Gaziantep Teknopark ve TargeT iş fark yaratıyor

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten [email protected]

Türkiye’de teknopark sayısı her geçen gün artıyor. Toplamda 59  teknopark var ülkemizde. Bu teknoparkların 44’ü faaliyet gösterirken, 15'i gelişme aşamasında. 

Gaziantep Üniversitesi bünyesind de 2008 yılından bu yana Gaziantep Teknopark faaliyet gösteriyor. Son yıllara kadar Gaziantep’teki gelişmelerin biraz gerisinde kalan Gaziantep Teknopark’ta açığı kapatmak adına son yıllarda önemli çalışmalar yürütülüyor. Öyle ki, kısa sürede bölgedeki firma sayısı 61 oldu. Tüm teknoparklar arasında 18. sırada yer alan Gaziantep Teknopark, 2016 yılı sonunda firma sayısını 90-95’e yükselterek ilk 10 teknopark arasına girmeyi hedefliyor.

1,5 yıldır Gaziantep Teknopark Genel Müdürlüğü görevirini sürdüren Deniz Vuruşkan orta vadede ilk 5 teknopark arasında olmayı hedeflediklerini söylüyor. Vuruşkan, işini seven, başarı odaklı, enerjisi yüksek ve paylaşımcı bir yapıya sahip. Çalışkan ve genç bir ekibi var.  Bu hedeflere ulaşmada Gaziantep Teknopark’ın önemli bir alt kurumu var, TargeT. Gaziantep Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde kurulan, Gaziantep Üniversitesi’nin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO ) TargeT, 2013 yılından bu yana bölgede önemli bir görev üstlenerek teknoparkın başarısını yükselttti.Türkiye’de 25 TTO'den biri olan TargeT’de Genel Müdür Ekrem Tekin'in yönetimindeki 10 kişilik ekip çok kısa sürede TargeT’in bilinirliliğini artırmayı başardı.

Şimdilerde Gaziantep Teknopark önemli bir yatırıma ev sahipliği yapacak olmanın heyecanını yaşıyor. Türkiye’de 3’üncüsü kurulacak olan Kaynak Test Merkezi için Gedik Holding, Gaziantep Teknopark’ta  bir dizi inceleme yaptı. Olumlu yönde görüş bildirilen Gedik Holding yetkilileri kentte metal sektörünü geliştirmek ve sektörün kalifiye eleman ihtiyacını gidermek için de Kaynak Mühendisliği Programı  açılmasını planlanıyor.  

Bu projede ilk yıl eğitimin ön planda olacağını, Ar-Ge'nin ise eğitim ile birlikte yürütüleceğini açıklayan Gedik Holding CEO’su Dr. Mustafa Koçak, “Vizyonumuz her zaman sanayinin ihtiyacı olan kalifiye elemanlar yetiştirmek. 2008'den bu yana yürüttüğümüz kaynak mühendisliği, inspektörlüğü, teknisyen ve kaynakçı eğitimlerinin, kaynak konusunda en stratejik yerlerden birisi olan Gaziantep’te gerçekleştirilmesi ile Gaziantep ‘kaynak’ konusunda bölge için önemli bir merkez olacaktır. Bu çalışmayı Gaziantep Üniversitesi ile yapmak çok önemli. Bu programdan sertifika alanlar, dünyanın her yerinde kaynak inceleme, yapma ve projelendirme işleri yapabilecek. Bu konuda Gaziantep Üniversitesi’nin akademik kadrosu, yer temini ve Ar-Ge için Gaziantep Teknopark ve uzman kadrosu ile TargeT ile işbirliği içinde olmayı istiyoruz” diyor.

Diğer taraftan Teknopark ve TargeT önemli bir projeyi de sonuçlandırmanın mutluluğunu yaşıyor. 600 bin TL’lik TÜBİTAK desteğiyle 240 girişimciye mentörlük eğitimi verilmesini için harekete geçildi. Kasım ayında start verilecek projede, mentörler belli bir eğitim ve sınavdan geçecek. Eğitim sonunda 160 kişiye TÜBİTAK destekli sertifika verilecek. 

Gaziantep’in gelişmesine önemli katkılar sunan bu hareketin berekete dönüşmesi diliyoruz.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar