Galatasaray bir adım önde

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig’de 15. haftayı fırtınalı şekilde kapatmıştık. Sırada yine birbirinden önemli karşılaşmaların oynanacağı 16. hafta programı var. Fikstüre göz attığımızda haftanın maçını belirlemek hiç de zor değil. Şampiyonluk yarışında ezeli rakibi Fenerbahçe’nin hayli gerisinde kalan Galatasaray, ilk devrenin bitimine bir hafta kala sahasında 24 puanlı Trabzonspor’u ağırlayacak. İki takım arasındaki üç puanlık fark tarafların üst sıralara tırmanma konusundaki arzularını bir kat daha arttıracaktır. Özellikle Trabzonspor, deplasmanda oynayacağı bu maçı kazanması halinde Galatasaray ile puanını eşitleyecek ki bu da Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’ne katılım anlamında ellerini güçlendirecektir. Bu maç özelinde bazı bilgileri aktarırken, iki takımın sakat ve cezalıları kadar saha şartlarını da dikkate almak zorundayız. Juventus karşılaşmasındaki olağanüstü saha koşullarının iyileştirilmesi için Türkiye Kupasındaki Balıkesirspor karşılaşmasını Olimpiyat Stadı’nda oynayan sarı-kırmızılılar, Türk Telekom Arena zemininde yaptıkları çalışmalardan olumlu sonuç aldılar. Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Özkan Olcay, hafta arasında yaptığı açıklamada maçın oynanmasında zemin açısından bir sıkıntı olmadığını söyledi.

Kupa maçında yedek futbolcularına şans tanıyan Galatasaray’da, Trabzonspor karşılaşması öncesi cezalı futbolcu bulunmuyor. Tedavisine devam edilen Hamit Altıntop dışında önemli bir eksik yok. Trabzonspor’da ise cezalı Florent Malouda bu karşılaşmada forma giymeyecek. Hafif sakatlıkları bulunan Bosingwa, Colman ve Mustafa’nın maçta forma giymeleri bekleniyor. Bu haftaya gelene kadar iç sahada 7 maç oynayan Galatasaray, 5 galibiyet ve 2 beraberlikle 17 puan topladı. (Söz konusu iki beraberlik dördüncü ve altıncı haftalarda MP Antalyaspor ile Çaykur Rizespor karşısında alındı) Maç başına 2,42’lik bir ortalama yakalayan sarı-kırmızılı takımın, toplam puanının yüzde 63’ünü iç sahada aldığı görülüyor. Bir kıyaslama olması bakımından lider Fenerbahçe’de iç saha puanlarının genel puantajdaki payının yüzde 53 olduğunu hatırlatalım. Demek ki, çok eleştirilen Galatasaray, bugün bulunduğu üçüncülük konumunu biraz da Türk Telekom Arena’daki performansına borçlu. Trabzonspor’un deplasman karnesine baktığımızda oynanan 7 maç; 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 5 yenilgi görüyoruz. Ortadaki 21 puanın sadece 4’ünü kazanabilen bordo-mavili ekip, bu maçlarda 7 gol atıp kalesinde 14 gol görmüş. Bu arada Trabzonspor’un son üç dış saha maçını aynı skorla 3-2 kaybettiğini de notlarımızın arasına ekleyelim. Deplasmanlardaki 4 puanın üçü Kayserispor galibiyetinden biri ise Fenerbahçe deplasmanındaki 0-0’lık beraberlikten. Açıkçası karşılaşmadaki gol sayısıyla ilgili bir fikir yürütmek oldukça zor. Trabzonspor’un Kadıköy deplasmanındaki gibi kademeli bir savunma anlayışına mı bürüneceği yoksa son 3 lig maçında 13 gol izlediğimiz açık futbol oynayan takımı mı bizlere izleteceği bugünden belirsiz. Dolayısıyla bu konuda bir öngörüde bulunmak çok kolay değil. Puan kaybına tahammülü olmayan iki takımın maçında, evinde çok daha baskın bir görüntüye bürünen Galatasaray’ın hafta arasında dinlendirdiği etkili hücum silahlarından da yararlanarak galibiyete yakın olmasını bekliyorum. Trabzonspor; Olcan, Yusuf ve Henrique gibi hızlı hücuma yatkın oyuncularla Galatasaray savunmasını avlayabilir ancak bordo-mavililerin skoru koruyacak defansif performanstan bir süredir uzak olduklarını da belirtmek gerekiyor.

 

15. HAFTAYA BAKIŞ

KDÇ Karabükspor – Fenerbahçe

Ligde 7 haftadır mağlubiyet yüzü görmeyen Karabükspor’un rakibi, lider Fenerbahçe. Ev sahibinde Erkan Kaş kart cezalısı. Eren Göngör ve Hakan Özmert’in sakatlıkları sürüyor. Fenerbahçe’de Emre Belözoğlu ve Selçuk Şahin’in sakatlıkları var. Durumu nispeten iyi olan Bekir maça yetişebilir. Sahasındaki 7 maçta sadece Bursaspor’a yenilen Karabükspor, 4 galibiyet ve 2 beraberlikle 14 puan topladı. Üstelik kalelerinde sadece üç gol gördüler. Ligin ilk haftasında oynadığı deplasman maçını kaybeden Fenerbahçe ise takip eden tüm maçlarını kazandı. Burada dikkat çeken nokta, sarı-lacivertlilerin tüm deplasman galibiyetlerini tek farklı almış olması. Pazar akşamı Fenerbahçe’nin oldukça zorlanacağını düşünüyorum. Az gollü bir maç izleyebiliriz.

Beşiktaş – SB Elazığspor

Kasımpaşa maçında yine bir travma geçiren Beşiktaş’ın hedefi mutlak galibiyet. Siyah-beyazlı takımda Almeida ve Motta cezalı. Pedro Franco, Kerim Frei, Ömer Şişmanoğlu, Michael Eneramo, Atiba Hutchinson, Muhammed Demirci ve Gökhan Töre’nin çeşitli sakatlıkları var. Bu futbolculardan maça yetişenler olabilir. Konuk takımda Özgür Özkaya cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Ahmet Görkem Görk’ün sakatlığı var. Beşiktaş iç sahada sıkıntılı. Elazığspor son dönemde kıpırdandı ama onlar da dış sahada maç başına ortalama 3 gol yiyorlar. Gollü geçmesini beklediğim bu maçta Beşiktaş sorun yaşayabilir ancak galibiyetten başka çareleri de yok.

Çaykur Rizespor – Kasımpaşa

10 haftadır kazanamayan Çaykur Rizespor, kalan iki maçtan en az dört puan almayı hedefliyor. Uzun aradan sonra tam kadro çalıştılar. Ligin flaş takımlarından Kasımpaşa’da ise olay adam Ryan Donk cezalı. ElYasa ve Fritzler’in sakatlıkları var. Lacivert-beyazlılar, deplasmanda oynadıkları 7 maçın sadece bir tanesini (3-0 kazandıkları Erciyesspor maçı) gol yemeden bitirdiler. Bu maçta defansın önemli ismi Donk’un forma giymeyeceği, Rizespor’un son haftalarda pozisyona girme konusunda sıkıntı yaşamadığı ve iki tarafın da kazanmaya oynayacağı düşünülürse karşılıklı gol izleme ihtimalimiz yüksek gibi görünüyor.

Eskişehirspor – Gaziantepspor

Haftanın seyir zevki vaat eden karşılaşmalarından biri. Ev sahibinde Diomansy Kamara cezalı. Serol Demirhan ve Özgür Çek’in sakatlıkları bulunuyor. Gaziantepspor’da ise Muhammet Demir ve Taşkın Çalış’ın tedavilerine devam ediliyor. Konuk takımda Sergen Yalçın’ın hafta içinde yaptığı “2 hafta sonra görevi bırakacağız” açıklaması takıma nasıl etki edecek hep birlikte göreceğiz. Ev sahibi içeride oynadığı 7 maçta sadece Beşiktaş’a 1-0’lık skorla boyun eğmişti. Gaziantepspor ise Sergen Yalçın’ın gelişi sonrası gollü galibiyetlere imza atmıştı. Son dört maçlarında 11 gol attılar, 5 gol yediler. Güçlü Eskişehirspor savunması ile formda Gaziantepspor hücumcularının maçı olacak. Toplam gol sayısı 2-3 marjında gerçekleşebilir.

Kayserispor – Torku Konyaspor

Şiddetle puana ihtiyaç duyan iki ekibin randevusu. Alt sıralardan kurtulmak isteyen Kayserispor’da son olarak Jaja’nın sözleşmesi feshedilmişti. Sarı-kırmızılı takımın Pazar günkü müsabakaya ideale yakın bir tertiple çıkması bekleniyor. Konuk takım Konyaspor’da ise teknik adam değişimi yaşandı ve Mesut Bakkal göreve getirildi. Yeşil-beyazlı takımda Ali Çamdalı cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Kokalovic ve Erdinç’in sakatlıkları bulunuyor. Hafta arası kupadan elenmelerine rağmen Kayserispor’u son oynadıkları lig maçında oldukça beğendim. Deplasmanda sadece 1 beraberliği bulunan Konyaspor karşısında özledikleri galibiyete ulaşabileceklerini düşünüyorum.

MP Antalyaspor – Gençlerbirliği

Bir anlamda Samet Aybaba ile Mehmet Özdilek’in kapışması. Ev sahibinde Onur Tuncer’in sakatlığı bulunuyor. Konuk takımda ise Özgür İleri cezalı. Serkan Kurtuluş’un tedavisine devam ediliyor. İç sahada ve deplasmanda dengeli bir görüntü çizen Antalyaspor, Elazığspor karşısında risk alınca farklı mağlup olmuştu. Gençlerbirliği ise dış sahada oynadığı 7 maçta 4 puan toplarken, rakip filelere sadece 2 gol gönderebildi. Bu karşılaşmada her iki teknik adamın da savunma güvenliğine öncelik vereceğini düşünüyorum. Golü kalesinde gören tarafın maçı çevirmesi zor olabilir. Bu sebeple erken bir gol gelmediği takdirde maçın kısır bir skorla bitmesi olası.

Akhisar Belediyespor- Sivasspor

Deplasman maçlarında deyim yerindeyse “yokları oynayan” Akhisar Belediyespor, evindeki bu karşılaşmaya büyük önem verecektir. Ev sahibinde Çağdaş Atan ve Emin Aladağ kesin olarak yoklar. Bilal Kısa ve kaleci Oğuz’un maça yetiştirilmesi için yoğun çaba var. Kırmızı-beyazlı takımda sakatlıkları bulunan Ziya Erdal, John Utaka, Aydın Karabulut ve Manuel Da Costa’nın durumları şimdilik belirsiz. Bu futbolcularla ilgili son kararlar maç günü verilecek. Ligdeki gollerinin tamamını 19 Mayıs Stadında atan Akhisar, büyük önem verdiği bu maçta da gol kaydına muvaffak olabilir. Sivasspor’un oyun anlayışı da malum. Bu maçtan gollü bir skor çıkması beni şaşırtmayacak.

Bursaspor – K. Erciyesspor

Son dört maçından üçünü berabere bitiren Bursaspor, Trabzon deplasmanında iyi futbol oynamıştı. Ancak yeşil-beyazlıların iç sahada bekleneni verebildiğini söylemek zor. Açıkçası Kayseri Erciyesspor’un deplasman karnesi de çok iç açıcı değil. 8 maçta 1 galibiyetleri ve sadece 4 golleri var. Konuk takımda Mandjeck ve Yasin cezaları sebebiyle görev alamayacaklar. Ekrem’in hafif sakatlığı bulunuyor. Bursaspor’da Ozan İpek’in tedavisine devam ediliyor. Hafif rahatsızlığı bulunan Fernando Belluschi büyük ihtimalle maçta forma giyebilecek. Her iki takımın da gol yollarında sıkıntı çekmesi sebebiyle karşılaşmada gol sayısının fazla olmayacağını düşünüyorum. Üstünlüğü ele geçiren taraf skoru korumaya odaklanacaktır.

111-003.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016