G-20 2015 İstanbul Zirvesi

VERGİ PORTALI
VERGİ PORTALI [email protected]

RAMAZAN BİÇER

Değerli okuyucularımız, bu yazımda 2015 yılı içinde ülkemizin evsahipliği yapacağı G-20 Zirvesi hakkındaki gelişmeleri sizlerle paylaşacağım. Başlıktan da anlayacağınız üzere, G-20 ülke liderlerinin katılacağı zirve İstanbul’da gerçekleştirilecek. Henüz zirvenin düzenleneceği yer ve tarih belli olmasa da ülkemiz için önemli olduğu aşikar. 

Bu sebepten olacak, Devletin en üst düzeyinden G-20 zirvesinin hazırlıkları için birkaç ay önce talimat verildiği söyleniyor. Alınan haberlere göre, Başbakan sıfatıyla Recep Tayyip Erdoğan o zamanlar bakanlıklara bir bir genelge göndermiş ve hazırlıklara başlanması için talimat vermiş. 

Zirve için yapılan hazırlıklar 

Dışişleri Bakanlığı, aktif şekilde zirvenin hazırlıklarını sürdürüyor. Çalışmalar şu aşamada kamuoyuyla paylaşılmasa da diğer bakanlıkların da zirve hazırlıkları için bazı çalışmalar yürüttüğü biliniyor. Bu bakanlıklardan birisi de Maliye Bakanlığı. Aldığımız duyumlara göre Maliye Bakanlığı zirvenin sonuç bildirgesine yansıyacak konularda çoktan bir çalışma başlatmış. Hatırlayacağınız üzere, daha önceki yazılarımda G-20 liderlerinin talebi ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2013 yılında önemli bir çalışma başlattığını yazmıştım. OECD, bu kapsamda Eylül 2013’de bir Eylem Planı yayınlamış ve G-20 ülkeleri de bu eylem planını en üst düzeyde desteklediklerini ve takipçisi olacaklarını ilan etmişti. İşte, Maliye Bakanlığı da OECD Eylem Planı’nda yer alan vergi konularında ciddi bir hazırlık içinde. Hazırlıklar Gelir İdaresi Başkanlığı’nca sürdürülüyor ve eylem planında yer alan konulardaki çalışmalara çeşitli birimler katkıda bulunuyor. Bahsi geçen konulardan en önemlilerini ise transfer fiyatlandırması, daimi işyerleri, grup içi finansal işlemler, dijital ekonominin vergilendirilmesi ve bilgi değişimi gibi konular oluşturuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, OECD düzeyinde gerçekleştirilen çalışmaları da yakından takip ediyor ve çalışmalarında uluslar arası alandaki gelişmeleri de dikkate alıyor.

OECD düzeyindeki son gelişmeler

OECD, Eylem Planı ile ilgili önceden ilan edilen takvime sıkı sıkıya bağlı olduğunu defaatle gösterdi. Bu kapsamda OECD bugüne kadar Eylem Planı’nda bahsedilen konularda çok sayıda çalışma yayınladı. Dolayısıyla, çalışmalarda önemli bir yere gelindiğini söylemek mümkün. OECD, bu ay içinde uluslararası düzeyde vergiden kaçınmaya (tax avoidance) karşı geliştirdiği yeni tavsiyelerini ilan edecek. OECD, yine aynı kapsamda G-20 Maliye Bakanları’nın katılımı ile 20-21 Eylül’de Avustralya’nın Cairns kentinde düzenlenecek toplantıda Eylem Planı’na ilişkin ilk çıktılarını kamuoyuna sunacak. Paylaşılacak olan enstrüman ve raporlar ise dijital ekonomi, zararlı vergi uygulamaları, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının kötüye kullanılması, transfer fiyatlandırması ve gayrimaddi varlıklar, transfer fiyatlandırmasında belgelendirme ve ülke bazında raporlama gibi konuları kapsıyor. Bu çalışmalar 2015 yılında da devam edecek ve OECD yine çok sayıda rapor ve çalışma yayınlayacak. 

G-20 İstanbul Zirvesi’nden beklentiler 

Görüldüğü gibi, G-20 İstanbul Zirvesi’ne kadar OECD Eylem Planı ve alınacak aksiyonlar büyük oranda belirlenmiş olacak. İstanbul zirvesinden vergi konularındaki beklenti ise Eylem Planı ile belirlenen aksiyonların uygulama aşamasına geçileceğinin ilan edilmesi yönünde. Daha önceki G-20 zirvelerinde olduğu üzere, bu hususların kapanış bildirgesinde detaylı olarak yer alması bekleniyor. Sonuç olarak, G-20 İstanbul Zirvesi Türkiye’deki yabancı sermayeli şirketler dahil çok uluslu işletmeler için bir yerde yeni bir dönemin başlangıcını ifade ediyor. Bir çok ülkede olacağı gibi İstanbul Zirvesi’nde alınan kararlar büyük ihtimalle Türk vergi mevzuatına da yansıyacaktır. Bu yansımalar yeni bir vergi reformu ile gerçekleştirilebilir. Peki yeni bir vergi reformu gerçekleştirilirse, neler ile karşılaşabiliriz? Ayrıntıları bir sonraki yazımda sizlerle paylaşıyor olacağım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar