Fuarlar
Fuar, ticareti geliştirmek ve birbirinden haberdar olmayan alıcı ve satıcıları buluşturmak amacıyla belli bir süreliğine kurulan pazarlar olarak tanımlanmaktadır. Taraflar bu ortamlarda bir araya gelerek iş anlaşmaları yaparlar. Bu pazarlar katılımcıların kendilerini ve işlerini önceden planlayabilmeleri için de genellikle yılın aynı zamanında ve aynı yerlerde, takip eden belli ve düzenli aralıklarla, gerçekleştirilirler. Fuarlar, tek bir iş kolunu veya belirli bir iş kolunun tek bir dalını konu alabileceği gibi daha genel anlamda da yapılabilirler.
Fuarlar, özellikle Dünya ticaretinin daha fazla yoğunlaştığı 20.yüzyılda artmaya ve daha sistemli hale gelmeye başlamıştır. Dünyanın çeşitli yerlerinde her yıl düzenlenen bu fuarlar, onbinlerce satıcı ve alıcıyı bir araya getirerek büyük bir alışveriş potansiyeli yaratmakta ve firmaların emeklerini sergilemeye olanak vermektedir. Ticari ve iktisadi boyutu gittikçe ön plana çıkan fuarlarda katılımcı firma ya da kuruluşlar kendilerine ayrılmış alanlarda ziyaretçileriyle karşılıklı görüşmeler yapabilmekte, ürüne yönelik bir sektörü temsil ediyorlarsa ürünlerini sergilemekte, kurumsal imajlarına yer veren fuar standlarında çeşitli görseller kullanarak kendilerini, ürünlerini ya da hizmetlerini tanıtmaktadırlar.
Bu boyutuyla fuarlar, önemli bir endüstrinin de oluşmasına olanak vermişlerdir. Fuar endüstrisi adı verebileceğimiz bu hizmet ile, kentlerde konaklama hizmetleri, hosteslik hizmetleri, dekorasyon, yiyecek içecek servisi gibi pek çok alanda hareket yaratmıştır. Fuarlar düzenleniş şekline göre, farklı isimlerle sınıflandırılırlar. Kısaca söz etmek gerekirse;
- Büyük ihtisas fuarları: Yalnızca iş adamlarına açık olarak, sektör ve pazar dilimi bazında gerçekleştirilir.
- Küçük ihtisas fuarları: Küçük kapsamlı ticaret fuarları içinde sayısı en fazla olan bu fuarlar, genellikle perakendecilere yönelik olarak düzenlenir.
- Tüketici fuarları: Toplumun her kesimine açık olan, tüketim mallarının sergilendiği fuarlardır.
- Entegre fuarlar: Temel alınan bir ürünle ilgili diğer tüm ürün, mamul, yarımamul, ekipman ve hammadde gibi ürünlerin entegre edilerek düzenlendiği fuarlardır.
- Bölgesel fuarlar: Belirli bir coğrafi bölge bazında düzenlenen ve içinde bulunulan bölgedeki ziyaretçiler tarafından ziyaret edilen fuarlardır.
- Uluslararası fuarlar: Birçok ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen fuarlardır.
- Ulusal fuarlar: Düzenlendiği ülkenin kuruluşlarının katılmasıyla gerçekleştirilen ve başka bir ülke kuruluşunun katılımına izin verilmeyen fuarlardır.
- Solo fuarlar: Bir ülkenin başka bir ülkede tek başına organize ettiği fuarlardır.
Sektörümüze yönelik fuarların sayısının da her geçen gün arttığını, diğer yandan, hizmet sektörünün de artık kendisini tanıtarak yeni iş bağlantıları yaptığı fuarların Dünya üzerinde arttığını gözlemlemek mümkün. Fuarların gereksiz görülmemesi, uzun yıllardır Dış Ticaret ile de uğraşan birisi olarak, firmaların gelişim ve yeni pazarlar bulmusında ne denli etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Değişen Dünya’da, yalnızca ürünlerin değil, artık ortaya koyulan hizmetlerin de sergilenmeleri şart. Bunun için de fuarlar belki de en doğru ve en önemli fırsatlar. Sektörümüzün de artık fuarlarda yerini almasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyor ve firmaların bu konuda mutlak surette bütçe ayırmasını ve bunun da bir şirket için doğal gider olarak kabullenilmesini diliyorum.