Garanti Anadolu sohbetlerinden 100'üncüsü Uşak’ta gerçekleşti...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Bundan 13 yıl önce  Garanti Bankası ile birlikte  DÜNYA gazetesi olarak başlattığımız Garanti Anadolu sohbetlerinden 100’üncüsünü geçen hafta perşembe günü Uşak’ta toplantıyı baştan sona izleyen 400 kişinin katılımıyla gerçekleştirdik. Bu toplantılar 2001 krizi sonrası kurgulanıp yola çıkılmıştı. Yola çıkarken beklediğimizden çok büyük  süreklilik taşıyıp, gelenekselleşti.  95’inde yer alıp yönettiğim bu Anadolu toplantılarının benzerleri artık başka kuruluşlarca da gerçekleştiriliyor ve bu bizlere mutluluk veriyor...

Bana göre bu toplantıların bunca ilgi görmesinde iyi bir ön hazırlık sonrası gidilen kentlerin sorunlarının uzmanlarca ele alınıp, çözümleri için öneriler sunulmasının önemi büyük.

Uşak’ta Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, toplantılarla ilgili sonuçları belirten bir bilgi verirken, 68 ilde 31 bini aşkın KOBİ yöneticisiyle bir araya gelindiğini, 400 uzman konuşmacının bilgilerini aktardığını ve 150 bin kilometre yol yapıldığını açıkladı.

Uşak toplantısında Nafiz Karadere ve Uşak TSO Başkanı Mustafa Kuvvet’in açış konuşmalarının ardından, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut  Eskiyörük, “Birlikte  iş yapma kültürü ve Tire Süt Kooperatifi örneği”, Lütfi Yenel, “Ar-Ge ekosistemi ve temel ilkeleri” konularında bilgi verip kent için önerilerde bulundular. Prof. Dr. Kenan Mortan, “Kentlerin Cazibe Merkezi oluşturma süreci ve başarılı örneklar” başlıklı sunumunda Garanti Sohbetleri'nin yapıldığı kentlerden 20 kadarında gelişmelere etki eden konuları özetledi. Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ise “Makro ekonomik veriler ışığnda Türkiye ekonomisi” konusundaki değerlerdirmelerini sundu.

Toplantı öncesi sohbet ettiğimiz Cumhuriyet’in ilk şeker fabrikasını çok sayıda yerel ortakla kuran Nuri Şeker’in torunu Mehmet Şeker, hem dedesiyle ilgili çok ilginç tarihi anekdotları ortaya koydu, hem de “Şeker DEDEM-Uşak Şeker Fabrikası'nın Gerçek Hikayesi” kitabını imzalayarak bizlere verdi.

Türkiye’nin pamuk üretiminin 950 bin tonlardan 450 bin tonlara gerilediği dönemde bir ziyaretim sırasında  Uşaklılar tekstil artıkları teleften 350 bin ton pamuk üretip, geri  kazanımla ekonomimize kattıklarını anlatmışlardı. Onun üzerine önce Arif Öztan’la, ardırdan Afyonlu Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’la bu geri kazanımı sağlayan firmalara “ucuz enerji” desteği için birşeyler yapılması gerektiğini düşünüp, konuyu ilgili bakanlara iletme kararı alıp çalışmalar yapmıştık. 

Bu imkanı sağlayamadık, geri kezenımcılara destek alamadık. Ama Uşak toplantısı öncesi Arif Öztan dostum, Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde bu konuda  yaptığı “Tekstil üretimi ve kullanım atıklarının geri kazanımı: Çevresel ve ekonomik faktörler” yüksek lisans çalışmasını, “50 yaşından sonra geri kazanım konusunda yüksek lisans çalışması yaptım” diyerek bu çalışmasını sundu. Telefçilere destek çalışmalarına katkıda bulunmaya desteğimin sürmesini istedi.

Uşak’taki bir üçüncü buluşmamız gazetemizden emekli eski bölge temsilcisi Hulusi Dinçer’le oldu. Dinçer Uşak’ta günlük gazete yayınlamaya başladıklarını belirtip, “Ege’de Yenigün” gazetesinin bir nüshasını verdi.

Uşak’ta her ziyaretimde birlikte olduğum, OSB başkanlığı ve Sesli Battaniye patronluğu yapan dostum Hazim Sesli ile bu kez bir araya gelemedik. Kendisi bir süre önce Fetullah Gülen’le ilgili yürütülen bir soruşturma nedeniyle tutuklanmıştı. Arkadaşlarına geçmiş olsun dileklerimi iletmelerini ve bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını beklediğimi söylemekle yetinmek zorunda kaldım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar