Fuat Tosyalı: "Ben yola çıkarım, yetişen yetişir"

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Tosyalı Holding'in hikayesi 1952 yılında; İskenderun'daki 9 metrekarelik dükkanda soba borusu üretimi ile başlıyor. Tosyalı Holding bugün, sektöre örnek olacak istikrarlı büyümenin sonucu olarak, Türkiye'nin en büyük sanayi üreticilerinden biri konumunda ve IS0 500'de iki şirketi ile yer alıyor. Geçtiğimiz yıl, Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi Türkiye'nin en büyük 20. sanayi kuruluşu olurken; Tosyalı Demir Çelik Sanayi de en büyük 500 arasında 186. sırada yer aldı.  

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Ben yola çıkarım, yetişen yetişir" diyor. Aslında bu cümle, başarıdaki en önemli unsurun, hız kesmeyen yatırımlar ve her daim korunan yenilikçilik vizyonu olduğunu kanıtlar nitelikte. 

 

tosyali_.jpgBu vizyon tüm yatırımlarda da ön plana çıkıyor: Türk özel sektörünün ilk yassı çelik üretim tesisi Tosyalı imzasını taşıyor. Holding, Avrupa'nın en büyük kapalı alanına sahip boru üretim tesislerini kurduğu Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde dakikada 5 bin metre boru üretimi gerçekleştiriyor. Bu güç TANAP boru hattı ihalesinde ipi göğüsleyen şirketler arasında yer almasını ve ihtiyacın yüzde 50'sini tek başına üstlenmesini sağladı. Japonya'nın en büyük çelik üreticilerinden Toyo Çelik ile gerçekleştirilen işbirliği kapsamında, 2017 yılında elektronik, otomotiv, beyaz eşya, yapı sektörü ve ambalaj sanayilerine yönelik yüksek teknolojide sac üretilecek. Diğer yandan Osmaniye'yi denizle buluşturacak, yıllık 10 milyon kapasiteli Tosyalı Erzin Limanı, Orta Doğu'nun en büyük limanı olarak hizmet verecek. İskenderun Körfezi'ne kurulacak olan yıllık 2.5 milyon ton kapasiteli entegre çelik üretim tesisi ise, teknolojisi ve çevre duyarlılığı ile ilkler arasında yer almayı amaçlıyor. 

Türkiye ve bölge ekonomisine katkı 

Tosyalı Holding'in hedefi 2020'de 10 milyon tonun üzerinde çelik üretimi gerçekleştirmek. Bu yüzden de yatırımlar hız kesmiyor. Fuat Tosyalı, sanayiciliği sadece üretim, isthdam ve ihracat olarak görmediklerini, yeni yatırımlar ile hem Türkiye hem de bölge ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını söylüyor. Merkezi Hatay İskenderun'da bulunan Holding'in; Osmaniye, İstanbul, İzmir, Cezayir, Sırbistan Karadağ'da olmak üzere toplamda 18 üretim tesisi var. Son dönemde Cezayir'de gerçekleşen yatırımlar ve projeler ise hem Cezayir ekonomisinin gelişimi, hem de Türk demir-çelik sektörünün küresel bir güç haline gelmesi açısından son derece önemli.

2013 yılında 500 milyon dolarlık yatırımla Cezayir’de demir-çelik üretimine başlayan Tosyalı Holding, 250 milyon dolarlık ek yatırımla hayata geçirdiği ve geçtiğimiz günlerde faaliyete geçen  ikinci fabrikasında filmaşin ve ticari profil üretiyor. 700 bin ton kapasiteli fabrika 19 ay gibi kısa bir zamanda tamamlanmış. Hatta Cezayir Başbakanı Abdelmalek Sellal, "Bizim 19 yılda yapacağımızı, Tosyalı 19 ayda yapmayı başardı" yorumunda bulunmuş. 1.3 milyar dolara ulaşan 3. etap yatırımları ise 2017'de tamamlanacak. Böylece, Tosyalı Holding'in ülkedeki yatırımları 2 milyar doları aşmış olacak. Yeni yatırımların sonunda bugün 1.6 milton ton olan çelik üretimi, 4 milyon tona çıkacak. 

Enerji verimli tesisler

Tosyalı Holding bugün Cezayir'in en büyük demir-çelik üreticisi ve yabancı yatırımcısı konumunda. Cezayir'deki üretim, ülke ithalatının yüzde 100'üne ikame ediyor. Fuat Tosyalı, Cezayir'deki yatırımlarla ilgili şu bilgileri veriyor; "Türkiye'den  yurtdışına, üretime yönelik, sıfırdan başlanmış en büyük yatırımı gerçekleştirdik. TOS damgalı ürünlerimiz, dünya standartlarında kalite testlerinden geçiyor. Fabrikalarımız kendi enerji ihtiyacını karşılıyor. Cezayir'de enerji fiyatları düşük olmasına rağmen, hem rekabet hem de ülkeye saygımız gereği, enerji tüketimini en aza indiren tesislerin kurulmasına dikkat ediyoruz. Çevreye toz ve gaz yayılmasını engelliyoruz. Bunun yanı sıra, tesislerimizde estetiğe, rahat çalışma şartlarına ve insan güvenliğine büyük önem veriyoruz. En verimli teknolojilerle donatılmış olan yeni fabrikamız ise, filmaşin ve ticari profil ithalatını yüzde 45 oranında azaltacak."

Cezayir'in tanıtım jeneriklerinde Tosyalı var 

"Cezayir'deki yatırımlarımız sayesinde hem ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz, hem de Türkiye’nin yurtdışında ciddi sermayesi birikiyor" diyen Fuat Tosyalı, "Eskiden Cezayir'e sadece Cezayir Havayolları uçuyordu ve günde bir sefer vardı. Bugün Cezayir'e günde 9 uçuş var. Türk Hava Yolları da Cezayir’e uçmaya başladı. Fabrikalarımızın faaliyet gösterdiği Oran'a hat açıldı. Cezayir'in kendini yabancı yatırımcılara tanıtmak için kullandığı jeneriklerde biz varız. Türk girişimleri Cezayir'e gelmeye başladı. Cezayir maden kaynakları açısından dünyanın en zengin ülkelerinden birisi; fakat ülkede yaşam standartları çok düşük, dolayısıyla burada yapacak daha çok fazla iş var" yorumlarını yapıyor.

Devleri geride bırakacak

Fuat Tosyalı, Bethioua sanayi bölgesine kurulan demir çelik üssünün, Afrika’nın en büyük ve en verimlisi olacağını söylüyor. "Bu üs, Cezayir sanayisinin kalkınmasına adanacak" yorumlarını yapan Tosyalı, "Cezayir'deki mevcut demir üretim kapasitemiz 1,6 milyon tona ulaşıyor. 2017'de tamamlanacak olan yeni entegre 'DRI' tesisi ile üretim 4 milyon tona ulaşacak" diyor. Şirket tarafından yaratılan dolaysız istihdam sayısı şu anda bin 350 kişi. 2017 sonunda, toplamda 3 bin 250 kişiye dolaysız istihdam sağlanmış olacak. Yeni yatırmlar, ulusal katma değerin yükseltilmesi, yerel hammaddelerin değerlendirilmesi, ithalat ve döviz maliyetlerinin azaltılması, KOBİ'lerin desteklenmesi, istihdam yaratılması ve demir çelik alanında yapılacak eğitimlerle insan kaynağının değerlendirilmesi açısından Cezayin ekonomisine önemli faydalar sağlayacak. 

Limandan fabrikaya 14 kilometre konveyör

2,5 milyon ton çelik kapasiteli entegre "DRI" tesisinin çalışmaları 30 ay sürecek. Bu yeni tesis, ilk ikisinden farklı olarak, hurdadan değil, demir madeninden çelik üretecek. Bu yeniliğin en büyük avantajı ise demir madeninin uluslararası pazarlarda daha fazla bulunması ve daha az maliyetli olması. Liman ile fabrika arasında inşaa edilecek ve elektrik ile çalışacak olan konveyör taşıma bandı, gerek Cezayir içinden gerekse diğer ülkelerden sağlanacak demir cevherinin aralıksız taşınmasını sağlayacak.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar