Galatasaray 4-4-2'den vazgeçmeli mi?

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

2011-2012 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Galatasaray, Play-Off icadıyla uzatılan sezonda 34 lig, 6 Süper Final ve 2 Türkiye Kupası olmak üzere toplam 42 resmi maç oynamıştı. Avrupa'da yoluna devam etmesini can-ı gönülden istediğimiz sarı-kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi grup safhasında elenecek olurlarsa, bunu basit bir benzetimle Süper Final ile eşleştirebilir ve salt oynanan maç sayısı temelinde 40'a ulaşabiliriz. Bu bakımdan devam eden sezonda Galatasaray'ın total maç sayısını Türkiye Kupası performansının belirleyeceği de söylenebilir. Peki, bu analizi yapmamızın sebebi nedir? Aynı taktik anlayışla geçtiğimiz sezon fırtınalar koparan Galatasaray'ın yeni sezona sallantılı bir giriş yapmış olması, futbol kamuoyunda tartışma konusu oldu. Bir görüşe göre kilit noktadaki oyuncuların henüz ritimlerini bulamadan uzun maratona giriş yapmış olmaları temel sebep iken, bir diğer görüş ise yeni transferlerle yapılanan kadronun 4-4-2 sistemine uygun olmadığını savunuyor. Farklı düşünceler arasında yoğun fikstürün Galatasaray takımının kimyasını biraz bozduğuna yönelik olanlar da var. İşte yukarıda yaptığımız analizin sebebi de bu. Merak edip konuyla ilgili istatistiklere baktım. Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı iki maçta (Manchester United ve Braga) aksiyon alanlarını gösteren grafikler, sarı-kırmızılı temsilcimizin kanatlarını savunmakta zorlandığını gösteriyor. Temsilcimiz bu maçlarda yaklaşık 222 kilometre koşmasına rağmen (Manchester United maçında 115 bin 89, Braga maçında 106 bin 657 metre) sahadan istediği sonuçlarla ayrılamadı. Dolayısıyla bunu "kanatlarını kapatamadı" şeklinde yorumlamak da mümkün. 4-4-2 gibi dengeli bir sistemde maç başına 111 kilometre koşarak dahi gerekli savunma direnci gösterilemiyorsa; sorun taktik dizilişte mi, defans-ofans dengesinde mi yoksa bireysel futbolcu performanslarında mı aranmalı? Açıkçası rakamlardan bağımsız şekilde benim gözüme çarpan Galatasaray'ın defans-ofans dengesini kurmakta zorlandığı yönünde. Bilhassa Braga maçında görüldüğü üzere; Şampiyonlar Ligindeki rakiplerin kondisyon bakımından problemleri yok, fizik güç anlamında da gayet üst seviyedeler. Bu Galatasaray'ın çok koşmasına rağmen sonuç alamayışını bir nebze açıklıyor gibi. Rakipler, gerekli direnci göstermekte zorlanmıyorlar. O halde, sorun büyük ihtimalle "Galatasaray'ın 4-4-2 sisteminde ama 4-3-3'ün hücum anlayışıyla oynamasından" kaynaklanıyor. Umut Bulut, Burak Yılmaz ve Nordin Amrabat'ı üçlü forvet hattı gibi düşünecek olursak, orta alanda Hamit, Melo ve Selçuk'un direnç göstermesi gerekiyor çünkü biraz Umut dışında forvet hattını oluşturan isimlerin günümüz futbolunun kompakt anlayışıyla pek alakaları yok. Orta alanda Melo ve Hamit nispeten formsuz, Selçuk da bu seviyelerdeki kora kor oyunda biraz eksik olunca Galatasaray'ın maçları koparıp alması hiç kolay değil.

sporrrrrr.jpg

Anlayacağınız, sarı-kırmızılı takımdaki problem hem taktik dizilişle hem de oyun felsefesiyle ilgili gibi görünüyor. Takım 4-4-2 oynuyor ama bekleriyle uyum içinde disiplinli oynayacak kenar adamları yok. (Bu noktada Hamit'i tenzih etmek lazım) Emre Çolak, Aydın Yılmaz, Nordin Amrabat, Albert Riera gibi isimlerden bu anlamda fayda beklemek ve verim almak çok olası değil. Fatih Terim'in sorunu nasıl bir formülle çözeceğini açıkçası ben de merak ediyorum. Tecrübeli teknik adam eldeki kadrodan sisteme uygun bir 11 mi çıkartacak yoksa mevcutlara göre yeni bir sistem mi kuracak bunu ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz.

Dünya liglerinden haberler

- Manchester United'ın bu yaz transfer ettiği Shinji Kagawa, teknik direktörü Sir Alex Ferguson tarafından rakip için daha fazla tehdit oluşturması gerektiği, aksi halde Premier Lig'de tutunamayacağı yönünde uyarıldı. 23 yaşındaki Shinji Kagawa, sezon başında Borussia Dortmund'dan 16 milyon euro karşılığında Manchester United'ın yolunu tutmuştu.

