Futbolun sukuku geliyor
Çalık Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Aktif Bank, sermaye piyasası ürünlerini spor finansmanına dahil edecek ve kulüplerin gelirleri üzerinden Kira Sertifikası (sukuk) ihracı gerçekleştirecek. Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, bugüne kadar futbola 1.1 milyar TL kredi kullandırdıklarını hatırlatarak, borcunu kapatanlarla birlikte şu ana kadar 12-13 kulübe kredi verdiklerini söyledi. PTT İkinci Lig kulüplerine de kredi sağladıklarını ifade eden Sümer, banka bünyesinde oluşturdukları sporun finansmanı bölümü ile bir analiz yöntemi gerçekleştirdiklerini ve özellikle üç büyük kulübün 3 yıllık getirilerinin projeksiyonunu yapabildiklerini vurguladı. Passolig uygulaması ile birlikte kayıp-kaçak oranının azaldığını ve kulüplerin nakit akışlarının daha belirgin hale geldiğinin altını çizen Sümer, "Futbolun finansmanına sermaye piyasası ürünlerini de katacağız. Kira Sertifikası (sukuk) ihracı gerçekleştireceğiz. Gelir üzerinden bir model kuracağız. Burada futbolcu gelirleri, kulübün bonservis, koltuk-loca gibi gelirleri olacak. Pozitif nakit akımları bu kira sertifikasının varlığı olacak. 2016'nın ilk çeyreğinde yapmayı planlıyoruz. Kulubü göre değişmekle beraber tahmini büyüklüğü ortalama 50-100 milyon TL, vadesi 2-3 yıl olacak" diye konuştu. 2014 sonunda 600 bin olan Passolig sayısının 1.7 milyona ulaştığını ifade eden Sümer, seyirci sayısı ile ilgili olarak ilginç bir istatistiki paylaştı. Sümer'in verdiği bilgilere göre Süper Lig'de Passolig uygulaması öncesi 10 bin olan ortalama seyirci sayısı, Passolig'in ilk uygulama yılında 6 bin 500'e düştü. Şu an ise bu sayı 9 bine çıktı.
Sümer, ayrıca 2016 yılında İslam Kalkınma Bankası’nın kuruluşu ICD ile birlikte 'Mükafat' ismiyle portföy yönetim şirketi kuracaklarını, bunun bünyesinde kurulacak 20 milyon dolarlık girişim sermayesi yatırım fonunun KOBİ'lerin teknoloji yatırımlarını finanse edeceğini söyledi.
2015’i 80-85 milyon karla kapatacak
Yeniden yapılanmaya başladığı 2006'dan bu yana 93 kat büyüyen Aktif Bank, bu yılın dokuz aylık dönemini 67 milyon TL net kârla tamamladı. 8 şubeli Aktifbank'ın kredi hacmi 4.6 milyar liraya, aktif büyüklüğü ise 7.4 milyara çıktı. Orta ölçekli bazı bankalardan daha fazla kâr elde ettiklerini ve 2015'in kendileri için iyi bir yıl olduğunu kaydeden Serdar Sümer, yıl sonunda 80-85 milyon lira civarında bir kâra ulaşacaklarını söyledi. Kârlılıkta şube sayısı 300'e ulaşan orta ölçekli bazı bankaları geçtiklerinin altını çizen Sümer, "Özkaynak kârlılığımız yüzde 10 olacak. Sektörde 47 banka içinde ilk 19 arasında yer alacağız" dedi. Bu yıl faizlerin çok yükseldiğinin altını çizen Sümer, mevduatta yüzde 13-13.5'lerin telafuz edildiğini ve bu durumun bankaları olumsuz etkilediğini söyledi.
