Fuar devri kapanıyor mu?
Otomotiv dünyasının kalbinin attığı fuarlar eski ihtişamlı günlerini arıyor. 2009 yılında başlayan krizin etkisi ve pazarlama stratejisi gereği ilk olarak Volvo, sadece belirli fuarlara katılacağını açıklamıştı. Daha sonra bazı Japon firmaları benzer kararlar almış ve fuar katılımlarını iptal etmişti.
Uluslararası Otomotiv Üreticileri Birliği (OICA) takviminde yaklaşık 30 tane fuar bulunuyor.
Söz konusu 30 organizasyon içinde Detroit, Cenevre, Paris/Frankfurt ve Tokyo ön plana çıkan organizasyonlar olarak dikkat çekiyor.
Paris ve Frankfurt iki yılda bir dönüşümlü düzenlenirken diğerleri her yıl kapılarını açıyor.
Söz konusu fuarlarda geçmişte çok büyük şovlar düzenlenir ve markaların o yıla ait en önemli modelleri tüketicilerin beğenisine sunulurdu.
Lakin başta da belirttiğim gibi 2009 yılındaki krizin ardından firmalar bu büyük organizasyonlara biraz daha çekimser bakmaya başladı.
Özellikle zayıf oldukları ya da yeterli satış yapmadıkları kıtalardaki organizasyonlardan çekilmeye başladılar. Daha sonra da fuarların Premium fuarlardan…
Fuarların satışa olan etkileri çok uzun zamandır tartışılan bir konu. Firmalar, oldukça yüksek maliyetlere katlanmak durumda oldukları için bu rakamları kendi aktivitelerine aktarma kararını alma yolunu tercih ediyor.
Mesela, bu yılın başında kurların yükselmesi nedeniyle temkinli başlanan 2017’de İstanbul’daki fuar da oldukça büyük darbe almıştı.
Fuarın iptali masaya yatırılmış ama faaliyet gösteren yaklaşık 40 markanın yarısının katılımıyla organizasyon kapılarını açmıştı.
Nisan ayında kapılarını açan 2017 İstanbul Otomobil Fuarı’na Audi, BMW, Chery, Citroen, Ferrari, Jaguar, Kia, Land Rover- Range Rover, Lamborghini, Maserati, Mazda, Porsche, Seat, Skoda, Subaru, Volkswagen, Volvo gibi markalar katılmamıştı.
Kriz, harcanılan kaynağın doğrudan satış odaklı kullanılma stratejileri fuar katılımlarına sekte vurdu.
Bir dönem pazarlama iletişimi stratejilerinde oldukça büyük ve önemli yer tutan fuarların yerini daha küçük etkinlikler alıyor.
Bu sadece ülkesel bazda değil çok daha büyük, global bazda da sıkça görülmeye başlandı.
Örneğin, kısa bir süre sonra kapılarını açacak ve otomotiv dünyasının tartışmasız en büyük organizasyonu konumundaki Frankfurt Fuarı’na FiatChrysler bünyesindeki Alfa, Fiat, Jeep; PSA bünyesindeki Citroen, DS, Peugeot; Japon markaları Infiniti, Mitsubishi ve Nissan katılmama kararı aldıklarını açıkladı.
Bu firmaların satışlarının Avrupa’daki araç satışlarının yaklaşık 4’te birini oluşturduğu düşünüldüğünde fuarların geleceğine yönelik ciddi soru işaretlerinden bahsetmek mümkün.