- Avrupa'nın dev ekiplerinin radarına giren Radamel Falcao'nun kulübü Atletico Madrid, golcü oyuncunun fiyatını 60 milyon euro olarak belirledi. Oyuncunun geleceği hakkında ucu açık konuşan Genel Menajer Gil Marin, "Atletico, Şampiyonlar Ligi'ne katılamaz ve Falcao'nun maaş taleplerini karşılayamazsa Real Madrid de karşılayamaz. Avrupa'daki 50 kulübün geliri bizden fazla. Bu durumu yönetmek çok zor." dedi.

- Manchester United ve Real Madrid, son beş yılda sezon başına 1.4 milyon forma satışı yaparak, dünya çapında zirvede yer aldılar. 2007-08 ve 2011-12 sezonları arasında yapılan değerlendirmede İngiliz ve İspanyol şampiyonları, Barcelona'yla birlikte 1 milyon barajını geçen takımlar oldular. Katalan ekibinin dünya çapında yıllık forma satış ortalaması ise 1,15 milyon.

- Ajax'ın Danimarkalı oyuncusu Christian Eriksen, Liverpool gibi büyük bir kulüple adının geçmesinden duyduğu mutluluğu dile getirirken sezon sonu takımdan ayrılabileceğini açıkladı. 20 yaşındaki genç oyuncu Tipsbladet'e yaptığı açıklamalarda "Büyük kulüplerin beni istemesi çok güzel bir duygu. Fakat şu anda transferi düşünmenin zamanı değil. Sonuçta transfer de sezonu nasıl geçireceğime bağlı." açıklamalarını yaptı. Eriksen'in adı son dönemde özellikle Liverpool ile anılıyor.

- İrlanda Cumhuriyeti Milli Takımı'nın Teknik Direktörü Giovanni Trapattoni, Blackburn Rovers'a gideceği yönündeki dedikoduları yalanladı. Mevcut görevinden memnun olduğunu dile getiren İtalyan teknik adam "Hakkımda çıkan haberlerle ilgilenmiyorum. Belki menajerler arasında adım konuşulmuş olabilir ama İrlanda'dan ayrılmayı düşünmüyorum." şeklinde konuştu.

- Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Montpellier Teknik Direktörü Rene Girard'a, takımın Şampiyonlar Ligi'nde Schalke ile oynadığı maçtaki ''uygunsuz hareket''i nedeniyle 2 maçlık men cezası verdi. UEFA, cezanın geçen hafta oynanan Şampiyonlar Ligi maçında yapılan el hareketi nedeniyle verildiğini duyurdu.

Türkiye liglerinden haberler

- Galatasaray kulübünün Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda gerçekleştirilen aylık olağan Divan Kurulu Toplantısı'nda denetim kurulu üyesi Mete İkiz, kulübün mali raporlarıyla ilgili üyelere sunum yaptı. Galatasaray Kulübü ve bağlı ortaklarının konsolide borç-alacak farkının 31 Ağustos 2012 tarihi itibariyle 375 milyon lira olduğu açıklandı.

- FIFA 2013, U-20 Dünya Futbol Şampiyonası, Türkiye'de İstanbul, Bursa, Trabzon, Rize, Kayseri, Gaziantep, Antalya illerinde oynanacak. Kayseri'de FIFA U-20 Dünya Futbol şampiyonası açılış maçı ve çeyrek final karşılaşması nedeniyle ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Vali Şerif Yılmaz başkanlığında düzenlenen toplantıya daire müdürleri, oda başkanları ve belediye temsilcileri ile sporla ilgili kuruluşların temsilcileri katıldı.

- Beşiktaş Futbol Takımı, lige verilen milli maç arasını değerlendirmek üzere Antalya'ya gitti. Fenerbahçe ile oynanan derbi maçın ardından iki gün izin yapan siyah-beyazlı takım, 5 günlük kamp çalışması için Antalya'ya hareket etti. Kamp çalışmalarını Side'de gerçekleştirecek Beşiktaş'ın kadrosunda, milli takımlarda bulunan oyuncular yer almıyor.

- Gençlerbirliği, Ankara'nın başkent ilan edilmesinin 89. yılı etkinlikleri çerçevesinde Sırbistan'ın FK Rad takımıyla özel maçta karşı karşıya gelecek. Ankaralı futbol severler, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Ankara'nın başkent ilan edilmesinin 89. yılı etkinlikleri kapsamında 13 Ekim Cumartesi günü karşılaşmayı izleme fırsatı bulacak. Sırbistan'ın FK Rad takımı ile 19 Mayıs Stadı'nda saat 16.00'da oynanacak maç ücretsiz izlenebilecek.

- 7 haftada kalesinde 9 gol gören Bursaspor'da savunmada yapılan hatalar dikkat çekti. Yeşil beyazlılar şampiyon olduğu 2009-10 sezonunun 7 haftası sonunda kalesinde 7 gol, 2010-11 sezonunda 1 gol, 2011-12 sezonunda ise ağlarında 9 gol görmüştü. Özellikle Serdar Aziz'in sakatlanması ve bu bölgede alternatif futbolcunun bulunmaması Bursaspor'u savunma anlamında sıkıntıya soktu.

- Spor Toto Süper Lig takımlarından Sanica Boru Elazığspor'da teknik direktör Bülent Uygun'un görevinden ayrılmasının ardından takımın başına getireceği ismi buldu. Sanica Boru Elazığspor'un deneyimli teknik direktör Yılmaz Vural ile anlaştığı öğrenildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016