Fuar Destekleri artmış…
Dış ticaretten sorumlu Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan, ihracatçılarımıza sağlanan destekler kapsamında, uluslararası fuarlara katılım desteği oranlarının arttırıldığını açıkladı. Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2009/5 Resmî Gazete Sayı: 27448 30 Aralık 2009 Çarşamba) yayınlandı.
Devletin ihracatçıya yapabilecekleri de bu tür destekler vermekten ibaret. Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde, bazı tarım ürünlerine istisnai olarak sağlanan destek dışında, doğrudan ürüne destek verilemediği için bu ve buna benzer destekler sağlayarak ihracatçılarımız yüreklendirilmeye çalışılıyor.
Ayrıca uluslararası fuarlara katılım desteği de, devlet destekleri arasında en önde gideni denilebilecek kadar yaygın olarak kullanılan bir destek türü. Bunun nedeni de (maalesef) ihracatçılarımızın cevval olmasından ziyade, fuar organizatörlerinin daha cevval olması. Onlar kendi ürünleri olan fuara katılımları satabilmek için, uluslararası fuarlara katılım desteğini pazarlama aracı olarak kullanıyorlar ve ihracat yapmak isteyen üreticilerimize, KOBİ'lerimize, fuara katılım maliyetlerini düşüren bu desteği kullanarak satış yapıyorlar. Onları bu çabalarından ve başarılarından dolayı kutluyorum.
Uluslararası fuarlara katılım için katılımcılara verilen destek oranları yükseltildi deniliyor. Eskisi ne idi, şimdi ne oldu analizine girmeyeceğim. Ancak bu destek hiç verilmiyorken fuar metre kare fiyatları ne idi, destek başladıktan sonra nerelere geldi, şimdi ne olacak diye, hem yetkililerin, hem de meraklıların analiz etmesinde fayda vardır. Hedef birkaç kişinin cebine para girmesini sağlamaktan ziyade, ihracat çabalarının arttırılması olduğuna göre, bu hedefe ne kadar yaklaşılabiliyor, analiz edip yorumlamakta son derece büyük fayda vardır. Bunun hem organizatörler, hem de katılımcılar açısından yararlı olduğunu düşünüyorum.
Öte yandan ihracat yapmak isteyen, yapan, ihracat piyasasında kalıcı olmak isteyen tüm dostlarımıza, "internet var, fuara ne hacet" düşüncesini boşamalarını ve bir daha akıllarına getirmemelerini salık veriyorum.
İnternetin yeri başka, fuarın yeri başka…
İnternet sitenizin cazibesi kadar kuvvetli görünürsünüz amma, alıcıyı ikna edecek ve başka kaynaklara yönelmesini engelleyecek veya gitse de geri dönmesini sağlayacak güç o sitede nasıl olur, bana birisi açıklasa da anlayabilsem. Sohbetimizin okurlarının sanırım büyük bir çoğunluğu, yüz yüze gelmenin faydalarını anlatmakla bitiremez. Bu nedenle, özellikle sektörel ve uzmanlaşmış fuarlara katılımcı olmakta sonsuz fayda vardır. Takdir edeceğiniz gibi fuarlar satış yeri değil, ancak tanışma ve ilişki kurma yerleridir. Rakiplerimizi ve gelişmeleri izlemek de işin ikramiyesi.
Bu tür destekler ihracatçı ile devlet dayanışmasının örnekleri. Ancak benim merak ettiğim başka bir konu ise, neden ihracatçılarımızın kendi aralarında dayanışmadan uzak kaldıkları. Sektörel Dış Ticaret Şirketleri diye bir yapı tanımlanmış ve bu şemsiye altında üreticilerin dayanışmaları sağlansın istenmiş. Hem de bu yapılanmalara, devletin tanıdığı tüm desteklerden daha fazla pay almaları sağlanmış. Öte yandan "bir zamanlar kartaldılar" diyebileceğimiz "Dış Ticaret Sermaye Şirketleri" var ki onların parıldadığı zamanları bilen birisi olarak, şimdi üzülmediğimi söyleyemem. Bunlar da desteklerden nasiplerini, düz ihracatçılardan daha fazla alıyorlar.
Anlayamadığım ise, neden biz ihracatçılar hala dayanışmadan, birbirimize destek olmaktan uzak duruyor ve "yalnız kovboy" olmak mantığına sarılıyoruz.