Gaziantep, Ar-Ge merkezleri konusunda atağa geçmeli
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük, Türkiye'nin ise 6. büyük şehri olan Gaziantep, özellikle ekonomik yapısı başta olmak üzere çoğu alanda dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış bir kent. 6 adet OSB ve ilin çeşitli bölgelerine dağılmış sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren büyüklü küçüklü işletmelerde neredeyse her sektöre yönelik üretimler gerçekleştiriliyor. Ürettiğini satma kabiliyeti yüksek olan Gaziantep’te bugün 180’e yakın ülkeye yılda yaklaşık 7 milyar dolarlık ihracat yapılıyor. Gaziantep sadece ülkesinde değil dünyanın da yakından takip ettiği bir kent oldu. Öyle ki, dünyanın en rekabetçi yedi kenti arasında olma başarısını gösterdi.
Gaziantepliler hayal etmekten hedef koymak korkmayan bir kent. Global yada yerel krizlerde dahi hedefl erini revize etmeyip hedeflerine yaklaşan ve ulaşan yapısıyla ülkeye her daim moral olan bir il Gaziantep.
Ancak bazı konularda daha fazla atılama ihtiyaç olduğu ortada. Bu konuların başında da Ar-Ge merkezleri konusu yer alıyor. İhracat rakamları, firma büyüklükleri gibi çoğu alanda kendine rakip görmediği Konya, Kayseri gibi kentlerin çok gerisinde olması çok kabul edilir bir durum değil.
Geçtiğimiz günlerde kente gelen Başbakan Yardımcı Mehmet Şimşek’te aynı konuya değinerek Gazianteplilerin Ar-Ge merkezleri konusunda atağa geçmesini istedi. Gaziantep’teki birlik ve beraberlik kültürüne işaret eden Şimşek, “Gaziantep şikayet yerine çözüm üreten bir kent. Gaziantep’te, muazzam bir esneklik ve dayanıklılık var” ifadelerini kullandıktan sonra katma değerli ürün üretmek için Ar-Ge ve tasarımın çok önemli olduğunu söyleyerek Gaziantepli sanayicilere “Biz her türlü rehberliği yapmaya hazırız. Biz sizin yükünüzü, masraflarınızı almaya çalışıyoruz. Sadece Organize Sanayi Bölgesinde 960’ın üzerinde fabrikası olan kentte 7 adet Ar-Ge merkezi sayısı çok yetersiz” dedi.
Türkiye geneli toplam Ar-Ge merkezi sayısı ise 879. 7 adet Ar- Ge merkezi sayısı ile Gaziantep, Türkiye'de 16. sırada yer alıyor. Ar-Ge merkezi olan 7 firmanın 4’ü Sanko Holding şirketleri Sanko Tekstil, Başak Traktör, Süper Film ve Sanko Makine. Diğerleri Şölen Çikolata, Kartal Tekstil, Selçuk İplik. Merkez için son aşamada olan firmalar ise Gama Tekstil, Ecoplast ve Altunkaya. Bunların dışında Özmen Un’un ve Pamyağ’ın da Ar-Ge merkezi kurma hedefl erinin olduğunu biliyoruz.
Gaziantep’te odalarda, üniversitelerde bu konuda çok sayıda toplantılar düzenleniyor. Sanayicilere Ar-Ge merkezi açmanın faydaları yoğun bir şekilde anlatılıyor. Bu yıl için Ar-Ge merkezi sayısının 13’e orta vadede de 50’ye çıkarılması hedefleniyor.
İl genelinde bin 500’ e yakın fabrikanın olduğu, İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin En Büyük Bin Şirketi araştırmasında Anadolu’da 58 adet firma sayısı ile lider olan Gaziantep’in Ar-Ge merkezleri konusunda daha istekli olması gerektiği gibi acilen atağa geçmesi beklenmekte.