Garanti'de yeni ortak ve ortak yönetim
Garanti Bankası'na dev bir finans kuruluşu ortak oldu. Bundan sonra yeni ortak, Doğuş grubu ile bankayı ortaklaşa yönetecek.
Garanti Bankası yerli sermaye ile kurulan yerli sermaye ve yerli yönetim ile büyüyen Türkiye'nin önde koşan özel bankalarından biri. Büyümenin ve başarının ardında hakim ortak Doğuş Grubu'nun lideri Ferit Şahenk ile bankayı yöneten Ergun Özen liderliğindeki profesyonel grubun becerisi var.
Banka yüzde 50-yüzde 50 Türk-yabancı ortağın ortak yönetimine planlı olarak değil, zorunluluktan geçti. Yeni ortaklık anlaşmasının en çarpıcı yanı Garanti'nin 5 yıl sonra yabancı ortağın hakimiyetine geçmesi için atılan imzadır.
2005 yılında sermayenin yüzde 25.5'i (daha sonra yüzde 20.85'e indi) satılırken Doğuş grubu yönetimi yabancı ortakla, General Electric (GE) ile paylaşmayı düşünmüyordu.
Son durumdan mutlu olayanlar belki de yabancı ortağın bankacılık konusunda birikim sahibi olması ile teselli olmaya çalışacaklardır.
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A (BBVA) 2005 yılında Garanti'de stratejik ortak olan GE 'in yüzde 20.85 oranındaki hisselerini satın almakta kalmadı. Doğuş Grubu'nun hisselerinin bir bölümünü de alarak Doğuş Grubu ile yönetimde eşit güce sahip oldu. Doğuş Grubu, Garanti Bankası'nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 6,29'una karşılık gelen toplam 264.188.400 nominal lira değerinde Garanti Bankası hissesini İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A (BBVA) satmak üzere hisse devir sözleşmesi imzalandı.
Hisselerin toplam bedeli 2 milyar 62 milyon dolar olarak belirlendi. Hisse devrini takiben Doğuş Grubu'nun Garanti Bankası'ndaki payı yüzde 24,89 olacak. Garanti Bankası'nı Doğuş Holding ve BBVA ortak yönetecek. Hisse devir işlemlerini takiben, Doğuş Grubu ve BBVA, Garanti Bankası'nda yüzde 24,8902'lik hisseleriyle eşit olarak yer alacaklar.
BBVA, ayrıca General Electric'e ait ve Türkiye Garanti Bankası A.Ş'nin çıkarılmış sermayesinin yüzde 18,60'ına karşılık gelen toplam 781 milyon 200 bin nominal TL değerde Garanti Bankası hissesini de satın almak üzere GE ile anlaşmaya vardı.
Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı, Ergun Özen ise bankanın Genel Müdürü olarak görev yapmayı sürdürecek.
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A, çok ortaklı ve tek bir hakim hissenin bulunmadığı bir kuruluş olarak biliniyor.
BBVA, İspanya'nın ikinci büyük bankası konumunda bulunuyor. BBV yüzeli yıllık geçmişi olan bir finans grubu. İspanya Portekiz, Meksika ve ABD'de bankacılık faaliyetlerini yürütüyor. ABD'nin 15'inci büyük bankasının sahibi. Güney Amerika'da sigortacılık faaliyetleri var.
Toplam varlıkları yaklaşık 557 milyar Euro olan bankanın 105 binin üzerinde çalışanı bulunuyor ve sahip olduğu 7 bin 362 şubeyle, 47 milyon müşterisine hizmet veriyor.
BBVA'nın piyasa değeri, 30 Eylül 2010 itibarıyla 37.1 milyar Euro dolayında.
Doğuş Grubu ve BBVA arasında Garanti Bankası'nın sevk ve idaresi hususundaki prensipleri düzenlemek maksadıyla 1 Kasım 2010 tarihinde bir hissedarlar sözleşmesi imzalandığı belirtiliyor.
Bu sözleşmeye göre, ortaklığın ilk beş yılında eş-ortaklık prensiplerine paralel olarak alım hakkının kullanılmasından sonra, Doğuş Grubuna ait hisse oranı banka sermayesini temsil eden hisseler yüzde 15'inin altına inmediği sürece ,Yönetim Kurulunun 6 üyesinin BBVA, 3 üyesinin ise Doğuş Grubu tarafından önerilecek adaylardan belirlenmesi ve Genel Müdürün ortak kararla tayin edilmesi kararlaştırılmış.
Ortaklığın ilk 5 yılında, eşit ortaklık ilkesi çerçevesinde Yönetim Kurulu'nun 4 üyesi Doğuş Holding, 4 üyesi ise BBVA tarafından önerilecek.
Garanti Bankası Genel Müdürü, Doğuş Holding tarafından önerilecek ve Yönetim Kurulu'nda 9. üye olarak yer alacak.
Kredi komitesi Genel Müdürün yanısıra ikisi Doğuş Grubu, ikisi BBVA tarafından belirlenen dört üyeden oluşacak.
Sözleşme, beş yılı sonra bankanın yüzde 1 hissesini temsil eden payı için Doğuş Grubu tarafından BBVA'e alım hakkı veriyor.
Bunun anlamı 5 yıl sonra bankanın yönetiminin bütünü ile BBVA'ya geçmesi demektir.
5 Yıl sonra BBVA Doğuş grubu'ndan yüzde 1'lik hisseyi aldıkdan sonra , Doğuş yüzde 15'in altına inmediği sürece, Yönetim Kurulu'nun 6 üyesi BBVA, 3 üyesi Doğuş Holding tarafından önerilecek. Genel Müdür'ün mutabakatla belirlenmesine devam edilecek.
Sermaye artırımı, temettü dağıtımı, bütçe ve iş planlarının onaylanması gibi hususlar dahil olmak üzere bankanın temel işleyişinde hayati öneme sahip kararlar, Doğuş Grubu'nun mutabakatıyla alınacak.
GE, 5 yıl önce Garanti Bankası'nın yüzde 25.5'ini ve kurucu hisselerin yüzde 49'unu Doğuş Holding'ten 1 milyar 806 milyon dolara almıştı.
O tarihte, bankanın piyasa değeri 6.1 milyar dolar civarındaydı. Bugün ise Garanti Bankası'nın piyasa değeri 26.2 milyar dolara ulaşmış bulunuyor.