Gaziantep'te yatırımlar, üretim ve ihracat devam ediyor
Gaziantep şehrinde sosyal ve ekonomik yaşam, Anadolu’da olan bitenin göstergesidir.
Gaziantep ekonomisi Türkiye’nin toplam üretiminde ve ihracatında yüzde 5 paya sahip...
Geçen hafta Gaziantep’de DÜNYA için ekonomiyi izleyen gazeteci dostlarım Güneş Doğdu Soylu ve Tekin Çiçek ile dolandım. Onlar sayesinde öğrendim ki şehirde 5 organize sanayi bölgesinde 850 firma üretimini sürdürüyor. 171 firma yatırıma başlamış, yatırımlarını tamamlamaya çalışıyor.
Gaziantep sanayinde üretimin devam etmesi önemli. Çünkü,
Türkiye’de üretilen makine halısının yüzde 85’i, trikonun yüzde 60’ı, non woven (dokumasız) kumaşın yüzde 59’u, akrilik ve sentetik ipliğin yüzde 45’i, un ve makarnanın yüzde 60’ı, mercimek ve bulgurun yüzde 70’i, gofret ve akide şekerinin yüzde 30’u Gaziantep’de üretiliyor.
Gaziantep sanayi, yürüyen merdiven, para kasaları, değirmen makineleri konusunda da ün yapmış durumda.
Bin 150 firma 175 ülkeye ihracat yapıyor. İhracatda ilk sırada Irak ve Suriye var. İhracatda hububat, bakliyat ve diğer gıda maddeleri ağırlık taşıyor. Gaziantep ihracatta iller sıralamasında Ankara’nın önüne geçerek 5’inci sıraya oturmuş. Hedefleri İzmir’i geçerek 4’üncü sıraya yükselmek.
Gazintep ihracatçılarının bir özelliği var. Türkiye ihracatı artarken onların ihracatı 2 kat artıyor. İhracat gerilerken onlarda gerileme yarı oranında oluyor.
Gaziantep’te ekonomik faaliyet (üretim ve yatırım) devam ediyor.
Güncel sorun, bankaların hatır senetleri ile Doğu’daki işadamlarının senetlerini kabul etmemeleri. Bu nedenle Doğu’daki işadamları aracılığıyla Irak ve Suriye’ye ihracatın aksamaya başlaması.
Çünkü Irak ve Suriye’deki karışıklıklara rağmen bu iki ülkeye ihracat devam ediyor. Çünkü bu ülkelerde üretim durmuş durumda. Ama halkın gıdaya, giyime ihtiyacı var.
Türkiye’deki sığınmacıların 350-400 bini Gaziantep’te yaşıyor. Şehirdeki 10 kişiden 3’ü sığınmacı.
Sığınmacılar şu veya bu şekilde yerleşik düzene geçmiş. Sığınmacılar yüzünden önce ucuz ev kiraları atmış. Bunun rüzgarında tüm ev kiralarında yükselme var.
Sığınmacılar şehrin belli bölgelerinde yaşıyor, iş yerleri açanlar var. Şehrin her yerinde sığınmacı görünmüyor.
Az sayıda da olsa sığınmacılar kayıt dışı olarak servis sektöründe ve sanayide çalışmaya başlamış.
Gaziantep’teki şehir yaşamı ve ekonomik tablo moral verici. Tabi ki herkesin kendine göre sorunu var ama Gaziantep olumsuz gelişmelerden en az etkilenen bir şehrimiz durumunda.