G 20 'ler toplantılarından tatsız haber (Bric hayalimiz yıkıldı)

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Türkiye G 20'ler diye adlandırılan dünyanın önde gelen ülkelerinin bir araya geldiği topluluğun üyesi.

Bu topluluğa dahil ülkelerin  maliye başkanları,merkez bankası başkanları   önceden belirlenen proğramlar çerçevesinde  toplantılar yapıyorlar.

Geçen hafta sonu Paris'de yapılan toplantıya   ekonomiden sorunlu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın  Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Sayın Yılmaz da katıldılar.

G 20  Toplantısının gündeminde   (1) Dünya gıda sorunu üzerinde durulacağı (2) Küresel ekonominin hangi göstergelerden izleneceğinin belirleneceği açıklanmıştı.

Gıda fiyatlarındaki yükselme konusunda G 20'lerin yapabileceği bir şey yoktu. Sadece  fakirlere acıdılar. O kadar.

Toplantının ana konusu  küresel kriz göstergelerinin   belirlenmesi idi.

Nasıl ki AB ülkelerinin  Maastricht kriteri diye bilinen  kriterleri var ise G 20'ler de  topluluk için benzer kriterler belirlemek  arayışında.

Maastricht kriterlerini hatırlayalım:

" Toplulukta en düşük enflasyona sahip (en iyi performans gösteren) üç ülkenin yıllık enflasyon oranları ortalaması ile, ilgili üye ülke enflasyon oranı arasındaki fark 1,5 puanı geçmemelidir. 

" Üye ülke devlet borçlarının GSYİH'sına oranı %60'ı geçmemelidir. 

" Üye ülke bütçe açığının GSYİH'sına oranı %3'ü geçmemelidir.

" Herhangi bir üye ülkede uygulanan uzun vadeli faiz oranları 12 aylık dönem itibariyle, fiyat istikrarı alanında en iyi performans gösteren 3 ülkenin faiz oranını 2 puandan fazla aşmamalıdır.

Her ne kadar kriz nedeniyle AB ülkelerinde bu kriterlere uyulamaz bir tablo ortaya çıktı ise kriterler var.

G 30 'ler küresel krizi  izlemek için  5 gösterge  belirlemiş durumda. (1) Ödemeler Dengesi - Cari Açık/Cari Fazla  (2) Döviz kuru- Döviz rezervlerinin değişimi (3)Kamu finansman açığı  -Bütçe açığı (4) Kamu  borcu (5) Özel kesim borcu.

Şimdilik göstergeler tartışılıyor. Göstergelerin tanımı belirlenmeye çalışılıyor. İkinci aşamada  göstergeler  için sınırlar/oranlar belirlenecek (Maastricht kriterleri gibi) kriterler ortaya çıkacak.

Medyaya yansıyan haberlere göre    dünyada parası rezerv para olarak kabul edilen  buna karşın kriz sonu devamlı dolar basan ABD   ile,  büyük ölçüde cari fazla veren , büyük ölçüde döviz rezervine sahip Rusya gösterge ve kriter belirlemede kendilerini sınırlayacak  tanım ve oranlardan çekiniyorlar.

Bu iki ülkeyi mutlu edecek gösterge ve kriter belirleme arayışı var.

Bu gösterge ve kriterler ne işe yarayacak ?  G-20'ler aynı AB ülkeleri gibi bütçe açığı,cari açık  konusundaki sınırlamalara uyacaklar. Sınırı geçen ülke uyarılacak. Bu göstergelere bakılarak  küresel ekonominin durumu daha açık biçimde toplu olarak izlenebilecek.

G20'ler toplantısı  sırasında Bric diye bilinen  Brezilya,Rusya,Hindistan  ve Çin 'in  Maliye Bakanları bir araya geldi.Bric'in geleceğini tartıştı.

Bric ülkeleri  "geleceğin en güçlü ülkeleri" olarak biliniyor.  Türkiye'nin bu 4 ülke grubuna dahil olması beklenirken,  Paris'den   üzücü bir haber geldi.  Bric ülkeleri Türkiye yerine Güney Afrika'yı (South Africa) aralarına almışlar Bric olmuş Brics.

Güney Afrikanın milli geliri bizim milli gelirimizin yarısından az .300 Milyar dolar

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018