolat, Değirmen Makine, Yaşar, Tanmak, Rem, Gap Değirmen, Ak Değirmen firmaları aklımıza geliyor. Bu firmalar sayesinde Gaziantep’te un, mercimek, bulgur, irmik, helezon, bakliyat eleme makinelerinde ciddi bir kalite ve kapasite yakalanmış durumda. Sektör ağırlıklı olarak ihracat yapıyor öyle ki, çalışılmayan bölge neredeyse yok gibi.
Geçtiğimiz günlerde arkadaşlarım sektörün 60 yıllık ismi Tanış Makine’yi ziyaret ettiler. Çok keyifli bilgilerle döndüklerinden firmaya dair bazı bilgileri sektördeki olumlu gelişmeleri aktarmak adına paylaşmak istiyorum.
Firma Tübitak’tan destek alarak yüksek kapasiteli ön temizleme eleği geliştirdi. Ürünün piyasadaki mevcut eleklere nazaran iki katı kapasitede temizleme işlemi yaptığı ifade ediliyor. Tohum temizleme tesisleri üretiminde Türkiye’deki ilk firmalar arasında yer alan Tanış, geniş ürün çeşitlerinin yüzde 95’ini ihraç eder duruma gelmiş. İthalat-İhracat Müdürü Tacettin Tan, Kanada’dan Pakistan’a kadar satış kabiliyetine sahip olduklarını belirterek, bu yıl olumsuz ülke ve dünya koşullarına rağmen 12 milyon dolarlık ihracat hedefledikleri ifade ediyor. Sosyal sorumluluk adına da birşeyler yapmaya çalışan Tanış, Tekirdağ- Namıl Kemal Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi'ne bir tohum temizleme eleği vermiş. Bu destekle bölge çiftçisinin bakliyatlarının elenmesinin yanısıra öğrencilerin de pratik yapması planlanmış.
Güzel haberler duymayı özlediğimiz bu günlerde Gaziantepli değirmen makinecilerinden gelen bilgiler bizleri mutlu etti doğrusu. Hızla büyüyen bu sektörün temsilcilerine daha çok iş düştüğünü hatırlatarak başarılarının artarak devam etmesini diliyoruz.