G20, iklim hedefleri için 886 milyar dolar yatırım yapmalı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Allianz 2018 İklim ve Enerji İzleme Raporu yayımlandı. Raporda, AB hariç G20’deki 19 ülke, düşük karbonlu elektrik altyapısı yatırımları için potansiyel hedef pazar olma cazibeleri açısından derecelendiriliyor. Raporda aynı zamanda, Paris Anlaşması’nın “2 °C” limitinin çok altındaki bir hedefe yönelik yol haritası paralelinde, mevcut ve gelecekteki yatırım ihtiyaçları ele alınıyor.

Yatırımcıların fon sağlayıp sağlamadığı ve fonları nereye yönlendirdiklerini belirleyen unsurların başında; ülkede güvenilir bir iklim ve enerji stratejisinin var olması, şeffaf destek mekanizmaları, fosil enerji kaynaklarıyla adil rekabet, pazarın yenilenebilir enerjiyle deneyimi, enflasyon, yabancı sermayeye açıklık ve yasal kesinlik yer alıyor. Bu sene üçüncüsü yayınlanan Allianz 2018 İklim ve Enerji İzleme Raporu’na göre, Fransa bu sene yenilenebilir enerji yatırımlarında G20’nin lideri oldu. Fransa’yı Almanya ve Birleşik Krallık izliyor. Raporda G20 ülkelerinin, yenilenebilir enerjiler için yatırım ortamını iyileştirebilmek adına daha iddialı, tutarlı, şeff af ve uzun vadeli stratejiler geliştirip uygulaması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Allianz’ın Germanwatch ve NewClimate Enstitüsü işbirliği ile hazırladığı rapora göre; gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere çoğu G20 ülkesi geçtiğimiz yıl düşük karbonlu enerji yatırımlarına yönelik koşullarını iyileştirmeyi başardı. Buna rağmen, ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarına en iyi yatırım koşullarını sağlamak için politika çerçevelerini iyileştirme konusunda kat edecek uzun bir yolu bulunuyor. Raporda, G20 ülkelerinin, Paris Anlaşması’nın iklim hedeflerine uyum için enerji sektöründe yıllık 886 milyar doları yatırım yapması gerektiği vurgulanıyor.

Ortak çaba lazım

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan Allianz Grubu Kurumsal Sorumluluk Başkanı Katharina Latif “Yenilenebilir enerji sektörünün gelişimi Paris Anlaşması’nın iklim hedeflerine uyum açısından çok önemli. Bu zorluklar, ancak ilgili hükümetlerin, şirketlerin ve sivil toplum örgütlerinin ortak çabalarıyla aşılabilir” yorumunu yapıyor.

G20 geneline baktığımızda, uzun vadeli yatırımlar ile güneş ve rüzgar çiftlikleri gibi karmaşık projeler için önemli bir kriter sayılan en iyi politika ve piyasa ortamı, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ta yer alıyor. Bu üç ülkedeki yenilenebilir enerji projelerinin, genel olarak, iyi pazar ve yatırım koşullarının yanı sıra büyük ölçüde olumlu olan siyasi çevre avantajından yararlandığını dile getiren NewClimate Enstitüsü Genel Müdürü Profesör Niklas Höhne, “Ancak, en iyi performans gösteren ülkelerde bile hâlâ eksiklikler bulunuyor. Fransa’nın yeni tesisler için açtığı ihalelere yeterli teklif verilmiyor. Almanya’nın yeni açık artırma kuralları nedeniyle rüzgar yatırımları düşme eğilimi gösteriyor. Birleşik Krallık’taki güneş enerjisi pazarı siyasi reformların ardından çöktü” bilgisini veriyor.

Uzun vadeli planı olan ülke çok az

G20 ülkeleri arasında sadece birkaç ülke enerji sektöründe tam karbonsuzlaştırma stratejisi izliyor. ABD dışında bütün G20 ülkeleri, CO2 emisyonu limitlerini 2050 yılına kadar net olarak sıfıra indirmeyi kabul etse de, bu ülkelerden sadece Birleşik Krallık, enerji sistemini karbonsuzlaştırmak için bağlayıcı ve iddialı uzun vadeli bir plan uygulamaya karar verdi. Ancak Birleşik Krallık dahi henüz kısa vadeli herhangi bir yenilenebilir enerji hedefi geliştirmedi. Kısa vadeli yenilenebilir enerji hedefl erine sahip olan Brezilya, Fransa ve Almanya’nın bu çalışmaları da, yenilenebilir enerji sektörünün büyüme hızını ancak Paris Anlaşması’nın talep ettiği düzeye çıkarmaya yetecek miktarda kaldı.

Allianz, 2040’ta kömür yatırımlarını sonlandırıyor

Bu arada, uzun vadeli yatırım perspektifleri olan güçlü sermaye sahibi yatırımcılar olarak sigorta şirketlerinin, yenilenebilir enerji projelerinde önemli bir rol oynaması bekleniyor. Paris İklim Anlaşması’nın 2 °C hedefinin tutturulması ve yenilenebilir enerjileri finanse etmek suretiyle iklim dostu bir ekonomiye geçişi desteklemek için kendine uzun vadeli iklim hedefleri belirleyen ilk sigorta şirketlerinden biri olan Allianz, 2040 yılı itibarıyla, hem kömür yatırımlarını sonlandıracak hem de bu gibi riskler için verdiği sigorta teminatlarını aşamalı şekilde kaldıracak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar