Gaziantep iş dünyası rapor hazırlayıp, Ankara'nın yolunu tuttu
Gaziantep, Türkiye'nin göz bebeği kentleri arasında. Özellikle ekonomi alanındaki gücüyle Gaziantep, ülkeyi omuzlayan kentlerin başında yer alıyor.
Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 6. kenti olan Gaziantep’in son yedi yıllık performansından bahsedecek olursam; 2000 yılında 470 firmasıyla 420 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 2005 yılında 822 firmasıyla 1 milyar 652 milyon dolarlık ihracat, 2010 yılında 1086 firmasıyla 3 milyar 518 milyon dolar, 2017 yılında 2 bin 520 firmasıyla 6 milyar 607 milyon 631 dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yani “İhracatçı kent” kimliğine sahip il, sürekli büyümesini sürdürüyor.
Gaziantep, dünyanın en rekabetçi yedi kentinden biri. İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı “Türkiye'nin En Büyük 1000 Sanayi Kuruluşu Listesi”nde Gaziantep'in 57 firması yer alıyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıkladığı “Türkiye'nin büyük 1000 İhracatçı Listesi”nde 68 firması bulunuyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın “Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi”nde ise Gaziantep'ten 12 isim var.
Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgelerinden birisi Gaziantep OSB bugün 43 milyon 250 bin metrekarelik alanı ve 5 bölgesi ile Türkiye'nin en büyük OSB’sidir. Gaziantep OSB'de 990 adet fabrikada 140 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Bugün Gaziantep’ten halı başta olmak üzere iplik, nonwoven kumaş, çuval, makarna, un, bulgur gibi birçok sektörde hatırı sayılır üretim ve ihracatlar gerçekleştiriliyor.
Tüm bunları niye anlattığıma gelince, şu sıralar ülke ekonomimizde baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Ülkede her geçen gün çok sayıda kriz senaryoları yazılıyor. Her yerde firma kapanmalarının, işten çıkarmaların başladığını ve önümüzdeki günlerde bunun çok daha ağırlaşacağına dair yorumlar yapılıyor.
Her dönem ülke menfaatlerini ön plana alıp, aklı selim açıklamalarıyla ve sadece işe güce odaklanıp ülkeye her dönem moral olan Gaziantep'in iş dünyası temsilcileri, ortak akılla iş dünyasının şu zor dönemlerde yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm önerilerini ortaya koyan bir rapor hazırlayarak Ankara'nın yolunu tuttu. Gaziantep heyeti ilgililere sanayicinin ve esnafın sıkıntılarını anlatıp, bu zor dönemleri geçirmenin yollarını ortaya koyup, ülke menfaatleri için iş dünyasının da “elini taşın altına koymaya hazır” olduğu mesajını verdiler.
Gazianteplilerin hazırlayacağı bu ekonomik raporun Ankara'daki yetkililerin mutlaka dikkatini çekeceğini ve önemseneceğini düşünüyorum. Bu ülke çok krizler gördü ve her seferinde ayakta kalmayı başardı, yine birlik ve beraberlik içerisinde olunarak bu krizi de en az hasarla atlacağını düşünüyorum.