G20, B20, L20, T20, C20, Y20 ve şimdi de W20

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

"Zamanların en iyisiydi, zamanların en kötüsüydü, hem akıl çağıydı, hem aptallık, hem inanç devriydi, hem de kuşku. Aydınlık mevsimiydi, karanlık mevsimiydi, hem umut baharı, hem de umutsuzluk kışıydı, hem her şeyimiz vardı, hem hiçbir şeyimiz yoktu."

Bu satırlar Charles Dickens'ın "İki Şehrin Hikayesi" kitabından alıntı. B20 Türkiye Başlangıç Toplantısı'nda konuşan B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu satırları dünyanın bugün içinde bulunduğu durumu anlatmak için kullanıyor.

Türkiye 1 Aralık 2014 tarihinde G20 Dönem Başkanlığı'nı resmen devraldı. G20 bugün dünya nüfusunun üçte ikisini, dünya ticaretinin yüzde 75'ini ve küresel ekonomik büyüklüğün yüzde 85'ini temsil ediyor.

B20 ise G20'nin iş dünyası kanadı. Bugün özel sektörün dahil olmadığı bir büyüme düşünülemez. Nitekim toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, Türkiye'nin özel sektör eliyle büyümeden yana olduğunu söylüyor ve önümüzdeki dönemde dünya ekonomisinin önündeki en önemli konunun güven olduğunun altını çiziyor.

Hisarcıklıoğlu'nun dediği gibi, "Proje de var, finans kaynakları da var. Önemli olan bu ikisi arasında köprü oluşturmak." Bu süreçte iş dünyasına büyük bir görev düşüyor. Dolayısıyla B20'nin G20 için önemi büyük.

Türkiye'nin dönem başkanlığı vizyonu "kapsayıcı ve sağlam büyüme" üzerine odaklanıyor. Üç temel prensip belirlenmiş durumda. Bunlar devamlılık, kapsayıcılık ve bağlanabilirlik. Bu üç prensip kapsamında atılması hedeflenen adımlar şöyle:
- İş dünyasının görüşlerini ve söylemlerini G20 liderlerine ulaştırmak. Bunların uygulanabilir hale gelmesini sağlamak.
- Finansal büyüme; yatırım ve altyapı; ticaret; istihdam; yolsuzlukla mücadele; kobiler ve girişimcilik konularında çalışma grupları oluşturmak.
- Küresel sorunların girişimcilere yönelik etkilerini çözüm süreçlerine dahil etmek. Bu kapsamda kobi ve Girişimcilik Çalışma Grubu oluşturuldu. Grup, kobilerin büyümesinin önündeki engelleri ortadan kaldırmaya odaklanacak.
- G20 ülkeleri arasındaki iletişim artırılacak; yükselen ekonomilerin küresel ekonomiye entegrasyonuna destek verilecek. Ulaştırma ve enerji yollarının geliştirilmesi, dijital bağlanabilirliğin artırılmasına odaklanılacak.

Gençler, işçiler ve sivil toplum

Bu arada G20'nin tek kanadı iş dünyasını kapsayan B20 değil. L20, T20, C20 ve Y20 gibi kanatlar da G20'nin etkinliğine katkı sağlıyor. Peki bu yapılar ne anlama geliyor ve görevleri neler?
L20 (Labor 20), G20 düzeyinde işçilerin, çalışanların haklarını temsil ediyor. G20 ülkelerinin sendikalarını bir araya getiriyor. L20, 2008 krizinden bu yana istihdam ve büyüme arasındaki diyaloğun yapıcı ve kapsayıcı olması için çalışıyor.
T20 (Think 20), G20 ekonomilerinin düşünce kuruluşlarını bir araya getiriyor ve bir tür yeni fikir üretme laboratuarı olarak çalışıyor.
C20 (Civil 20), G20 ekonomilerinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiriyor ve sivil toplumun bilinçlenmesi, yönetim sürecine dahil olması yönünde çalışmalara imza atıyor.
Y20 (Young 20), G20 ülkelerinin gençlerini bir çatı altında topluyor. Y20'nin hedefi, gelişen ekonomilerin en önemli sermayesi olan gençlerin, ekonomik sürece, fikir üretimine ve yenilikçilik adına yapılan çalışmalara daha fazla dahil olmalarını sağlamak.

Türkiye'den W20 açılımı

Peki W20 açılımı ne anlama geliyor? W20, Türkiye'nin önerisi. Women 20 anlamına geliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Dönem başkanı olarak kadın istihdamının desteklenmesi adına yeni bir hat açmak istiyoruz. Kadınların iş dünyasındaki rolünü artırmalıyız. Kadınların istihdama katılması, verimliliğin artması anlamına geliyor" diyor.

Babacan, G20 bünyesinde, W20 önerisini birkaç kez gündeme getirmiş. Diğer ülkelerin bu konudaki kararı ise henüz belli değil.
Türkiye'de kadın istihdamının yüzde 24'lerde olduğunu düşünürsek, W20'nin gerekli bir adım olduğunu söyleyebiliriz.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar