G-20 gündemindeki vergi konuları
Maliye Bakanlığı tarafından 6-8 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da, yaklaşık 60 ülkeden 300’e yakın temsilcinin katılımıyla G-20 Uluslararası Vergi Sempozyumu gerçekleştirildi. Küresel ekonomik istikrarın ve sürdürülebilir büyümenin sağlanmasına yönelik olarak üye ülke politikaları arasında eşgüdümün sağlanması, gelecekteki finansal krizlerin önlenmesine yönelik finansal düzenlemelerin teşvik edilmesi ve uluslararası finansal mimarının ele alınmasını amaçlayan G-20 platformunun üyeleri; AB, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye’dir.
G-20 çalışma mekanizması
G-20 çalışmaları iki temel eksen üzerinden yürütülüyor. Birinci eksen, ülkelerin finanstan sorumlu bakanları, müsteşarları ile merkez bankası başkanı ve başkan yardımcılarının oluşturduğu “Finans Ekseni”dir. Finans ekseninde küresel ekonomi, altyapı yatırımları, finansal düzenlemeler, uluslararası finansal mimari, uluslararası vergi ve iklim değişikliğinin finansmanı gibi konular ele alınıyor.
İkinci kanal ise “Şerpa Ekseni”dir. Şerpa ekseninde tartışılan konular; kalkınma, enerji sürdürülebilirliği, yolsuzlukla mücadele, ticaret ve istihdamdır.
Bu çalışmalara IMF, Dünya Bankası, OECD, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Finansal İstikrar Kurumu (FSB), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Birleşmiş Milletler, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) gibi uluslararası kuruluşlar da teknik destek sağlıyor.
G-20 uluslararası vergi gündemi
İşletmeler için adil ve eşit şartlarda işleyen bir rekabet ortamı oluşturulması ve küresel ekonominin dayanıklılığının sağlanması açısından, uluslararası vergi konuları, G20’deki çalışma alanlarından birisidir. Bu çalışma alanı kapsamında, uluslararası vergi sisteminin daha şeffaf bir yapıya kavuşturulmasına yönelik adımlar atılıyor.
Küresel Vergi Gündemi’nin odağında temel olarak iki husus bulunuyor. Bunlardan ilki olan Matrah Aşındırma ve Kâr Kaydırma (BEPS) Projesi kapsamında, 2014 yılında elde edilen çıktıların uygulanma süreci, ülkemiz dönem başkanlığında takip ediliyor.
İkinci olarak ise küresel vergi şeffaflığı ve vergi konularında otomatik bilgi değişimi hassasiyetle ele alınıyor. G-20 ülkeleri bu konuda yasal düzenlemelerini ve teknik altyapılarını tamamlamak için yoğun bir biçimde çalışmaktadırlar. G-20 Maliye Bakanları 2014 yılında, “vergi bilgilerinin otomatik değişimi için ortak raporlama standardını uygun bulmuşlardır. Söz konusu standart, uluslararası mali yapının vergi bağlamında kapsamlı bir resmini ortaya koyarak, gelir idarelerine yardımcı olacaktır.
F;urvf uluslararası vergi konuları kapsamında, Vergi&KOBİ’ler ile Vergi&Kalkınma başlıklarından oluşan iki husus daha bulunuyor. Bu çerçevede, KOBİ’lerin küresel değer zinciri ile bütünleşmesi dikkat çekilen bir konu oluyor.
Gelişmekte olan ülkelerin küresel vergi gündemine dahil olmalarını ve bu gündemden istifade etmelerini sağlayacak eylemlere de oldukça önem atfediliyor. Bu çerçevede, G-20 gündeminde yer alan kalkınma perspektifi kapsamında vergi otoriteleri arasındaki ikili ve çok taraflı işbirliğine vurgu yapılıyor.