GAP'in satın alma ofisini kapatma kararı iyi değerlendirilmelidir

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

GAP, İstanbul'daki mal alım temsilciliğini kapatma kararı almış.
GAP, ABD'nin en büyük giyim eşyası satan mağazalar zinciri. 1969 yılından bu yana sadece ABD'de değil, dünyanın değişik ülkelerinde de açtığı mağazalar ile bir dev kuruluş olmuş. 3 bin 500'e yakın mağazası var Cirosu 14.5 milyar dolar. 2011 net kârı 833 milyon dolar.
Beş markası var: GAP, Banana Republic, Old Navy, Piperline ve Athleta, kadın, erkek, çocuk giyimi üzerine ihtisaslaşmış.
Türkiye, Rusya ve Ukrayna'da GAP mağazaları açma hakkını 2007 yılında Hüsnü Özyeğin aldı. Şimdilerde Türkiye'de 27 mağazada GAP ürünleri satılıyor.
GAP 1996 yılında Türkiye merkez olmak üzere bu bölgedeki ülkelerden giyim eşyası ve kumaş satın almak üzere bir temsilcilik açtı. Günsan Çetin zamanında bu temsilcilik parladı. Medyaya yansıyan haberlere göre 2005 yılında GAP'in Türkiye'den giysi ve kumaş alımı 420 milyon dolar, 2006 yılında 600 milyon dolar olmuştu. Daha sonra kaliteden değil de maliyetten GAP Türkiye'den mal alamaz oldu. Nihayet alım merkezini kapattı.

GAP, dünyanın diğer köşelerinden kumaş ve giysi almayı sürdürüyor. Medyaya yansıyan haberlere göre yıllar itibarıyla ABD dışındaki ülkelerden alımları 6-10 milyar dolar dolayında.
Genelde Amerika'da üretim yok. Değişik ülkelerden alınan girdiler değişik ülkelerde ürettiriliyor, ABD'deki de değişik ülkelerdeki mağazalarda satılıyor.
GAP'in Türkiye'den kumaş ve giysi alamaz hale gelmesinin ardında bizde artan maliyetlere rağmen dolar fiyatının ucuz kalması sonucu üreticimizin mal satamaz hele gelmesi.

Bu çok önemli. GAP gibi alıcılar devamlı ve büyük müşteridir. GAP gibi müşterilerin mağazalarında 'Türk Malı'nın satılması önemlidir.

Seçkin Ürey'in Haber Türk'te yayınlanan yazısında "Türkiye'nin maliyetlerinin yüksek kalmasının yanına ABD'nin gümrük politikasının Türk hazır giyimi için dezavantajlı olması sonucunda GAP'ın alımların 10 milyon dolarlar seviyesine gerilediği,sonunda GAP'ın, Türkiye'deki alım ofisini kapama kararı aldığı" belirtiliyor.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, GAP'in alım ofisini kapatmasıyla ilgili olarak, "ABD hazır giyimde aralarında Ürdün, Mısır, Bangladeş, Gürcistan ve Ermenistan'ın bulunduğu bir grup ülkeye avantajlı gümrük vergileri uyguluyor. Bu avantajları yakalayacak rekabetçi ortamımız da yok" demiş. Türkiye'nin ABD'ye hazır giyim ihracatının giderek düştüğüne dikkat çeken Tanrıverdi, "Fiyat tutturmamız imkansız. Reel kur bazında da problemler var" diye konuşmuş.

Kendi firması da üç yıl öncesine kadar GAP'e üretim yapan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin, Seçkin Ürey'e "12 sene boyunca yıllık 12-13 milyon dolarlık iş yaptım. Bir dönem ABD'ye yapılan hazır giyim ihracatının üçte birini GAP oluşturuyordu. Son dört yıldır Türkiye onlara pahalı geliyordu. Sürekli küçülüyorlardı" diyerek dert yanmış.

Türkiye'nin en önemli sektöründe ciddi bir sorun var. Bunu görmez, küçürser ve umursamaz isek sorun giderek büyür.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018