Galatasaray'a Olcan lazım

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Son haftalarda aldığı parlak sonuçlarla dikkat çeken Galatasaray ile formsuz bir dönem geçiren Manisaspor'un Türk Telekom Arena'daki randevusu tam da beklediğimiz gibi başladı. İlk dakikalarda rakibinin temposuna ayak uyduran Ege temsilcisi, Simpson'ın ayağından yakaladığı mutlak bir pozisyonu değerlendiremedikten sonra daha rölanti bir anlayışla büründü. Son haftalarda istenmeyen sonuçlar alan Manisaspor'da teknik direktör Kemal Özdeş taktiksel bir hamle yapma gereği hissetmiş ve alışıldık 4-2-3-1 sistemini değiştirmişti. Bu taktikte "10 numara" mevkiini dolduran Murat Erdoğan, orta saha direncini yükseltme adına kenara çekilmiş, sistem de 4-3-3'e çevrilmişti. Defans hattının önünde Yiğit İncedemir "dalgakıran" gibi gözükse de aslında Mehmet Güven ve Nizamettin'in katkılarıyla Galatasaray'ın Selçuk ve Melo'dan oluşturduğu göbeğe üstünlük sağlamak amaçlanmıştı. Yarı sahasında kademeli bir savunma anlayışına sahip olan siyah-beyazlılar, kazandıkları toplarla da Simpson, Isaac ve Yiğit Gökoğlan gibi hızlı adamlar kullanmayı düşünmüşlerdi. Açıkçası sarı-kırmızılı takımın defansında Semih'in yerine Servet'in görev aldığını da hesaba katarsak, bu akılcı bir anlayıştı. Buna mukabil Galatasaray'ın Elmander ve Baros'un hareketli oyun yapıları gereği yerleşim yanlışlarına düşecek rakip defansın arasına sürpriz adam sızdırma girişimleri genellikle başarısızlıkla sonuçlandı. Selçuk ve Melo'nun karşılarındaki üçlüye bariz üstünlük kuramadığı maçta bu görev içe kat edecek Emre Çolak ve Kazım'a kaldı. Ancak Emre'nin bu tarz bir oyun planına yatkın olmayışı, Kazım'ın da bir gözünü Simpson'ın üzerinde ayıramaması ilk devrenin golsüz neticelenmesindeki en önemli faktörlerdendi.

İkinci 45 dakikaya risk alarak başlayan Galatasaray, rakip ceza sahasına daha fazla adamla gitmeye bekler de kanatlardan hücuma daha fazla destek vermeye başladılar. Esasen bu devreye -Ahmet İlhan'ı da oyuna alıp- kontratak tehdidinin şiddetini arttırarak başlayan Manisaspor karşısında bu önemli bir riskti ancak Fatih Terim'in kazanmak için risk almaktan kaçınmayacağı da açıktı. Neticede önce Selçuk'un ayağından gelen frikik golü sonrasında ise Yiğit İncedemir'in ihracıyla Galatasaray için 3 puan yolundaki engellerin büyük bölümü ortadan kalkmış oldu. Bilhassa Kemal Özdeş'in Makukula hamlesini yapmaya hazırlandığı anlarda Yiğit'in atılması, Manisaspor'un gol şansını bir anlamda "gününde olmayan" Isaac'e bağlaması yönünden kayıtlara geçmesi gereken bir şanssızlıktı. Sonuç olarak, Galatasaray'ın üç puana ulaşarak ligin ilk devresini lider tamamlaması sarı-kırmızılı renklere gönül verenler açısından önemli bir başarı. "Fatih Terim'in takımında eksik olan ne?" diye soracak olursanız, özellikle kanatlardan hücuma destek verme konusunda yaşanan sıkıntılar. Sağ kanatta Kazım "ehven-i şer" bir görüntü çiziyor ancak daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi sol kanatta bu yönden büyük bir gedik var. Ne Emre ne Engin ne de Riera o bölgede aranan kan değil. O kanatta gereği halinde rakip yarı sahayı dolaşacak, gereğinde gol bölgelerine girecek ayrıca hem gol hem de asistleriyle takıma katkıda bulunacak bir isme ihtiyaç var. Bu şekilde tarif edince bilmece gibi oldu ama bence bu yazdıklarımın tam karşılığı ismi son dönemde Galatasaray ile anılmaya başlayan Olcan Adın'dır. Bu transfer gerçekleşirse sarı-kırmızılı takım şampiyonluk yolunda çok önemli bir eksiğini kapatmış olacak.

Dünya liglerinden transfer

" Newcastle United'da bu sezon sergilediği performansla dikkatleri üzerine çeken Cheikh Tiote, kulübünde mutlu olduğunu söyledi. 2010 yazında Twente'den transfer edilen Fildişi Sahilli oyuncunun adı özellikle son haftalarda Chelsea, Manchester City, Manchester United ve Liverpool ile anılmaya başlamıştı.

" Barcelona'nın süper yıldızı Lionel Messi, Santos'un genç oyuncusu Neymar'ın transferi halinde Brezilyalı ismi son derece sıcak karşılayacaklarını söyledi. 19 yaşındaki yıldız forvet dünyanın en önemli yeteneklerinden biri olarak kabul edilirken, Katalan ekibinin Neymar'ın transferi için Real Madrid'e göre bir adım önde olduğu konuşuluyor.

" Serie A'nın son şampiyonu AC Milan, Chelsea'de bir türlü bekleneni veremeyen Fernando Torres'in ara transfer döneminde kiralamayı hedefliyor. 27 yaşındaki Torres, geçen sezonun devre arasında 58 milyon avro karşılığında Liverpool'dan transfer edilmesine rağmen Chelsea formasıyla sadece beş gol atabildi.

" Bundesliga'nın başarılı ekiplerindne Köln, yıldız golcüsü Lukas Podolski'yi elinde tutabilmek için her şeyi yapmaya hazır. Bild'in haberine göre Alman ekibi Kevin Pezzoni, Alexandru Ionita, Sebastian Freis, Tomoaki Makino ve Miro Varvodic gibi isimleri satılığa çıkartmaya hazırlanıyor.

" Paris Saint-Germain Sportif Direktörü Leonardo, Carlos Tevez'le ancak Milan'la görüşmeleri başarısızlıkla sona ererse temasa geçeceklerini ifade etti. Kırmızı siyahlılar Arjantinli oyuncuyu Ocak ayında, sezon sonunda satın alma opsiyonu ellerinde olmak üzere kiralamak istiyor, ama oyuncunun mevcut kulübü Manchester City sadece kesin bir transferi kabul ediyor.

" UEFA'nın Sion'u UEFA Avrupa Ligi'nden ihraç etmesinin üzerine harekete geçen FIFA'nın soruşturma sonucunda tüm İsviçre kulüplerini uluslararası turnuvalardan men edebileceği konuşuluyor. Bu durumda Şampiyonlar Ligi'nde tarihinde ilk defa ikinci tura yükselen Basel'in men edilmesi ve aynı grubu üçüncü sırada tamamlayan Manchester United'ın turnuvaya dahil edilmesi bekleniyor.

Türkiye liglerinden haberler

" Beşiktaş'ın hesaplarını incelemek üzere İstanbul'da incelemeler yapan UEFA Finansal Fair Play Direktörü Philippe Rasmussen, raporunu vermek üzere İsviçre'ye dönerken siyah beyazlı kulübün durumunun kritik olduğunu söyledi. Öte yandan siyah beyazlı kulüp tarafından Avrupa kupalarından men gibi bir cezanın beklenmediği, ancak UEFA'nın ciddi bir uyarı vereceği öğrenildi.

" Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Ankaragücü ile olan sözleşmesini geçtiğimiz günlerde fesheden Özgür Çek, eski takımı Fenerbahçe'ye dönmeye hazırlanıyor. Genç sol kanat oyuncusu, yaptığı açıklamada "Fenerbahçe'yle gereken görüşmeleri yaptım. Bir sorun olmazsa sözleşmeyi imzalayacağım." ifadelerini kullandı.

" Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kayserispor, Feyenoord'da forma giyen Hollandalı sol açık Diego Biseswar'ı kadrosuna kattı. Rotterdam ekibinin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada Biseswar'ın Kayserispor'la imzaladığı 4.5 yıllık sözleşmenin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olacağı belirtildi.

" Orduspor Başkanı Nedim Türkmen, deneyimli santrfor Hernan Crespo'yu transfer etmek gibi bir amaçlarının olmadığını söyledi. Türkmen, "Aslına bakılırsa ben de bu transfer haberini gazetelerde gördüm. Ancak Crespo için herhangi bir girişimimiz olmadı. Bu oyuncuyla ilgilenmiyoruz." ifadelerini kullandı.

" Galatasaray'ın sezon arasında kadroyu takviye çalışmalarında Manisaspor'dan Yiğit Gökoğlan ve Yiğit İncedemir'e talip olduğu iddia edildi. Basında yer alan iddialara göre Galatasaray Başkan Yardımcısı Adnan Öztürk, iki oyuncu için 3.5 milyon euro teklif etti. Ege ekibi ise bu miktarı az bularak 5 milyon euro talep etti.

" Portekiz ligi ekiplerinden Academica'da forma giyen 24 yaşındaki forvet Eder'in Trabzonspor'un ara transferde düşündüğü isimler arasına girdiği öğrenildi. Jaja'ya benzeyen oyun stiliyle dikkat çeken oyuncu ayrıca rakip defansları bıktıran mücadele gücüyle de tanınıyor. 1.88 boyundaki Eder, hava toplarında da etkili bir isim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016