Galatasaray zirve yaptı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Galatasaray sezonun zirvesini 19. haftada yaptı. Geride kalan maçlarda gerek bireysel performans gerekse de puan bakımından dalgalı bir seyir izleyen sarı-kırmızılı takımda Bursaspor karşısında “kötü oynadı” diyebileceğimiz hiçbir futbolcu yoktu. Buna mukabil Christoph Daum önderliğinde giderek toparlanan Bursaspor takımı, defansif anlamda Galatasaray’ı hafife almanın bedelini ağır ödedi.

Roberto Mancini’nin gelişiyle birlikte aynı maçın içinde bile farklı dizilişler sergileyebilen Galatasaray, santrada maç öncesi beklendiği gibi üçlü savunma dizildi ama çok geçmeden Ceyhun’un libero değil orta alan göreviyle sahada olduğu görüldü. Adına 4-3-3 diyebileceğimiz ancak 4-1-3-2’ye daha yakın olan bu sistemi hafızasını zorlayanlar Fatih Terim döneminden hatırlayacaklardır. Hırslı, arzulu ve önde basan Galatasaray’ı da… Daum ise sahada böyle bir rakip bulmayı belli ki hiç beklemiyordu. “Sezar’ın hakkı Sezar’a” deyişinden hareketle sarı-kırmızılı takımın her türlü övgüye layık bir futbol ortaya koyduğunu ve 6-0’lık galibiyeti hak ettiğini belirtmemiz lazım ama Türkiye liginin 5. şampiyonu Bursaspor’un da maçı “büyük maç” kategorisinden kendisinin çıkardığını görmemek olmaz. Yeşil-beyazlı takımın “geridekiler ve ileridekiler” şeklinde ikiye bölündüğünü sanıyorum maçı takip eden tüm futbolseverler gördü. Bu iki blok arasında bağlantı kurmaya çalışan tek isim ise yetenekleri kısıtlı Şamil oldu. İleri uçtaki Fernandao ile birlikte; Kazım, Sestak, Sercan ve Belluschi etliye sütlüye karışmadan oynayınca orta sahadaki sayısal durum kimi zaman 6’ya, 7’ye 1 Galatasaray lehine idi. Eh, Sneijder başta olmak üzere Selçuk, Melo, Drogba, Burak hatta Sabri ve Eboue’yi bu kadar rahat bırakırsanız altı golle kurtulduğunuza sevinebilirsiniz bile. Jeneriklik goller atıp, uzun zamandan bu yana suskun kalan silahlarını parlatarak Metin Oktay’ı anma gecesini şova dönüştüren Galatasaray için bu galibiyet özgüven açısından da epey önemli. Önümüzdeki üç haftada Eskişehirspor, Antalyaspor ve Beşiktaş gibi sıkı rakiplerle karşılaşacak sarı-kırmızılı ekip, şampiyonluk potasında olmak istiyorsa bu gayretli futbolunu devam ettirmeli. Bilindiği gibi futbolda çoğu zaman performansı zirvede tutmak, zirveye çıkarmaktan zordur. Özellikle Melo ve Sneijder’in geceye damga vuran parlak futbolları şampiyonluk iddiası bakımından devam etmeli.

Bursaspor için söyleyeceklerimiz kadro yapısıyla yakından ilintili. TT Arena’da Galatasaray’a karşı izlediğim Bursaspor takımının bir değil iki tane kaliteli ön liberoya ihtiyacı var. Bu saatten sonra transfer yoluyla eksikler giderilemeyeceğine göre; Daum şapkasını önüne koymalı ve Yasin Pehlivan, Taşkın Çalış, Bekir Yılmaz gibi isimlerden nasıl faydalanabileceğini düşünmeli. Bir de kanatlarda kullandığı isimleri nasıl savunma yapmaya teşvik edebileceğini. Aksi halde Bursaspor zaman zaman böyle umulmadık mağlubiyetlere davetiye çıkarmaya devam eder.

19. HAFTANIN SEYRİ
 
ESKİŞEHİR-FENERBAHÇE
Yaralı kanarya - Süper Lig’in 19. haftasında Fenerbahçe, deplasmanda Eskişehirspor’a konuk oldu. 90 dakika sonunda Eskişehirspor Fenerbahçe’yi 2-1 yenerek 3 puanı hanesine yazdırdı. Bu sonucun ardından Eskişehirspor puanını 30’a yükseltirken, Fenerbahçe 44 puanda kaldı. Sarı-lacivertli takım, Alper ve Emenike’den sakatlıkları yüzünden yararlanamazken bu karşılaşmada da Webo’nun ciddi bir sakatlık yaşaması moralleri bozdu. Fenerbahçe her ne kadar önemli bir puan avantajına sahip olsa da golcü konusunda bir sıkıntı yaşayabilir.
 
KAYSERİ-KASIMPAŞA
Kasımpaşa ucuz kurtuldu- Spor Toto Süper Lig’in 19’uncu haftasında Kayserispor ile Kasımpaşa karşı karşıya geldi. Kayseri Kadir Has’ta oynanan mücadele 0-0’lık eşitlikle sonuçlandı. Maç boyunca hücumlarda daha etkili gözüken Kayserispor özellikle ilk 45 dakikalık dilimde net fırsatlardan yararlanamadı, bu bölümde ev sahibinin bir topu da direkten döndü. Kasımpaşa’nın aldığı bir puanda kaleci Isaksson’un yıldızlaştığı performansının rolü büyüktü. Bu sonucun ardından Kayserispor puanını 13’e, Kasımpaşa ise 30’a yükseltti.
 
ANTALYA-GAZİANTEP
Tek gol yetti- Süper Lig’in 19. haftasında Medical Park Antalyaspor ile Gaziantepspor puan mücadelesine çıktılar. Akdeniz Üniversitesi Stadı’nda oynanan karşılaşmayı Gaziantepspor 1-0 kazanarak üç puana uzanan taraf oldu. Karşılaşmada Gaziantepspor’a galibiyeti getiren tek golü 58. dakikada Traore kaydetti. 1-0’lık sonucun ardından Gaziantepspor, Süper Lig’de 25 puana yükselirken Medical Park Antalyaspor ise 21 puanda kaldı.
 
KARDEMIR KARABÜK-ELAZIĞ
Üç gol, üç puan -Süper Lig 19.hafta maçında Kardemir Karabükspor ile Sanica Boru Elazığspor kozlarını Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda paylaştılar. 90 dakika sonunda gülen taraf ise geriye düştüğü karşılaşmayı üç gol atarak kazanan ev sahibi Karabükspor oldu.  Bu sonucun ardından Karabükspor 30 puana yükselerek ligin üst sıralarını takibini sürdürdü. Elazığspor ise 16 puanda kaldı.
 
KONYA-SİVAS
Torku Konyaspor’un şakası yok - Spor Toto Süper Lig’in 19. hafta mücadelesinde Torku Konyaspor ile Sivasspor karşı karşıya geldi. Konya Atatürk Stadı’nda oynanan ve hakem Bülent Yıldırım’ın yönettiği karşılaşmayı Torku Konyaspor 3-0 kazanarak, haftanın flaş skorlarından birine imza attı. Mücadelede Torku Konyaspor’a galibiyeti getiren golleri 6. dakikada Djalma Campos, 25. dakikada Hasan Kabze ve 62. dakikada Gekas kaydetti. Konuk takım bu karşılaşmada pozisyon üretmekte zorlandı. Bu sonucun ardından Sivasspor 32 puanda kalarak zirve takibinde ağır bir darbe aldı. Torku Konyaspor ise 23 puana yükselerek oynadığı güzel futbolun karşılığını aldı.
 
AKHİSAR BELEDİYE- GENÇLERBİRLİĞİ
Niasse şov yapınca -Süper Lig 19. hafta maçında Akhisar Belediyespor ile Gençlerbirliği karşı karşıya geldi. Manisa 19 Mayıs Stadı’nda oynana karşılaşmada gülen taraf 3-1’lik skorla ev sahibi Akhisar Belediyespor oldu. Yeşil-siyahlılara galibiyeti getiren golleri 29. dakikada Güray Vural, 52 ve 83. dakikada Oumar Niasse kaydetti. Konuk ekip Gençlerbirliği’nin golü ise 64. dakikada (penaltı) Bogdan Stancu’dan geldi. Akhisar Belediyespor bu galibiyetin ardından puanını 28’e yükseltti. Gençlerbirliği ise 24 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig’de gelecek hafta Akhisa Belediyespor, Trabzonspor’a konuk olacak. Gençlerbirliği ise Kardemir Karabükspor’u ağırlayacak.

 

3654.jpg


 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016