Gamın sonu

Osman Ata ATAÇ
Osman Ata ATAÇ İŞLETMECİLİK SOHBETLERİ [email protected]

HK’ların hizmet gamlarının bir diğer gurubu muhatapların üretim ve pazarlama, yani işletmecilik becerilerini desteklemeye yönelik hizmetlerdir. Bu hizmetler muhatapların strateji uygulama becerilerini arttırmayı amaçlayan hizmetlerdir. HK’lar bu hizmetleri de enformasyon aktarımı, eğitim, rehberlik ve danışmanlık olarak sunarlar. Bu türler arasında en sık kullanılan sunum biçimi eğitimdir. Üretim alanında ürün imalatı, kalite, maliyet, tedarik ve sipariş teslimatı; pazarlama alanında iletişim, dağıtım ve siparişlerin özendirilmesi ve alımı konuları programların ana başlıklardır. 

HK’ların hizmetlerini birbirlerine bağlayan tek konu stratejidir. Strateji kurumlara hangi kaynaklara neden gereksinim olduğunu, bu kaynakların nerede kullanılmasının gerektiğini, kullanılıp da ne olacağını anlatan bir dokümandır. O nedenle muhatapların strateji becerilerini arttırmaya yönelik hizmetler önemlidir. Ne yazık ki HK’lar bu konuya yeteri kadar eğilmezler ve/veya eğilemezler. Eğilemezler çünkü HK’ların çoğunda bu konuya eğilecek ekspertiz yoktur. Bu ekspertiz dışarıdan tedarik edilebilir gibi gözükse de (bir çok HK bu amaçla dışarıdan eğitmenler çağırırlar), strateji tanımı gereği tek bir örgüte has bir konu olduğundan eğitim programları genel kültür seviyesinde kalır. Bu nedenle muhataplar bu programları pek sevmezler. HK’lar da bu konuya eğilmezler çünkü bir çoğu popülist politikalar güderler. Yani alan memnun satan memnun bir durum vardır. Yine de bu konudaki programlar önemlidir ve yarım yamalak da olsa yapılmaları son derece faydalıdır.

Bu yazı dizisine HK’ların ürün gamlarını tanımlama amacıyla başladık. Şükür sonuna geldik. Özetleyelim. Karı ölçülemeyen hizmet üreticisi kurumların ürün gamları bellidir. Bunlar (1) Kaynak aktaran programlar; (2) kaynak yönetimi becerisi; (3) üretim ve pazarlama ve (4) strateji tasarımı becerilerini arttırmaya yönelik programlar olmak üzere dört gurupta toplanırlar. Bu hizmetler (a) bilgi aktarımı, (b) eğitim, (c) rehberlik ve (d) danışmanlık olmak üzere dört şekilde sunulabilirler. Bu dört sunum şekli (i) çevrim-içi (on-line) veya (ii) çevrim-dışı (off-line) olabilir. İşte bu kadar vesselam. 
Ürün gamının dört ana başlığını açarsanız sayısı düzineleri aşan bir liste elde edersiniz. Merak eden HK yöneticisi varsa yollarım. Yoksa gazetede yer yok. Şimdi hala sormadıysanız sorun: “Peki hizmet gamlarının bir taksonomisini varmış. Bu ne işe yarayacak?”. Çok işe yarayacak. O kadar çok işe yarayacak ki vicdan sahibi, ihtirası kapasitesini aşmamış yöneticiler “Yahu biz bunca zaman havanda su dövmüşüz, yoğurt kesmek için bıçak bilemişiz” diyecekler. 

Bu taksonomiyi kullanarak ilk yapacağımız şey bu düzineleri aşkın hizmetler arasında hangisini kime sunalım kararını nasıl vereceğimiz. 

Sağlıcakla kalın 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Teknokrat-Politikacı 30 Ekim 2019
Strateji mi? 23 Ekim 2019
Tenkisat 16 Ekim 2019
Kasvetli ilim 02 Ekim 2019
Zombiler 25 Eylül 2019
Yeni Bull 18 Eylül 2019
Bull 11 Eylül 2019
Neden olmuyor? 04 Eylül 2019
Olmayacak duaya... 28 Ağustos 2019