Gaziantep, tarım ve hayvancılıkta da iddialı

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten [email protected]

Gaziantep’te tarım ve hayvancılık konusunda neler oluyor diye merak ettik ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karayılan’ın kapısını çaldık. Karayılan’ın ilin performansını ortaya koyan açıklamalarını dinleyince doğrusu bilmediğimiz çok şey olduğunu fark ettik.  Bu nedenle bugünkü yazımda sizlere Gaziantep’in tarım ve hayvancılıktaki grafiğini özetlemeye çalışacağım.  

Geçen yıl Gaziantep’ten 135 ülkeye 1,8 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı yapıldı. Yani geçen yıl 6 milyar 641 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilen Gaziantep’te ihracatın yüzde 27’si tarımsal ürünlerden yapıldı. Ülke ve ildeki ihracat kaybına rağmen ise bu yılın ilk 6 ayında 1 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı gerçekleştirildi. İhracattaki değerlendirmeye göre Gaziantep Türkiye'nin tarımsal ihracatının yüzde 11'ini karşılıyor.         

Bulgur üretiminin yüzde 80'i, makarna üretiminin yüzde 70'i, antepfıstığı üretiminin yüzde 38.7'si, un üretiminin yüzde 7'si Gaziantep’te gerçekleştiriliyor. Ancak Antepfıstığı ve unda özel bir durum var. Antepfıstığı endüstrisinin yüzde 95'i Gaziantep’te yapılıyor. Öte yandan Türkiye un üretiminin yüzde 7’sinin gerçekleştirmesine rağmen son yıllara kadar ihracatta dördüncü, beşinci sırada yer alan Gaziantep, bu yıl ilk sıraya yerleşti.  

İlde son 12 yılda büyükbaş hayvan varlığı yüzde 400 artarak Türkiye'de hayvan başına ortalama süt verimi günlük 18 litre iken Gaziantep’te günlük 21 litreye çıkmış durumda. Küçükbaş hayvan varlığında ise Türkiye’nin 1.2’si karşılayan ilde son 12 yılda küçükbaş hayvan sayısı yüzde 100 arttı.  

Bilinmeyen bir konu da alabalık ve yumurta üretimi… Günlük Gaziantep'te 2 milyon 14 bin 800 adet yumurta üretiliyor. Bu rakam ülke yumurta üretiminin yüzde 4,3’nün Gaziantep tarafından karşılandığına işaret ediyor. Alabalık üretiminde Kayseri’nin 3. sırada olmasına şaşırdığım kadar olmasa da Gaziantep’in de 24 kilometrekarelik alan ile su ürünleri üretiminde büyük bir potansiyele sahip olduğu… 11 alabalık tesisi olması ve Türkiye alabalık üretiminde 17. sırada yer alması….

Kısaca Gaziantep, tarım ve hayvancılık alanında kendisinden ve potansiyelinden bekleyen önemli bir başarıya imza atmış. Bu yükselen grafiği önümüzdeki yıllarda nereye taşır hep birlikte göreceğiz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar