G-20’de dünya finans kurumlarına,AB ilerleme raporurda Türkiye’ye uyarı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Dış Haberler servisimizin haberinde Antalya G-20 liderler zirvesinde yeni 2008 benzeri krizlerin yaşanmaması için, finans danyasında yeni önlemlerin ele alınacağını belirtiliyor.  Bu konuda  Basel merkezli Mali İstikrar Kurumunun uzun süredir çalışarak  hazırladığı raporunda yer alan önlemlerin liderlere sunulmasıyla , dünya finans kurumlarına yeni uyarılar ve önlemler önerileceği  açıklanıyor.

Avrupa Parlamentosunun açıklanması seçim sonrasına bırakılan 18. Türkiye İlerleme raporunda ise Türkiye’ye çeşitli uyarılar yer alıyor.

G-20 zirvesinde masaya gelecek olan Mali İstikrar Kurulu raporunda, küresel finans sektörü için 2008 benzeri bir krizi yeniden yaşamamak için, bankalar için düzenleyici kurumların “batmak için çok büyük” diye nitelenen bankaların yakın takibe alınması öneriliyor. 

Kırmızı alarm olarak  5. seviyede risk taşıyan bankanın bulunmadığı sıralamada, sarı alarm 4. Seviyede HSBC ve JP Morgan’a yer veriliyor. Ardından 3. Seviyede, 2. Seviyede ve 1. Seviyede daha düşük risk taşıyan 30’un üzerinde bankanın sıralaması yapılıyor. Bu 30 bankanın vergi verenlerin yerine kendi kaynaklarıyla düze çıkmaları için gereken önlemlere de değiniliyor. Toplam zararı karşılama kapasitesi kuralına göre bankaların borçlarının risk ağırlıklı varlıklarının oranının 2019’da yüzde 16’sına ve 2022’de yüzde 22’ye ulaşması öngörülüyor. Mali İstikrar Kurulu’nun yüzde 6’dan başlayıp yüzde 6.75’e yükselecek bir kaldıraçlı borçlanma oranı getirerek, bankaların mali yapılarının sağlamlaştırılması öneriliyor. Bunun için Toplam Zarar Karşılama Kapasitesi içersinde 2028 yılına kadar süre tanınacağının da altı çiziliyor.

Böylece, hem 2008 benzeri krize yol açacak Batmayacak Kadar Büyüklerin disipline edilmesi ve kendi kaynaklarını kullanarak toparlanmaları öneriliyor. Hem de taşıdıkları sistemik riski vergi verenlere yükslenmesinin önüne geçilmesinin sağlanması isteniyor. G-20’de liderler habere göre bu konuyu ele alacak ve çözüm önerilerini onaylayacaklar.

Gelelim AB ilerleme raporundan bize yapılan uyarılara...

18. İlerleme raporunun dün gecikmeli olarak yayınlanmasının ardından AB Komisyonunun Genişleme müzakerelerinden ve komşuluk politikalarından  sorumlu üyesi Johannes Hann yaptığı açıklamalarda geçen yıl eksiklerinden söz ederken, toplanma ve ifade özgürlüğünün yanı sıra yargı bağımsızlığı, gazetecilere yönelik artan baskı ve sindirme ortamına vurgu yaparak uyarılarda bulundu. Medya organlarının özgürlüğü ve internet hukkunda önemli eksiklikler olduğunu belirterek, “Bu gibi kilit alanlarda reformlar, Türkiye’nin giriş sürecinde kendi yararı için vazgeçilmez önceliklerdir” değerlendirmesini ortaya koydu.

İlerleme raporunda  Türkiye’nin övgü aldığı konulardan birisi ekonomi alanında gösterdiği ilerle göstermesi olarak belirtilirken “Ekonomik ve Parasal politikalar” başlıklı 17. Faslın açılmasına dönük ilerleme kaydedildiğinin de altı çizildi.

Raporda en büyük övgü ise Türkiye’nin sığınmacılar konusundaki çabalarıyla ilgili ortaya konuldu. Türkiye’nin Irak ve Suriyeli sığınmacılar için “benzeri görülmemiş” bir destek verdiği belirtilen raporda, bu konuda AB-Türkiye Ortak Eylem Planı hazırlandığı da dile getirilidi.

AB ilerleme raporuyla ilgili değerleme yapan AB Bakanlığı, ilerleme raporlarının doğası gereği eleştiriel olduğunu, reform çalışmalarının ilerlemesine katkısı olan uyarıların dikkate alınacağını belirtirken, katılmadıkları ve haksız olduğuna inandıkları konularda ise komisyonun dikkatini çekeceklerini açıkladı.

G-20’de ele alınacak dünya finans çevrelerine uyarı taşıyan rapor ile AB’nin 18. İlerleme raporunda bize yörnelttiği ularılar böyle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar