Gayri menkul yatırım ortaklıkları

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

 

İnşaat sektörü gerek yurt dışı gerekse yurt içinde geldiği nokta ile ekonomimizin lokomotif sektörlerinden biri.

Kentsel dönüşüm ve yabancıların gayrimenkul almasına yönelik yasaların yürürlüğe girmesiyle inşaat ve gayrimenkul sektörününün pozitif yönde daha da ivme kazanacağı görülüyor.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin büyük katkısıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanlarımız dünyadaki her alandaki gelişmeleri  medya ve internet aracılığıyla yakından izler konuma geldiler.

Örneğin kentsel dönüşüm yasasının yürürlüğe girmesiyle insanlarımız arsa yada mevcut binalarını en iyi koşullarda değerlendirme arayışına girdikleri görülüyor.

Yurt dışından ve yurtiçinden konuyla ilgisi olan okurlarımız  gönderdikleri  e-maillerle, kentsel dönüşümü gerçekleştirmeye talip şirketleri ve gayrimenkul sektörünün finasman modellerinden biri olan gayrimenkul yatırım ortaklıkları hakkında bilgi edinmek istediklerini belirtiyorlar.
Ülkemizde çeşitli gayrimenkul  projelerini gerçekleştiren İnşaat şirketleri ve bunların yaptıkaları projeler hakkında bilgi vermem hem uzmanlık  alanım dışında olmasınedeniyle bu konuya girmeyi hem de şirketleri ve projelerini değerlendirmeyi etik olarak doğru bulmuyorum.

Gayri menkul yatırım ortaklıkları konusunda çeşitli kaynaklardan derlediğim bilgileri

Okurlarımızdan gelen istekler bağlamında özetlemek istiyorum.

Gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO), gayrimenkule veya gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak amacıyla kurulmuş portföy yönetim şirketleri olarak tanımlanıyor.
Gayrimenkul sektörüne kurumsal sermayenin girebilmesi ve büyük ve nitelikli projelerin hayata geçirilebilmesi için başvururulan bir finansman modeli olan GYO'ların kurulabilmesi için SPK'nın izni şarttır.

GYO'lar bireysel ve kurumsal yatırımcılarının tasarruflarını ortak bir havuzda biraraya getirerek yüksek gelir elde edilebilecek büyük gayrimenkul projelerinin gerçekleştirilmesinide önemli bir enstrüman olmakta.

GYO'lar,
- Belirli bir projeyi gerçekleştirmek amacıyla süreli,
- Belirli alanlarda yatırım yapmak amacıyla süreli veya süresiz,
- Amaçlarında bir sınırlama olmaksızın süreli veya süresiz, olarak kurulabiliyor.

GYO ların amaçları

GYO'lar,

Alım satım kârı veya kira geliri elde etmek maksadıyla ofis, konut, iş merkezi, alışveriş merkezi, hastane, otel, ticari depolar, ticari parklar ve buna benzer gayrimenkulleri satın alabilir ve satabilirler. Otel, hastane veya buna benzer faaliyete geçirilebilmesi için belirli asgari donanıma ihtiyaç duyan gayrimenkullerin kiraya verilmeden önce tefrişini temin edebilirler.

- Alım satım kârı elde etmek veya kat irtifakı tesisi suretiyle proje geliştirmek maksadıyla arsa ve arazileri alabilirler.
- Üzerlerinde proje geliştirilmesi maksadıyla üst hakkı tesis edilen gayrimenkulleri mülkiyetini edindikten sonra kazanç elde etmek amacıyla satabilirler.
- Tapu kütüğüne şerh edilmiş gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi akdedilen gayrimenkulleri kazanç elde etmek amacıyla satabilirler.
- İlgili mevzuat uyarınca öngörülen tüm şartları sağlayan gayrimenkule dayalı projelere, gayrimenkul geliştirme kârı veya kira geliri elde etmek amacıyla yatırım yapabilirler.
- Gayrimenkuller üzerinde intifa hakkı kurabilir ve bu hakkı kullanabilirler, devre mülk irtifakı kurabilirler, sahip oldukları arsalar üzerinde ticari kâr elde etmek maksadıyla üst hakkı yükümlüsü olabilirler.
- Özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla Yap-İşlet-Devret modeliyle geliştirilecek projeleri, ilgili mevzuatta öngörülen şartların sağlanması koşuluyla, kendisi veya başkaları lehine üst hakkı tesis ettirmek suretiyle gerçekleştirebilirler.
- SPK'ca uygun görülecek nitelikte teminata bağlanmış olmak kaydıyla, mülkiyetini edinme amacı olmaksızın veya kat irtifakı tesis edilmeksizin, ilgili mevzuatta öngörülen şartların sağlanması koşuluyla, gayrimenkule dayalı projelere sözleşme hükümleri çerçevesinde yatırım yapabilirler.
- İlgili mevzuatta öngörülen şartların sağlanması koşuluyla, gayrimenkule dayalı projelere, müştereken malik olanların aralarındaki sözleşmede ortaklığın payına düşen kısım üzerindeki tasarrufuna ilişkin bir sınırlama olmaması şartıyla kat irtifakı tesisi yoluyla müştereken yatırım yapabilirler.

GYO yatırımcılarına uyarılar

SPK'nın, GYO'ların hisse senetlerine yatırım yapacaklarına yönelik uyarılarını da burada anımsatmakta yarar var.

Yatırımcılar,

- GYO'ların karlılık durumunu, finansman yapısını, faaliyetleri ve yatırımları hakkında bilgileri şirketin faaliyet raporlarından ve finansal tablolarından izlemeli,
- Yatırımcılar şirketin sermaye, yönetim, finansal yapısı ve faaliyetleri hakkında şirket tarafından borsaya bildirilen açıklamaları da yakından takip etmeleri, konusundaki uyarılarını mutlaka dikkate almalılar ve SPK ya kayıtlı GYO'ları tercih etmeliler.

Borsada işlem görmekte olan mevcut GYO'lar hakkında detaylı ve güncel her türlü bilgi www. spk.gov.tr ve www. gyoder.org.tr 'den (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) edilebilir.
Gayri menkul yatırım ortaklığı ilgili derleyebildiğim bilgiler özetle bunlar.

Umarım özet bilgi okurlarımıza yararlı olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar