Gaziantep, Suriyelilere 'AFAD kartlı çalışma izni' istiyor

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN [email protected]

 

Ülkelerindeki kaostan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı resmi olmayan rakamlara göre 700 bin. Birleşmiş Milletler’in (BM) tahminine göre de yıl sonunda Türkiye’deki sığınmacı sayısı 1 milyon 500 bine ulaşacak. Suriyeli sığınmacıların 215 bine yakın kısmı kamplarda kalıyor. Geri kalan sığınmacılar ise hepimizin gözlemlediği üzere Türkiye’deki günlük hayata karışmış durumda. Elbette, bunu daha çok sınır kentlerimiz hissediyor. Bu kentlerden biri de Gaziantep. Kentte kamplarda 35 bine yakın sığınmacı var. 140 bine yakını ise kentte yaşıyor. ‘Kent hayatı’nı etkileyen bu nüfus artışı, hayatını kazanmak zorunda kalan sığınmacıların kaçak çalışmasıyla ‘iş yaşamı’na da yansımış durumda. Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’teki sivil toplum kuruluşları Ticaret Odası’nın öncülüğünde bir Suriye Raporu hazırlamak için kollarını sıvadılar.

Raporda başta TÜVTÜRK kontrolünden geçmeyen ve ceza yazılamadığı için kentte trafik terörüne neden olan Suriyeli araçlar gibi pek çok sosyal sorun var.

Ama bir madde var ki iş dünyasını yakından ilgilendiriyor. Hemen özetleyelim… Sığınmacılar Türkiye’de sağlık hizmetlerinden Afet ve Acil Durum Yönetimi’nin (AFAD) kendilerine verdiği kartla yararlanıyor. Aslında bir anlamda bu kart, onların Türkiye’deki kimliği. İşte Gaziantepli işadamları da bu kart üzerinden “geçici” olarak Suriyelilere ‘çalışma izni’ çıkmasını istiyorlar. İşadamları kısaca “AFAD’ın verdiği bu kart SGK imkanlarını karşılamaya devam etsin, biz de maaşları ödeyelim. Böylece Suriyeliler kayıt içinde çalışsın” diyorlar. 

Geçtiğimiz günlerde, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve Ak Parti’nin bu seçimlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterdiği Fatma Şahin “Suriyeliler Gaziantep’e ilaç gibi geldi” demişti. ‘Formül’ün yetkililer tarafından nasıl karşılanacağını bilmiyoruz ancak Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık’ın bu formülü yarın yapılacak bir toplantı ile açıklaması bekliyoruz.

DENİZLİ’NİN OSB’LERİ 

Türkiye’nin en büyük ıslah organize sanayi bölgesi (OSB) Denizli’ye kurulacak. Hatta bir de Mermer Islah OSB geliyor. Ama önce peşine düştüğümüz ‘Denizli’de iki OSB kapısına kilit vurdu’ iddialarına gelelim. Kentte sanayi bölgesi olması planlanan ancak şimdiye kadar hiç yatırım çekmemiş iki bölgenin iptaline karar verilmiş. Yani yatırımların içinde olduğu bir bölge terk edilip, kapısına kilit vurulması durumu yok. Ancak kentteki plansız sanayileşme için yeniden organizasyon yapılarak kente 2 Islah OSB kurulması için bakanlığa başvurulmuş. Bunlardan biri şehir merkezinde 11 bin dönümlük plansız sanayileşen bölge. Bu dev bölgesinin Türkiye’nin en büyük Islah OSB’si olacağı iddia ediliyor. Diğeri ise hali hazırda 20 mermer fabrikasının faaliyette bulunduğu bölge. Burası ise Mermer Islah OSB olacak.

AİDATLARI UNUTMAYIN! 

Geçtiğimiz günlerde bir işadamının ‘odaya aidat ödemesi yüzünden icralık olduk’ şikayeti üzerine sürecin nasıl işlediğini öğrenme şansımız oldu. Oda ve borsalarda 2 yıl aidatını ödemeyen üyeler askıya alınıyor. Üstüne bir 2 yıl daha borcunu ödemezse oda kaydı siliniyor. Bundan bir yıl sonra, yani toplamda 5’inci yılın sonunda ise borcunu ödemeyenlere icra takibi için tebligat yapılıyor. Bu durumda işadamına 12 aylık yeniden yapılandırma öneriliyormuş.

EN BÜYÜK YATIRIM ELAZIĞ'A 

Elazığ yakında Doğu Anadolu’nun en büyük yatırımına ev sahipliği yapacak. 350 milyon euroya mal olacak çimento yatırımı için şimdi ÇED çalışmaları devam ediyor. Yatırımın özel sektörün bölgede yapacağı en büyük yatırım olduğu belirtiliyor. Çimento tesisinin bir özelliği de bu yatırımı bir işkadının gerçekleştirecek olması.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar