Fuar internete karşı

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

23 Nisan için, yurt dışına çıkış programını duyanlar “İş eğlence olunca, bir günlük bayramı bile değerlendiriyorsun” diyordu. İhracatın Yıldızları ödül töreninde bunu söyleyen Osman Ata Ataç Hocaya, Demirel'in meşhur “Kendim için bir şey istiyorsam namerdim” cevabını vermiştim ve gülüşmüştük.

İşin aslı, ihracat için destek verdiğimiz bir sanayici dostumuzun işleri için, Romanya’nın küçük amma bir o kadar da sevimli kenti Cluj Napoca’da düzenlenen bir fuarı ziyaret etmekti.

Ülkemizde düzenlenen fuarların büyüklüklerini düşünmeden gezmeye karar verdik. Şehirden uzak olmayan bir arazide, kapalı alan olarak iki tane büyük çadır kurulmuş. Firmalar genellikle kendi kapalı mekan ihtiyaçlarını, güvenlik kulübesi tarzında halletmişler. Fuarın hepi topu, birkaç bin m2 geçmiyordu. Romanya pazarı için ciddi masa başı araştırmalar yapmış ve görmeyi tasarladığımız irili ufaklı birçok firmaya e-posta göndermiştik. Açılan telefonlar da cabası. Tüm bunlara karşın, gelişmeler pek de iç açıcı olmayınca, araştırma sonuçlarımıza göre ümit vadeden bir pazar olan Romanya’ya gelmeye karar verdik.

İyi ki de öyle karar verip gelmişiz.

Neredeyse aradığımız herkes bu fuardaydı. Erişemediğimiz Genel Müdürler çay kahve ikram etti. Piyasada rakip olarak çalışan firmalar hakkında çapraz istihbarat yaptık. Katalog ve bilgi topladık, bazı iyi insanların verdiği bilgileri değerlendirip ona göre, bu pazardaki gelecek hareketlerimizin nasıl olması gerektiğini analiz etmeye başladık.

İngilizlerin bir deyişini hatırlıyorum, “Seeing is Believing/Görmek inanmaktır.”
Bugünkü internet ortamında oluşan bilgi kirliliğinin firmaları, bilmedikleri kaynaklardan gelen iletileri açmak ve orada verilen bağlantılara tıklamak konusunda, güvenlik nedeniyle daha fazla dikkatli olmaya zorladığını hepimiz biliyoruz. Çünkü şahsen ben ve bir çok arkadaşım da bu ek tedbirleri uyguluyoruz.

Fuarda konuşup tartıştığımız firmaların hepsi ziyaretimizi olumlu karşıladı ve ileriki günlerde iletişimi sıcak tutmaya karar verdik. e-posta konusunun sorun olup olmayacağını sorduğumuzda, bizim adreslerimizi güvenilir olarak tanıtacaklarını ve bunun da erişim engellemesini kaldıracağını söylediler.
İki gün içerisinde kurduğumuz ilişkiler ve topladığımız bilgiler, çok özel raporlara erişim olmaması halinde, elde edilemeyecek olan bilgiler.

İnternet sayfası tasarımcılarının janjanlı sözlerine pek aldırış etmeyin. Sadece internet sayfası hazırlayarak ihracatını patlatan varsa beri gelsin. Tecrübelerini paylaşalım, geliştirelim.
Doğal internet sayfanız olacak ki sizi siber uzayda bulabilsinler ve bilgilerinize hızlı erişim sağlansın. 
Ama unutmayalım ki sadece internet sayfası yapmak, tanıtımınızı topal ördeğe çevirir.

 


 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019