Gayrimenkul (varlık) satışı ile açık kapatmak yanlıştır

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yabancılara toprak satışındaki kısıtlama oranının 2.5 hektardan 30 hektara çıkarılacağını, bu konuya ilişkin düzenlemenin 2012 başlarında gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı.

Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazların toplam yüzölçümü, 2.5 hektarı geçemiyor. Bu miktarın 30 hektara kadar çıkarılması hedefleniyor. Anayasa Mahkemesi, Bakanlar Kurulu'na, yabancı gerçek kişinin Türkiye'de edinebileceği taşınmazların belirtilen koşullarla yüzölçümü miktarını 30 hektara kadar artırmaya yetki veren yasa hükmünü 2007 yılında iptal etmişti.

Bakanın açıklamalarından sonra medyaya yansıyan bilgilere göre, hedef yabancılara toprak ve bina satışı ile yılda 10 milyar dolar gelir sağlamak. Ve böylece cari açığın kapatılmasına yardımcı olmak.

15 Aralık'ta Vatan'da yayınlanan Şebnem Hoşgör imzalı haberde, Türkiye'de yabancıların mülkiyetine geçen taşınmazların toplam büyüklüğünün 86.8 milyon metrekareye ulaştığı, İmarlı alanlarda yüzde 10 sınırının aşılması üzerine aralarında Ankara, Malatya ve Uşak'ın da bulunduğu 7 ilde, 11 ilçede yabancıya taşınmaz satışı yasaklandığı belirtiliyordu.

Şebnem Hoşgör şunları yazmıştı: "Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 2003-2011 arasında geçen 8 yılda Türkiye genelinde 96 bin 925 adet taşınmazın 103 bin 604'ünün yabancılara satıldığını, satılan taşınmazların toplam alanının ise 81 milyon 684 bin 537 metrekare olduğunu açıkladı. Bayraktar, 'Toplam imarlı alanların yüzde 10' sınırının aşılması nedeniyle aralarında Ankara, Uşak, Gaziantep'in de bulunduğu 7 ilde toplam 11 ilçede yabancılara taşınmaz satışının yasaklandığını bildirdi.

Bayraktar, 2003-2011 arasında Türkiye genelinde 103 bin 604 yabancıya 81 milyon 684 bin 537 metrekare büyüklüğünde 96 bin 925 adet taşınmaz satışının gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bakan Bayraktar'ın verdiği bilgi ile söz konusu dairenin verilerinin karşılaştırılması ise sadece bu yıl 5 milyon 142 bin 312 metrekarelik taşınmazın mülkiyetinin yabancılara geçtiğini ortaya koyuyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre yabancıların en çok taşınmaz edindiği illerin başında Konya geliyor. Konya'da 640 bin metrekarelik taşınmaz yabancıların mülkiyetine geçerken, Konya'yı Antalya, Muğla, Ankara, Aydın, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırşehir ve Mardin izliyor.

Yabancıya bina satışı konusu fazla tartışılmıyor ama yabancıya toprak satışı sınırının 25 dönümden 300 dönüme çıkarılması kafaları karıştırıyor.

Hedef acaba yabancının Türkiye'de modern tarım işletmesi kurmasının kapısını mı açmaktır. Ne var ki 300 dönüm ekonomik büyüklükte bir tarım işletmesi için yeterli olamaz.

Türkiye'de yabancıların yatırım yapması denilince neden konut ve çiftlik arsası almaları konusu gündeme gelir oldu ki? Yabancı sermaye yatırımından beklenen üretim ve istihdam katkısıdır.

Gayrimenkul satışı varlık satışıdır. Üretim ve istihdam artışına katkıda bulunmaz. Sadece para getirir.

Özelleştirme ile önce üretim tesislerini sattık. Sonra varlık satışları başladı. Şimdi sıra geldi gayrimenkulleri yabancılara satmaya.

Bakan açıklıkla bu satışın 10 milyar dolar gelir için yapıldığını belirtiyor. Varlıkları yabancılara satıp parası ile açığı kapata kapata bir yere varamayız.

Cari açığı varlık satışı ile bir süre kapatabiliriz. Sonra varlık biter.

Önemli olan üreterek gelir ve istihdam yaratarak cari açığı kapatmak, ülkenin büyümesinin, gelişmesinin önünü açmaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018