Fuar nedir, ne değildir?
Fuar nedir, ne değildir?Alıcılarla satıcıların bir araya getirildiği sergi, iletişim ve tanışma ortamıdır. Yılbaşı/Bayram ortamında yapılan hediyelik eşya fuarlarından değilse, sıcak satış yapma yeri değildir. Tanımlamayı böyle birdenbire yaptıktan sonra asıl mevzuya girelim.
Daha önceki sohbetlerimizde de söz konusu etmiştik, fuar dönüşlerinde işletmelerde yapılan konuşmaların bir çoğu “Dünyanın masrafını yaptık, tek kuruşluk iş çıkmadı” şeklinde olmaktadır. Doğrudur, fuarlara gitmek pek de ucuz işler değildir. Hele hesapsız kitapsız yapılan ve heyecanla ve dahi kulaktan dolma bilgiyle “Yahu bizim Hüseyinler filanca fuardan acayip iş çıkarmışlar” gazına gelerek gidilen fuarların maliyetleri can alıcı olmaktadır.
Oysaki masa başı araştırmalar sonucu belirlenen hedef pazarlarda yapılan fuarları araştırıp, hangisinin bizim için daha verimli olabileceğini kararlaştırdığımız fuarlara katılmanın verimi mutlaka farklı olacaktır. Dostlarımıza sürekli tavsiyemiz, fuara katılımcı olarak gitmeden önce, mutlaka ziyaretçi olarak giderek, pazarın nabzını tutmaya çalışalım olmaktadır. Zira hedef pazardaki yerel, küresel ve ülkemizden giden rakiplerimizin neler yaptığını, nerelerde olduklarını bilmeden harekete geçmek sapanla savaşa girmek gibi olsa gerek.
Fuara neden katılırız dersiniz?
Temsilci, dağıtıcı, satıcı bulma, firmayı tanıtma, sektör bilgisi toplama, rakipleri görüp tanıma, rakiplerin durumunu konumunu anlama, mevcut durumumuzu koruma gibi daha bir çok nedenle fuara katılırız.
Eleştiriler haklı çünkü fuarlara çok zamanımızı alıyor, çok para harcanıyor, çok az iş çıkıyor. İyi de siz oturduğunuz yerden, herhangi bir OSB köşesinden, ihracat pazarları ile nasıl iletişim kuracaksınız? Sadece internet yeterli olacak mı? Geçen haftaki sohbetimize katılan dostlarımız “Fuar internete karşı” başlıklı yazımızın kapsamını okumayanlara anlatırlar herhalde.
Fuarlara katılım önemlidir çünkü, alıcılar ayağımıza geliyorlar ve onlarla yüz yüze görüşüyoruz. Bu da firmamıza tanınma ve hatırlanma artışı sağlayacaktır. Bilgi alış verişi hızlı olduğundan, potansiyel alıcıları hemen etkileyebilme olanağımız vardır. Hedef pazarlarımızda dağıtıcı, temsilci veya bizim için serbest olarak çalışabilecek personel bulabiliriz. Hepsinden önemli olan da özellikle sektörel fuarlarda, kolay kolay erişilemeyen yöneticilerle görüşmelerin oldukça rahat yapılabilmesidir. Zira onların bir çoğu fuarları gezmeye geleceğinden, kendiliklerinden sergi alanımıza gelerek bizlerle görüşebileceklerdir.
Fuara götüreceğimiz personelin dikkatlice seçelim ve hiç kimseyi ödül olarak fuara götürmeyelim. Ödüllendireceksek, ona bir paket tur alıp seyahate gönderelim. Hem daha ucuza mal olur hem de daha tadında olur.
Fuara niye gideceğimizi, amacımızı net olarak belirleyelim. Erişmek istediğimiz müşterilerin bu fuara geldiğinden emin miyiz? Biz gideceğiz de onlar oraya gelecek mi?
Batıda organize edilen çok belirgin amaçlı bazı fuarların dışındaki yerlere katılmak için, sadece fuar pazarlamacısının sözlerine kulak vermek bizi ciddi boyutta yanıltabilir.
Hedef pazara, planlı bir şekilde yapılacak olan fuar katılımı, bugün olmazsa mutlaka yakın bir gelecekte bizlere ciddi işlerle geri dönecektir.