Bireysele ağırlık verecek
Kredi portföylerinin yüzde 15 büyüyerek 4.2 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Sümer, sözlerini şöyle sürdürdü: "2016'da yüzde 20 aktif büyümesi hedefliyoruz. 4.2 milyar liralık kredi hacmine ulaştık. Aktifin yüzde 60'ı kredi. Bankacılıkta bu oran şu an yüzde 42. Kredilerin 3 milyarı kurumsal ve ticari, 1.2 milyar lirası bireysel. Önümüzdeki yıl bireysele ağırlık vereceğiz. Seneye toplam kredilerde yüzde 15 büyüme hedefliyoruz. Ancak bireysel tarafta hedefimiz yüzde 60 büyüme. Çünkü bireyseli büyütmek için altyapımız var. 2008'den sonra bireysel bankacılıkta ciddi yatırım yaptık. 2009'dan itibaren emeklilere PTT şubelerinden kredi kullandırıyoruz. Bu yatırıma daha sonra Passolig de eklendi. Bu yatırımların karşılığını alabilmek için hacimleri büyütmemiz gerekiyor. Alt yapı yatırımının daha karlı olması gerekiyor. Bireyseldeki portföyümüzü 1.2 milyar liradan 2 milyar liraya çıkartacağız. "
İştiraklerden destek alacak
Bireysel bankacılığa ağırlık verirken, iştiraklerinden çok güçlü destek alacaklarının altını çizen Sümer, "Ekent: 21'i büyükşehir olmak üzere 48 noktada akıllı ulaşım sistemleri sağlıyor. Yılda 1 milyardan fazla işlem, toplamda 5 milyon akıllı ulaşım kartı yönetimi ve 160 milyon manyetik biletleme ile Türkiye’nin en yaygın ve yüksek hacimli akıllı ulaşım altyapı işletimini gerçekleştiriyor. Bu kart 7 milyon kişi ile temas ediyor. Ankara'da hergün 3 bin kişi EKart alıyor" dedi. Bir diğer iştirakleri N Kolay Mağaza'nın Türkiye'nin en büyük ödeme kanalı olduğunu hatırlatan Sümer, 500 noktada ayda 4 milyonun üzerinde işlem yapıldığını ve 4 bin 500 kioska sahip olduğunu söyledi.
20 milyonun %10’u ile temasta
EKent, N Kolay'dan edindikleri müşterileri değerlendirmek istediklerini ifade eden Sümer, bankacılık sektörünün 200 bin çalışan ile 35 milyon müşteriye hizmet verdiğini söyledi. Sümer, Aktifbank'ın ise bin 200 çalışan ile 3.2 milyon müşteriye ulaştığına dikkat çekerek, "Fiziki kanal olmadan ihtiyaç kredisinde 13'üncü, müşteri sayısında ise ilk 10 içindeyiz. Türkiye’de 35 milyon bankacılık müşterisine karşılık 20 milyon da sektörle hiç temas etmemiş bir kitle bulunuyor. Biz bu kitlenin yüzde 10’una iştiraklerimiz ile temas ediyoruz. Yani alternatif kanallarla müşteride yüzde 10 pazar payına ulaştık" dedi. Bir diğer iştirakleri olan PAVO'daki paylarının yüzde 80 olduğunu vurgulayan Sümer, "Dünyanın en büyük ödeme sistemleri sağlayıcısı Ingenico'yla işbirliği yaparak, en hafif, en kolay ve en hızlı yazarkasa POS cihazı Ingenico IWE 280 ürününü tasarladı. Bu ürünü kullanma potansiyeli olan işyeri sayısı 2 milyon. Bunu istediğim kartla birleştirebilirim. Yüzde 20 pazar payı, 400 bin müşteri hedefi var" dedi.
Yönetimi yabancılaşan banka başarısız oluyor
Finansbank'ın Katarlılara satışına da değinen Serdar Sümer, "Medyada Garanti'nin ana ortağı BBVA'nın da Finansbank'ı alabileceği yazılıyordu. Eğer bu olsaydı, çok sayıda bankacı işsiz kalabilirdi. Sisteme yeni bir oyuncunun girmesi daha iyi oldu. Finansbank'ın yönetimi korunursa başarılı performansını sürdürür. Türkiye'de, yönetimi yabancılaştırılan bankalar zorlanıyor. Katarlılar yönetimi koruyup küçük rötuşlar yaparsa banka için iyi olur. Yönetimiyle çok oynanırsa performans kaybına uğrar" değerlendirmesinde bulundu.