Garanti Anadolu sohbetinde bir EXPO'dan diğerine…
Uluslar arası Sergiler Bürosu BIE ve Uluslar arası Bahçe Üreticileri Birliği AIPH Antalya 2016 Çocuk ve Çiçek temalı Expo'sunu onaylamışlar. Hükümet katkısı ile yürütülen çalışma için Tarım Bakanlığı görevlendirilmiş, Bakanlık tarafından 2009 yılında 38 kuruluşun katılımıyla oluşturulan Expo Meclisinin de içinde yer aldığı 47'si sivil toplum kuruluşu 74 kuruluştan görüş istenerek hazırlanan tasarısı 23 Mart tarihinde Bakanların imzalarına açılmış, Haziran ayında Meclis'te son şeklini alıp yasalaşması bekleniyor. Taslağa göre, 9 üyeli bir yönetim kurulu ve 31 üyeli bir danışma kurulu seçilecek ve Antalya merkezli Genel sekreterlik işleri koordine edecek. Antalya Exposu için Betam'ın 1086 dekarlık alanı tahsis edilecek. O arazi üzerinde expo göleti, expo ormanı, expo tepesi, tarım müzesi, seyir tepesi, çocuk adası ve anfi tiyatro gibi düzenlemeler yapılacak. Beklenti 100'ün üzerinde ülkenin katılacağı Expo 2016'ya 5 milyonu yabancı 3 milyonu yerli 8 milyon katılımın olması ve 6 ay içinde 20 bin etkinlik yapılarak 260 milyon euroluk iş hacmine ulaşılması.
Antalya'daki A1 türü botanik fuarlarından ilke 1960 yılında Roterdam'da düzenlenmiş onu 1963 Hamburg, 1964 Viana botanik fuarları izlemiş. Bugüne kadar büyük çoğunluğu Avrupa'da olmak üzere 20'nin üzerinde botanik fuarı düzenlenmiş. Antalya Expo Meclisi, son yıllarda düzenlenen botanik fuarlarını izlemek ve tanıtım yapmak için 300 bin kilometre yol yapmışlar. Son olarak Tayland ve Hollanda Venio fuarlarına katılmışlar. Hollanda'daki fuarda Cumhurbaşkanı Gül de onlarla birlikte olmuş. Şimdi de bir ayda 16 saatlik çekimle çocukların yer aldığı 3 dakikalık bir tanıtım filmi hazırlanmış ve dünyaya dağıtılıyor.
Garanti sohbetinde toplantıda yapılan konuşmalardan benim gördüğüm kadarıyla Bakanlık yasayı çıkarıp bir an evvel görevi kent önderlerine bırakma karında. Müsteşar yardımcısı Erdal Celal Sumaytaoğlu yasa taslağında sivil toplumun istediği düzenlemeleri yaparak imzaya açtıklarını ve bir an evvel çıkması gayretinde olduklarını söyledi., Kentin valisi Ahmet Altıparmak, Belediye başkanı Mustafa Akaydın ve ATSO başkanı Çetin Osman Budak ile Süs Bitkileri Mamulleri ve İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu uzun bir süredir ön hazırlıklarını yapmışlar, dünyadaki örneklerini incelemişler ve bir an önce yasanın çıkmasını ve proje çalışmalarının hızlandırılmasını bekliyorlar. Kent yönetimi ve sivil toplum temsilcileri eşgüdüm ve sinerji içersinde çalışmaları yürütme kararındalar. Vali Altıparmak, "Expo 2016 için herkesin bana nerede görev verildi diye beklemeden çaba göstermesi, bir yerinden görev alması gerekir" diye Antalyalılara katılımcı bir yöntem önerdi.
Sohbet toplantısına katılan uluslararası yer seçiminde etkin olan Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği başkanı Hollandalı Doeke Faber, botanik fuarlarının her geçen yıl daha fazla özellik kazandığını, sadece bahçe ve peysaj konusuyla yetinilmediğini küresel ısınmadan kültürel buluşmalara çok geniş bir yelpazeyi içerdiğini buna bağlı olarak kentlere itibar kazandırdığını marka değerini artırdığını söyledi. Üç botanik Exposu yönetmiş olan Hans Van Driem'de deneyimlerini anlatırken, merkezi Hükümet'in parasal desteğinin çok önemli olduğunu, yönettiği iki Expo'da zarar etmelerine karşın daha sonra değerlenen gayrimenkul alanı ile karlılık sağladıklarını, çok fazla detay taşıyan Expo düzenlemesindeki yapılaşmanın fuar sonrası nasıl kullanılacağının önceden düşünülmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Yunanistan'da ve Çin'de milyarlarca dolarlık tesislerin olimpiyatlar sonrası boş kalmasını olumsuz örnek olarak açıkladı.
Toplantıdaki konuşmalarda "Çocuk ve çiçek" temasının yanına Antalya Expo'su için "Tarih" temasının da eklenmesinin önemi üzerinde duruldu. Antalyalıları Expo 2016 botanik fuarı için çalışmaya hazır gördüm…