Garanti Anadolu sohbetlerinden 101.'si Osmaniye’de yapıldı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

2002 yılında Anadolu kantlerinden  “Kriz korkusu”, “Belirsizlik şikayetleri” gibi duyumlar aldığımız bir dönemde Garanti Bankası ile Dünya gazetesi olarak, Anadolu kentlerinin sanayi ticaret odalarıyla işbirliği içersinde sonbet toplantıları düzenleme kararı aldık ve bu toplantıları başlattık, Önceki gün bu  toplantılardan 101.’sini Osmaniye’de gerçekleştirdik.

Garanti Bankası Genel Müdür yardımcısı Nafiz Karadere yaptığı konuşmada bilgi verirken bu toplantıların bilançosu niteliği taşıyan rakamlara değindi. Bu güne kadarz 81 ilden 68’ine gidildiuğini, bazı illlere birden fazla gidildiğini belirterek “2002 ‘den bu yana 68 ilde 100 toplantı gerçekleştirdik. Bu 101. toplantımız. Bu toplantıları gerçekleştirirken onbinlerce kilometre yol yaptık. 31 bini aşan KOBİ yöneticisi ile bir araya geldik. Dertlaerini dinledik, sorunlarına birlikte çözüm aradık. Ortak projeler geliştirdik” diyerek bilançoyu ortaya koydu. Bu yıl bugüne kadar gidilmeyen bazı küçük illerde Garanti Anadolu Sohbetlerinin süreceğini belirtti.

Bu toplantıların başlangıcından bu yana içersinde yer alan birisi olarak ben de toplantıların, bukadar uzun süredir  devam etmesi, gelenekselleşerek sürmekte olmasının nedenlerinin ne olduğunu düşündüm. Sizlerle paylaşmak istedim:

- Bu toplantıların başlamasının hemen ardından, gazetemizde haberleri yayınlanınca, birçok ilden “Bize de gelin” çağrısı aldık. Demek ki var olan bir talebi öngörmüşüz. Bunun için başka kuruluşlar da Anadolu’da bunun benzerlerini yapmaya başladılar. Benim Merkez Bankası başkanlarıyla Anadolu kantlereinde yürüttüğüm toplantılar da, dört başkan döneminden bu yana  devam ediyor ve o toplantılar da gelenekselleşti. Anadolu insanı ülkenin ve kentlerinin sorunlarının uzmanlarca tartışılmasını ve kendilerinin de bu tartışmalarda taraf olmalarını istiyorlar/ arzuluyorlar. Garanti Anadolu Sohbetlerini sürekli kılan ve gelenekselleştiren unsurların başında bence bu özellik yer alıyor.

- İlk toplantılar. Bizim o kentle ilgili kendi düşüncemize göre seçtiğimiz konuşmacıları  götürüp kürsüden sunumlar ve ardından kısa soru-cevap bölümleriyle “Tek yönlü bir anlatım/İletişim  içersinde” gerçekleşiyordu. Giderek ön hazırlıklar, kentte önce kent önderleriyle yapılan “Ortak Akıl” toplantıları sonuçlarına göre konuların ve konuşmacıların seçimleri gündeme geldi. Kentlerin taleplerine uygun konuşma ortamları gerçaekleşmeye başlayarak toplantıların verimi arttı.

- Özellikle ikinci kez çağrı yapan iller, toplantının kendileri için daha yararlı olması için özel  taleplerini dile getirip, toplantınn daha yaralı/verimli  olması için önerilerde  bulununmaya başldılar. Bu da toplantıların verimin artırdı/ artırıyor. Bunun sonucunda daha faydalı olunuyor.

Osmaniye toplantısında Veysel Yayan, son dönemde kentte  önemli yatırımların gerçekleştiği Demir-Çelik sektörü konusunda dünyadaki gelişmeler Çin’in yarattığı sorunlar konularında bilgi verdi. Atilla Yıldıztekin, kentin lojistik ve uluslararası yük koridoru olabilecek önemde olduğunu yeni liman çalışmasının buna katkı yapacağını söyledi. Ali Ekber Yıldırım, kentin sanayi yanında eskiden beri bir tarım  ve hayvancılık kenti olduğunu, bunu unutmadan bu konularında geliştirilmesi gerektiğini önerdi. Profesör Asaf Savaş Akat  ise ekonomik gelişmeler konusunda değerlendirmeler yaptı.

Kentin Valisi Kerem Al, Belediye Başkenı Kadir Kara, Üniversitenin  rektörü Profesör Orhan Büyükalaca ve çok sayıda Osmaniyeli sanayici ve üniversite öğrencisi yaklaşık üç saat süren toplantıyı baştan sona izlediler.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar